Читај ми!

Макрон каже да би и Зеленски и Путин поштовали споразуме из Минска – шта у њима пише

Председник Француске Емануел Макрон наставља своју дипломатску офанзиву посетом Кијеву. Након састанка са украјинским председником, рекао је да су и Владимир Путин и Володимир Зеленски вољни да поштују споразуме из Минска. Не верујем речима, политичарима су важна дела, поручио је Зеленски.

Емануел Макрон је стигао у Кијев, где ће се састати са украјинским колегом Володимиром Зеленским.

Макрон је у понедељак више од пет сати разговарао са председником Русије Владимиром Путином, а конференција за новинаре почела je око поноћи по локалном времену.

Путин је рекао да су разговарали о сигурносним гаранцијама, као и да je Макрон изнео више реалистичних идеја.

"Неке његове идеје, предлози о којима је вероватно још прерано да говоримо, могли би да буду основа наших будућих, заједничких корака", рекао је Путин.

Подсетио је, међутим, на црвене линије Москве. У случају да Украјина постане чланица НАТО-а или покуша да заузме Крим, европске земље биће увучене у војни конфликт с Русијом, рекао је Путин, истичући да у случају таквог развоја ситуације победника неће бити.

Ипак, поручује да Москва жели да се пронађе компромис за ситуацију на истоку Европе који ће свима одговарати.

Макрон је навео да су дани пред нама кључни и да се грешке из прошлости не смеју поновити.

Каже и да стварање нове безбедносне архитектуре у Европи не може да се успостави тако што ће се укинути право држава да се придруже НАТО-у и да независност Украјине, Молдавије и Белорусије мора бити очувана.

Рекао је да Путин има чврста уверења која се не поклапају увек са уверењима других европских лидера.

Да подсетимо, Москва тражи безбедносне гаранције – спречавање ширења НАТО-а, одбијање размештања система ударног наоружања у близини руских граница, као и враћање војне инфраструктуре Северноатлантског савеза у Европи на стање из 1997. године. Позитиван одговор на своје захтеве још није добила

За то време Вашингтон, Кијев и Алијанса понављају како Русија гомила војнике на граници, али и у Белорусији, где је у току војна вежба, и наводе да је могућа инвазија на Украјину.

Америчке процене су да је Русија већ распоредила 70 одсто снага и наоружања потребног за инвазију и прогнозирају да би у случају напада било чак 50.000 жртава, а Кијев би пао за свега неколико дана.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво