Ispraćaj prva četiri aviona pomoći Srbije Italiji, uz poruku: Hrabro, mi smo uz vas

Sa beogradskog aerodroma četiri aviona danas će odneti pomoć Srbije Italiji. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je donacija deo evropske solidarnosti i da će ukupno osam aviona odneti pomoć. Ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo izjavio je da će oprema koju Srbija šalje biti od velike pomoći u borbi protiv koronavirusa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je italijanskom amabasadoru Karlu Lo Kašu što se angažovao na pružanju podrške našoj zemlji, predsedniku i premijeru Italije, kao i svim našim italijanskim prijateljima.

Italija je, kaže, među prvima poslala pomoć Srbiji tokom katastrofalnih poplava 2014. godine.

"Italija je uvek pružala pomoć Srbiji. Italijanske kompanije zapošljavaju desetine hiljada porodica u našoj zemlji. Naš je posao da jednom tako bliskom narodu pružimo podršku u teškom trenutku", istakao je predsednik Vučić.

Italija je navodi pogođena jezivim virusom.

"Mi se svi navikavamo na to kada čujemo da je umrlo 400 ili 500 ljudi. Nije normalno i užasni su problemi sa kojima se Italija suočava. Ovo je naša prilika da umemo da kažemo hvala za sve ono što su oni činili za nas. Ovo je roba koju smo mi kupili, platili novcem građana Srbije. Njima je to mnogo potrebnije u ovom trenutku nego nama", kazao je Vučić.

Naše bolnice i magacini su, ističe, snabdeveni.

"Ovde će biti dva miliona hirurških maski, dva miliona epidemioloških maski, milion rukavica, sto hiljada skafandera. Pre svega je važan ovaj gest. Naša potreba da pokažemo koliko volimo Italiju, koliko smo zajedno. Izražavam u ime Srbije saučešće predsedniku Matareli, Vladi i građanima Italije, zbog više desetine hiljada mrtvih, u nadi da ćemo uskoro ponovo moći da posećujemo Italiju i dočekujemo drage italijanske goste", naveo je Vučić.

Dodaje da se nada da će Srbija i Italija u budućnosti imati još bližu, još veću i postojanu saradnju.

"Kao što sam napisao na ovoj kutiji: 'Pobedićemo zajedno i hrabro Italijo, Srbija je uz vas", kazao je predsednik.

Navodi da će za Rim jednim od aviona otputovato ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i da će je na aerodromu Fijumicino dočekati ministar spoljnih poslova Italije, Luiđi di Majo.

Lo Kašo: Moramo još da se borimo da dobijemo bitku 

Ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo preneo je pozdrave i zahvalanst predsednika Serđa Matarele.

"Hvala od srca na toplim rečima i velikodušnoj donaciji koja je deo velikog prijateljstva koja veže naša dva naroda".

U Italiji je, kaže, situacija nešto bolja, ali da još moraju da se bore kako bi dobili bitku.

"Zato će nam oprema koju šaljemo u Rim biti od velike pomoći. Poslednjih nedelja, ja lično i sama ambasada primili smo mnogo poruka solidarnosti od mnogih građana Srbije. Želeo bih svima još jednom da zahvalim. Kao što bih želeo da zahvalim i Vama predsedniče i na vašem gestu. Hvala Vama, živela Srbija, živela Italija", istakao je Lo Kašo.

Predsednik Vučić je zahvalio pilotima, osoblju, stjuardesama i svima koji rade u "Er Srbiji".

"Ponosni smo na naša srpska krila, na našu Er Srbiju, i da će ta krila leteli još više i još snažnije uz svu podršku", istakao je Vučić.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">