Fondacija Divac obezbedila pomoć 550.000 dolara građanima Srbije

Fondacija Ana i Vlade Divac 13 godina pomaže građanima u najtežim situacijama. Fondacija je do sada obezbedila 550.000 dolara za humanitarnu pomoć i pomoć zdravstvenim institucijama, organizacijama civilnog društva, medijima i neformalnim grupama građana.

"Fondacija Ana i Vlade Divac je još pre uvođenja vanrednog stanja bila pripremljena na izazov koji nas očekuje. Već prvog dana smo kroz svoju mrežu saradnika u lokalnim organizacijama i lokalnim samoupravama i uz podršku naših volontera na terenu, počeli da prikupljamo podatke o potrebama građana i dostavljamo humanitarnu pomoć", rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac. 


Navodi da je prva aktivnost  vrlo brzo realizovana i korisnici Crkvene narodne kuhinje u Beogradu su dobili prvih 1.000 osnovnih higijenskih paketa, zahvaljujući dugogodišnjim donatorima iz dijaspore, kompanijama i građanima koji su samo za ovu vrstu pomoći izdvojili 1.6 miliona dinara a za mesečno snabdevanje korisnika kuhinje higijenskim sredstvima. 

Fondacija nije zaboravila koliko je važno pomoći onima koji motivišu druge kada je najteže i pomogla je 17 organizacija civilnog društva, neformalnih grupa i medija koji promovišu građansku solidarnost i duh zajedništva u vremenu krize izazvane pandemijom koronavirusom. Ukupan fond za ovu vrstu podrške od 1.87 miliona dinara obezbeđen je u saradnji sa Balkanskim fondom za demokratiju i Ambasadom Kraljevine Norveške koja je dodatno izdvojila 23.5 miliona dinara za 10.000 paketa osnovnih namirnica i higijenskih sredstava najugroženijim građanima.

Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Grupom 484 do kraja juna dostaviće ove pakete najugroženijim porodicama u više od 10 gradova Srbije, a količina humanitarne pomoći biće dovoljna za 50.000 ljudi.

Igrači košarkaškog kluba Sacramento Kings, Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica pridružili su se Fondaciji Ana i Vlade Divac i zajedno sa Vlade Divcem i njegovom suprugom Anom donirali respiratore, zaštitne maske i druga medicinska sredstva zdravstvenim institucijama u vrednosti od 20.1 milion dinara.

Fondacija je nastavila sa aktivnostima kroz saradnju sa partnerima Koalicije za dobročinstvo na Projektu za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID.