Alternativni respirator stiže sa beogradskog Mašinskog fakulteta

Srpska pamet radi na osvajanju proizvodnje respiratorâ koji su u ovo doba pandemije koronavirusa najtraženija medicinska roba.

Na zajedničkom poslu našli su se inženjeri i lekari. U Inovacionom centru Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu radi se prototip respiratora za privremenu zamenu u urgentnim situacijama.

"Tražili smo neki uređaj koji se već standardno koristi za veštačko disanje da bismo izbegli medicinsku verifikaciju novog prototipa. I naleteli smo na ambubalone. To su baloni koji se koriste za veštačko disanje u ambulantama, u prvoj pomoći, u kliničko-bolničkim centrima. I onda smo rešili da taj sistem automatizujemo", navodi docent Žarko Mišković sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Analizirali su prethodna rešenja i razvili svoje.

"Posmatramo odnos pacijent–uređaj–okolina. Tako da smo rešili da zaštitimo i pacijenta time što filtriramo fluid koji pacijent udiše, ali štitimo i lekara time što filtriramo ono što pacijent izdiše. Za ove uređaje koristi se turbinski kompresor. Odlučili smo se za ovaj ambubalon zato što u slučaju nestanka struje, na primer, turbinski kompresor staje. A sa ambubalonom, sa ovim našim rešenjem, moguće je da nastavi sa radom ručno", objašnjava Mišković.

Dodaje da je sistem potpuno automatizovan.

"Na ovaj ambubalon stavili smo različite senzore. Kontrolišemo protok, pritisak. Takođe, razvili smo i naš sistem za kontrolu nivoa kiseonika u krvi, broja otkucaja, što su sve podaci koji koristi anesteziolozima i lekarima koji koriste ovaj sistem", navodi Mišković.

Interesovanja za proizvodnju ima, a dok ne počne, prototip će se i dalje usavršavati.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">