Читај ми!

СЗО укинула глобалну ванредну здравствену ситуацију због ковида 19

Ковид 19 након три године не представља више глобалну ванредну здравствену ситуацију, саопштила је Светска здравствена организација.

Укидање ванредне здравствене ситуације је знак напретка који је свет постигао у борби против коронавируса, али ковид 19 је и даље присутан, навела је Светска здравствена организација (СЗО).

Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејезус истакао је да је, према доступним подацима, најмање седам милиона људи широм света умрло од вируса током пандемије ковида 19, уз напомену да је прави број преминулих вероватно скоро три пута већи од званичних процена.

"Јуче се Комитет за хитне случајеве састао 15. пут и препоручио ми да прогласим крај ванредне ситуације у јавном здравству. Прихватио сам тај савет. Стога, са великом надом проглашавам да је окончана ванредна здравствена ситуација", рекао је Тедрос и упозорио да коронавирус остаје значајна претња.

Генерални директор СЗО је нагласио да одлука да се укине највиши ниво узбуне не значи да је опасност прошла. Напомиње да би ванредна здравствена ситуација могла бити враћена на снагу ако се ситуација промени.

"Најгора ствар коју било која земља сада може да уради јесте да искористи ову вест као разлог да спусти гард, да демонтира системе које је изградила или да пошаље поруку грађанима да ковид 19 није разлог за бригу", истакао је Тедрос.

Стопа смртности пала на око 3.500 преминулих недељно

Званичници СЗО су саопштили да је стопа смртности од ковида 19 са врхунца од око 100.000 преминулих недељно у јануару 2021, пала на око 3.500 умрлих недељно крајем априла ове године.

Комитет СЗО за хитне случајеве прогласио је ванредну здравствену ситуацију због коронавируса на глобалном нивоу пре три године - 30. јануара 2020.

Из СЗО кажу да је статус ванредне ситуације помогао да се међународна пажња фокусира на претњу по здравље, као и да се ојача међународна сарадња у производњи вакцина и осталих третмана против коронавируса.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво