Donald Tramp i Melanija pozitivni na koronavirus

Američki predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija pozitivni su na koronavirus. Osećaju se dobro, u karantinu su, a Tramp nastavlja da obavlja svoje dužnosti. Otkazan miting na Floridi.

Још два службеника Беле куће позитивна на коронавирус

Два службеника Беле куће позитивна су на коронавирус, објављено је неколико сати након што је саопштено да је председник САД Доналд Трамп и његова супруга Меланија позитивни на коронавирус.

Амерички медији преносе да је у питању један новинара и службеник прес службе али не наводе редакцију извештача из Беле Куће. 

У међувремену је и са Универзитета Нотр Дам саопштено да и њихов председник има коронавирус након што се тестирао после једног догађаја који је недавно организован у Белој кући.

Кампања се привремено сели у виртуелно окружење

Из Трамповог штаба је саопштено да ће сви претходно најављени догађаји у кампањи који подразумевају присуство Доналда Трампа бити премештени у виртуелно окружење или привремено одложени.

Претходно је саопштено да ће бити привремено одложени сви нанајављени догађаји у којима је требало да учествују чланови Трампове породице, а да ће сви други догађаји бити разматрани од случаја до случаја.

У саопштењу се наводи да ће потпредседник Мајк Пенс који је негативан на коронавирус наставити са планираним активностима у кампањи.

(Ројтерс

Бајден негативан на коронавирус

Кандидат демократа за председника САД Џо Бајден и његова супруга Џил негативни су на коронавирус, саопштио је њихов лекар.

"Потпредседник Џо Бајден и његова супруга др Џил Бајден подвргнтути су пи-си-ар тестирању на коронавирус и ковид 19 није регистрован", изјавио је др Кевин О‘Конор.

(Ројтерс

Бела кућа: Трамп има благе симптоме

Амерички председник Доналд Трамп има "благе симптоме" коронавируса, рекао је званичник Беле куће.

(Си-Ен-Би-Си)

Иванка Трамп и Џаред Кушнер негативни на коронавирус

Ћерка и зет америчког председника Иванка Трамп и Џаред Кушнер негативни су на коронавирус, објавила је званичница Беле куће Каролина Харли, преноси Ројтерс.

(Ројтерс)

Бајден пожелео Трампу брз опоравак

Демократски председнички кандидат Џо Бајден пожелео је свом противкандидату и актуелном шефу државе Доналду Трампу брз опоравак.

"Џил и ја желимо председнику Трампу и првој дами Меланији брз опоравак. Наставићемо да се молимо за њихово здравље и сигурност председника и његове породице", написао је Бајден на свом Твитер налогу.

Пенс нема коронавирус, Бајден ће данас бити тестиран

Потпредседник САД Мајк Пенс и његова супруга тестирали су се на коронавирус и резултати показују да су негативни, објавио је Пенсов портпарол, преноси Ројтерс.

Неименовани извор британске агенције из Беле куће рекао је да ће Пенс и Трамп своје дужности обављати у различитим резиденцијама, а такође и њихово особље.

Истовремено, Си-Ен-Ен пише да ће кандидат демократа за председника САД бити тестиран током дана односно јутра по америчком времену.

Раније ове недеље Бајден и Трамп су се срели током прве дебате, али се нису међусобно руковали, нити са модератором. Председнички кандидати нису носили маске.

Кина се нада да ће се Трамп и Меланија ускоро опоравити

Портпарол кинеског Министарства спољних послова рекао је за Ројтерс да се Кина нада да ће се амерички председник Доналд Трамп и његова супруга Меланија ускоро опоравити.

Подршку пружа и Ангела Меркел

Немачка канцеларка Ангела Меркел пожелела је америчком председнику и првој дами брз опоравак од коронавируса, написао је на Твитеру њен портпарол Штефан Зајберт.

Дописник РТС-а из Вашингтона: Обавештен и штаб Џоа Бајдена, прати се стање Пенса

Амерички председник биће тестиран сваки дан, али чак и ако буде негативан за дан или два, мораће да буде 14 дана у карантину, што ће пореметити његове планове у кампањи.

Дописник РТС-а из Вашингтона наводи да се са великом пажњом прати и стање потпредседника Мајка Пенса, који би преузео функцију председника уколико Трампу буде јако лоше.

И изборни штаб демократе Џоа Бајдена обавештен је да је Трамп позитиван, па ће и у том штабу вероватно бити тестирања с обзиром на то да је дебата између два кандидата одржана пре два дана.

Извештај Ненада Зафировића

Помпео негативан на коронавирус

Државни секретар САД Мајк Помпео рекао је да су он и супруга Сузан негативно тестирани на ковид 19.

"Осећам се фантастично", рекао је Помпео новинарима по доласку у Дубровник додајући да се са Трампом није срео од 15. септембра 

Молимо се за брзо оздрављење председника и прве даме, додао је.

"Разговарао сам са канцеларијом потредседника овог јутра. Ову ситуацију схватамо веома озбиљно. Урадићемо све да обезбедимо сигурност свих", навео је Помпео који је тестиран у авиону, 20-ак минута пре слетења у Дубровник.

Рекао је да и даље разматра пут у Азију у недељу.

Путин упутио телеграм Трампу

Руски председник Владимир Путин упутио је свом америчком колеги телеграм, у ком му жели брз опоравак, јавиле су руске агенције, цитирајући Кремљ.

"Уверен сам у то ће вам урођена виталност, добро расположење и оптимизам помоћи да се изборите са овим опасним вирусом", навео је Путин у телеграму, преноси агенција Интерфакс.

Вучић: Надам се да ћете се брзо опоравити

Председник Србије Александар Вучић пожелео је Доналду и Меланији Трамп добро здравље и све више снаге сваког дана.

"Надам се да ћете се брзо опоравити како бисте наставили добро да обављате посао и радујем се наставку наше снажне сарадње у стварању света као бољег и безбеднијег места", написао је Вучић на Твитеру.

Гебрејесус жели Трампу брзо оздрављење

Тедрос Гебрејесус, генерални директор Светске здравствене организације, коју је Трамп више пута оптуживао да је потпала под утицај Кине и да је крива за пандемију, пожелео је Трампу брз и потпуни опоравак.

Џонсон: Надам се брзом опоравку

Премијер Велике Британије Борис Џонсон, који је и сам прележао ковид, пожелео је све најбоље Доналду и Меланији Трамп, уз брзо оздрављење и наду да ће брзо оздравити.

Мишел: Брзо оздрављење, настављамо битку

Председник Европског савета Шарл Мишел пожелео је Доналду и Меланији Трамп брз опоравак.

Додаје да је пандемија коронавируса "битка који сви настављамо да водимо, сваког дана, без обзира на то где живимо." 

Прве реакције широм света на вест из Вашингтона

Потпредседник САД Мајк Пенс написао је на Твитеру да он и супруга Карен "шаљу љубав и молитве пријатељима Доналду Трампу и Меланији Трамп".

"Придружујемо се милионима широм Америке који се моле за њихов пун и брзи опоравак. Бог благословио председника Трампа и нашу дивну прву даму Меланију", написао је Пенс на Твитеру.

Портпарол француске владе Габријел Атал навео је да "ово потврђује да вирус не штеди никог, укључујући и скептике". Додао је да Трампу жели брз опоравак.

Индијски премијер Нарендра Моди пожелео је Трампу брз опоравак. 

Стижу и прве реакције из Кине, коју је Трамп небројено пута оптужио за пандемију. Ху Сиђин, главни уредник кинеског Глобал тајмса, твитовао је да су председник Трамп и прва дама платили цену коцкања са ковидом 19.

"Вести показују озбиљност епидемијске ситуације у САД. То ће имати негативан утицај на имиџ Трампа и САД, а можда ће такође негативно утицати на његов реизбор", написао је Ху Сиђин.

 

 

Берзе реаговале на заразу председника

Берзански индекси у САД бележе пад након објаве информације да је председник заражен.

Према наводима Си-Ен-Ена, индекс Dow пао је за 1,6 одсто, S&P за 1,6 одсто, а Nasdaq за 1,9 одсто.

Ројтерс преноси да су вредности акција на берзи у Европи пале за један одсто у просеку. 

Благи удар осетиле су и берзе у Азијско-пацифичком региону. Индекс у Јапану пао је за 0,7 одсто, Аустралији за 1,5 одсто.

Пале су и вредности долара и јена, који иначе важи за једну од најстабилнијих валута.

Вест се одразила и на цену нафта, која је пала на 31,37 долара по барелу. 

Меланија: Кроз ово ћемо проћи заједно

Прва дама САД огласила се на Твитеру после потврде информације да је заражена коронавирусом.

"Као што је урадило и превише Американаца раније ове године, председник и ја смо у карантину након што смо тестирани позитивно на коронавирус. Осећамо се добро и отказала сам све планиране активности. Молим вас, останите безбедни и кроз све ово проћи ћемо заједно", написала је Меланија Трамп.

Лекар Беле куће: Трамп и Меланија су добро, планирају да остану у Белој кући

Лекар Беле куће потврдио је да ће Трамп остати код куће током опоравка.

У допису издатом новинарима око један сат ујутро по локалном времену, председников лекар, командант морнарице др Шон Конели, написао је да је потврду позитивних тестова добио у четвртак увече.

"Председник и прва дама су у овом тренутку добро и планирају да остану у Белој кући током свог опоравка", написао је доктор.

"Будите уверени да очекујем да председник настави да извршава своје дужности без ометања док се опоравља, а ја ћу вас обавештавати о свим даљим дешавањима", написао је лекар Беле куће.

Donald Tramp je tu informaciju potvrdio na Tviteru. "Večeras smo prva dama i ja testirani na kovid 19 i pozitivni smo. Odmah ćemo početi proces izolacije i oporavka. Proći ćemo to zajedno", objavio je Tramp.

Lekar Bele kuće potvrdio je ovu informaciju navodeći da se Tramp i njegova supruga dobro osećaju.

"Budite uvereni da očekujem da predsednik nastavi da izvršava svoje dužnosti bez ometanja dok se oporavlja", naveo je doktor Šon Koneli.

"Houp Hiks, koja je vredno radila bez pauze, pozitivna je na kovid 19. Užas", napisao je prethodno Tramp na Tviteru.

Houp Hiks je najbliža Trampova saradnica koja je pozitivna na kovid, a kako prenosi Bi-Bi-Si, ona je putovala avionom s njim na debatu sa Džoom Bajdenom u Ohaju i snimljena je kako izlazi iz letelice ne noseći masku.

Takođe, ona je putovala sa Trampom helikopterom na miting u Minesoti.

Agencija Blumberg prenosi da je Hiksova pokazala prve simptome bolesti po povratku iz Minesote.

Tramp ima 74 godine i spada u rizičnu grupu ljudi, koja potencijalno može imati teži oblik bolesti. Takođe, još jedna od činjenica koja mu ne ide na ruku je višak kilograma, što se takođe navodi kao faktor rizika.

Šta čeka Ameriku? 

Jedno od najvećih pitanja koje se sada postavlja je kako će izgledati nastavak kampanje za presedničke izbore zakazane za 3. novembar. Planirani miting republikanaca na Floridi je otkazan.

Kako Gardijan objašnjava, ukoliko Tramp bude previše lošeg zdravstvenog stanja, funkciju vođenja države preuzeće Majk Pens.

Ono što je, međutim, problematično je što se ne zna da li je i Pens zaražen s obzirom na to da je sa Trampom bio u svakodnevnom kontaktu, a više puta su obojica fotografisana kako stoje veoma blizu i to bez maske.

Ukoliko se pokaže da je i Pens pozitivan i ne može da vodi državu, prva žena SAD postala bi Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma Kongresa. 

Donald Tramp je od početka pandemije izložen žestokoj kritici javnosti pošto je odbijao da nosi masku, omalovažavao one koji je nose, kasno reagovao sa odgovorom SAD na pojavu virusa. 

U SAD je od koronavirusa preminulo više od 200.000 ljudi. 

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво