СЗО продужила међународну ванредну ситуацију због ковида 19 за још три месеца

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је продужила статус ванредне ситуације од међународног значаја за јавно здравље због ковида 19, која је на снази од јануара 2020. године, за још три месеца.

"Генерални директор СЗО је уважио препоруке Kомитета у вези са текућом пандемијом коронавируса и закључује да вирус и даље представља ванредну ситуацију за јавно здравље од међународног значаја," наводи се у саопштењу СЗО издатом после састанка Међународног комитета за хитне случајеве у складу са здравственим прописима.

Експерти СЗО оцењују да је "пандемија ковида 19 вероватно на прелазној тачки".

Секретаријат СЗО је изразио забринутост због наставка еволуције вируса у контексту неконтролисане циркулације САРС-ков-2 и слабијег извештавања држава чланица о подацима у вези са обољевањем, морталитетом и хоспитализацијом и поновио важност благовремене размене података, ради усмеравања текућег одговора на пандемију.

Kомитет је саопштио да се пандемија ковида 19 вероватно приближава тачки преокрета. 

"Постизање виших нивоа имунитета становништва на глобалном нивоу, било путем инфекције или вакцинације, може ограничити утицај САРС-ков-2 на морбидитет и смртност", наводи се у саопштењу и додаје да нема сумње да ће овај вирус остати трајни патоген код људи и животиња у догледној будућности.

Иако је "елиминисање овог вируса веома мало вероватно, ублажавање његовог разорног утицаја на морбидитет и смртност је достижно и требало би да и даље буде приоритетни циљ", саопштила је СЗО.

Kомитет СЗО је препоручио развијање "алтернативних механизама" за наставак борбе против ковида, након што се ванредна ситуација укине.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије