Представнички дом САД подржао објављивање поверљивих информација о пореклу ковида

Представнички дом САД једногласно је изгласао да се са информација америчких обавештајних служби о пореклу ковид-19 скине ознака “поверљиво”, у тренутку када се ближи трећа годишњица почетка пандемије изазване коронавирусом, преноси АП.

Одлука је изгласана са 419-0 што је коначно одобрење предлога закона пре потписа председника САД Џозефа Бајдена.

"Америчка јавност заслужује одговоре о сваком аспекту пандемије ковида 19", рекао је републикански конгресмен из Охаја и председавајући Одбора за обавештајне послове Мајк Тарнер.

То, како је навео, обухвата питања "како је вирус настао, односно, да ли је реч о природној појави или резултату догађаја повезаног са лабораторијом".

Налог за скидање ознаке 'поверљиво' фокусиран је на обавештајне податке везане за кинески Институт за вирусологију Вухан, који наводе "потенцијалне везе" између истраживања које је онде вршено и избијања пандемије ковид-19, коју је Светска дравствена организација (СЗО) прогласила 11. марта 2020, преноси АП.

Америчке обавештајне службе подељене су у погледу тога да ли је ковид "процурио" из лабораторије или су животиње вероватни извор вируса.

Експерти оцењују да се право порекло пандемије коронавируса, која је однела више од милион живота у Америци, можда неће знати више година, а можда и никада. Републиканци у Представничком дому, који предводе напоре да се утврди порекло вируса, такође су основали специјалну комисију која ће се бавити тим питањем.

Једногласна подршка објављивању поверљивих информација ретки је тренутак двостраначке сагласности, у често жестокој реторици о пореклу коронавируса и питања о одговору америчких званичника, укључујући и водећег америчког епидемиолога доктора Ентонија Фаучија, наводи АП.

Законски предлог, чији аутор је републикански сенатор Џош Холи, претходно је својен у Сенату.

Ако га Бајден потпише, обавештајне службе ће имати 90 дана да скину ознаку тајно са "свих информација о потенцијалним везама Института за вирусологију у Вухану и порекла коронавируса".

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара