Stanje u svetu zbog koronavirusa – panika u Italiji, Kina se oporavlja

U svetu je trenutno više od 119.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa, a umrlo je 4.300 ljudi.

U Italiji je karantin promenio svakodnevicu građana koji se prilagođavaju novim okolnostima. Mere su nazvane "Ostajem kod kuće", a pored ostalog, zabranjena su okupljanja na javnim mestima, sportski događaji su odloženi, radno vreme barova i restorana je do 18 časova.

"Video sam vladine direktive, precizne su i sve se mora učiniti da se poštuju. Danas sam prvi put stavio masku, do danas je nisam imao. Turista trenutno nema uopšte", rekao je jedan stanovnik Rima.

Iako zvaničnici tvrde da nema potrebe za stvaranje zaliha hrane, i protekle noći formirali su se redovi građana ispred samoposluga.

U međuvremenu je Švajcarska odlučila da zatvori pojedine granične prelaze sa Italijom. 

"Granica prema Italiji ostaje otvorena za prekogranične putnike s radnim dozvolama", saopštila je švajcarska vlada.

Raste broj zaraženih u Austriji 

U Austriji je porastao broj zaraženih od koronavirusa na 206 osoba. Stupilo je na snagu ograničenje prisustva događajima na otvorenom – sa više od 500 ljudi, a na zatvorenom dozvoljena su okupljanja do 100 ljudi. Pozorišta i opere ne rade.

"Prema nalogu ministra zdravlja, masovni događaji u Austriji se više ne mogu održavati. Policija će učiniti sve kako bi obezbedila da se ta naredba poštuje", rekao je kancelar Austrije, Sebastijan Kurc.

U Belgiji je zabeležen prvi smrtni slučaj od posledica novog koronavirusa, prenosi Rojters. Preminula osoba bila je stara 90 godina. 

Prvi slučaj u Turskoj, zaražena britanska poslanica 

U Velikoj Britaniji zamenica ministra zdravlja Nadin Doris pozitivna je na koronavirus i, kako kaže, preduzeće sve mere predostrožnosti i biće u izolaciji u svojoj kući. U toj zemlji je do sada šest osoba umrlo od posledica virusa, a 382 osobe su zaražene.

Prvi slučaj koronavirusa je registrovan u Turskoj. Pacijent je u izolaciji, a njegova porodica pod nadzorom.

"Dijagnoza kod njega je ustanovljena, ima groznicu i kašalj. Poznato je da je zaražen u nekoj evropskoj zemlji. Reč je o muškarcu, a njegovo opšte stanje je dobro. Porodica i ljudi sa kojima je imao bliske kontakte su pod nadzorom", naveo je Fahretin Koča, ministar zdravlja Turske.

Guverner Njujorka je najavio da će vojska biti poslata u mesto Novi Rošel, severno od grada, gde je uveden karantin na površini od 1,6 kilometara. U toj zoni je oko 200 obolelih, najviše u SAD. U Americi je do sada više od hiljadu potvrđenih slučajeva virusa.

U Kini najmanji broj novozaraženih

U Kini je u poslednja 24 sata registrovan najmanji broj slučajeva novozaraženih – 19, a čelnik Svetske zdravstvene organizacije objašnjava koliko je važno iskustvo Kine u borbi protiv virusa.

"Čim je epidemija izbila, Kina je bila u mogućnosti da brzo identifikuje patogen, izoluje ga i te informacije podeli sa ostatkom sveta koji je mogao da se pripremi za testiranje, dijagnostikovanje. To je zapravo pomoglo svetu da ima šansu protiv virusa. Kina preduzima obimne akcije, a poruka svim zemljama je: ako se pojavi virus, uradite sve da širenje što pre zaustavite", poručio je šef SZO Tedros Gebresijus.

U Vuhan, koji je bio epicentar zaraze, polako se vraća život. Ključne industrije nastaviće se radom, saopštila je vlada provincije Hubej. 

Novi slučajevi u Južnoj Koreji, Kongu, Boliviji, prvi smrtni slučaj u Panami

U Južnoj Koreji zabeležena su 242 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je ukupan broj zaraženih povećao na 7.755 osoba. 

Kongo je potvrdio svoj prvi slučaj koronavirusa, a reč je o državljaninu Belgije koji je bio pozitivan na testu i koji je smešten u karantin. Time je broj zaraženih u Africi povećan na 105 u 11 zemalja, prenosi AP.

Prva dva slučaja koronavirusa potvrđena su u Boliviji, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. Ministar zdravlja Bolivije je rekao da je koronavirus potvrđen kod dve žene koje su se u Boliviju vratile iz Italije, prenosi Tas.

U Panami je registrovan prvi smrtni slučaj od posledica koronavirusa, a žrtva je 64-godišnja direktorka obrazovne ustanove. Dvoje njenih kolega su takođe pozitivni na virus, a broj potvrđenih slučajeva u zemlji dostigao je osam, preneo je Tas.

Lideri zemalja članica Evropske unije, tokom video-konferencije posvećene evropskom odgovoru na epidemiju koronavirusa dogovorili su se o svakodnevnim konsultacijama ministara zdravlja i unutrašnjih poslova, i o formiranju Korona investicionog fonda koji će imati 25 milijardi evra.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво