Čitaj mi!

Švajcarska skinula Srbiju sa liste rizičnih zemalja, smiruje se situacija u regionu

Od početka pandemije, koronavirusom u svetu je do sada zaraženo skoro 165 miliona ljudi, a 3.418.730 preminulo je od posledica kovida 19. Od te bolesti oporavilo se više od 143,86 miliona zaraženih.

Dobar rezultat testa treće doze vakcine Astra Zeneka

Vakcina Astra Zeneka protiv koronavirusa dobro fukcioniše ako se primi i treća doza za pojačanje efekta, čime se podiže nivo antitela koja deluju protiv virusnog proteina, pokazala je studija na ljudima.

Vest je objavljena nakon što su proizvođači vakcina upozorili da će u čitavom svetu možda biti potrebna dodatna doza za jačanje efekta vakcine zbog novih varijanti virusa. Pojedini naučnici dovode u pitanje opravdanost treće doze.

Osoba upućena u rezultate testova, kaže da je reakcija antitelima posle treće doze bila "dovoljno snažna protiv bilo koje varijante".

To ublažava strah da adenovirusi ne mogu da se koriste više od jednom.

Ova vakcina, inače, zasnovana je na novoj tehnologiji u kojoj se koristi modifikovana verzija adenovirusa, koji izaziva običnu prehladu, kao vektor ze prenos instrukcija ljudskim ćelijama.

Broj zraženih koronavirusom opao na američkom kontinentu

Broj obolelih od kovida-19 opao je širom američkog kontinenta, a najveće poboljšanje zabeleženo je u SAD zbog masovne vakcinacije, izjavila je direktorka Panameričke zdravstvene organizacije Karisa Etien.

Ona je, međutim, upozorila da postoje očigledne praznine u distribuciji vakcina u regionu.

Prema njenim rečima, najveći deo vakcina odlazi u SAD, dok je samo tri odsto Latinoamerikanaca u potpunosti vakcinisano protiv kovida.

Srbija skinuta sa liste rizičnih zemalja za ulazak u Švajcarsku

Švajcarska je ažurirala listu rizičnih zemalja za dolazak u Švajcarsku. Od 20. maja putnici koji u Švajcarsku dolaze iz Srbije više neće morati u desetodnevni karantin.

Švajcarska ovu listu ažurira na dvonedeljnom nivou, a u zavisnosti od epidemijske situacije i češće.

U Velikoj Britaniji indijski soj koronavirusa registrovan kod 3.000 ljudi

U Velikoj Britaniji registrovano je gotovo 3.000 slučajeva indijske varijante koronavirusa, rekao je britnski sekretar za zdravstvo Met Henkok.

Henkok je rekao da je do sada zabeleženo 2.967 slučajeva indijske varijante virusa.

Smiruje se situacija u regionu

U BiH, Federaciji BiH, Republici Srpskoj i brčko distriktu, testirano je 2.687 uzoraka, od kojih je 172 novozarazzenih, 13 više u odnosu na juče. Preminulo je 16 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo ovog virusa.

Prema poslednjem preseku epidemiološkog stanja, preminule su dve osobe, dok je registrovano 60 novopozitivnih slučajeva u Crnoj Gori, od 1.282 testirana uzoraka. Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva je 1.243.

Mađarska je registrovala 52 smrtna slučaja, što je 29.329 od početka epidemije i 633 novozaraženih osoba. Broj aktivnih infekcija pao je na 121.746.

U Bugarskoj je testirano 13.794 uzoraka, od kojih je 457 pozitivno. Aktivnih slučajeva je trenutno 30.483. Prijavljeno je 36 smrtnih slučajeva.

Rumunija je u poslednja 24 sata zabeležila 707 novozaraženih od više od 30.000 testiranih uzoraka različitim metodama. Prijavljena su 54 smrtna sčučaja.

Malavi spalio skoro 20.000 doza vakcine Astra-Zeneke

Malavi je spalio 19.610 doza vakcina kompanije Astra-Zeneka u centralnoj bolnici u Lilongveu, zato što im je istekao rok trajanja.

Vakcine su ostatak od 102.000 doza koje su u Malavi stigle 26. marta za samo 18 dana, sve dok nisu istekle 13. aprila, izjavio je ministar zdravlja Čarls Mvansambo.

Sve ostale doze pošiljke, koje je donirala Afrička unija, uspešno su administrirane, rekao je ministar.

Spaljivanje vakcina u Malaviju prkosi pozivima Svetske zdravstvene organizacije i afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti da to ne čine.

Te organizacije su prošlog meseca pozvale afričke zemlje da ne uništavaju vakcine protiv kovida-19 kojima je istekao rok upotrebe, rekavši da su i dalje bezbedne za upotrebu.

Džonson: Vakcine efikasne protiv indijske varijante korone

Britanija je sve sigurnija da su vakcine efikasne protiv varijante koronavirusa koja je prvi put identifikovana u Indiji, izjavio je britanski premijer Boris Džonson.

"Sve smo sigurniji da su vakcine efikasne protiv svih varijanti, uključujući i indijsku", rekao je britanski premijer u parlamentu, preneo je Rojters.

SZO je saopštila da je da mutacija koronavirusa prvi put identifikovana u Indiji, varijanta koja izaziva svetsku brigu, a neke preliminarne studije pokazuju da se lakše širi.

Slovenija: Više od 500 slučajeva infekcije

Vlada Slovenije saopštila je da je u poslesnja 24 časa od 4.469 testranih uzoraka, regsitrovano 532 novih slučaja infekcije koronavirusom.

Preminllo je još pet osoba.

U bolnicama je 368 obolelih, od kojih je 110 na intenzivnoj nezi.

Još hiljadu zaraženih u Hrvatskoj, 27 umrlih

Hrvatski Štab civilne zaštite saopštio je da je u poslednja 24 sata od 8.426 uzoraka zabeleženo hiljadu novih slučajeva zaraze koronirusom, dok je je preminulo još 27 osoba.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno jee 5.223.

Među njima je 1.508 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga su na respiratoru 163.

Od 25. februara 2020., do danas ukupno je zabelrženo 351.997 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 7.792 preminule, ukupno su se oporavile 338.982 osobe, od toga 621 u poslednja 24 sata.

Do danas je ukupno testirana 1.946.021 osoba.

Zaključno s 18. majem potrošeno je 1.406.279 doza vakcina. Dosad je 1.078.103 osoba primilo najmanje jednu dozu, a 328.176 primilo je obe doze vakcine.

(index.hr)

Pariz otvara kafiće i muzeje

Posle šestomesečne pauze zbog pandemijskih mera, Parižani se od danas mogu vratiti u bašte kafića i muzeje.

Francuska preduzima mere za ublažavanje mera zaključavanja, omogućavajući kafićima i terasama restorana da se otvore do 50 odsto kapaciteta, vraćajući noćni policijski čas do 21 sat.

Francuska prijavljuje sedmodnevni prosek od oko 14.000 novih slučajeva kovida 19.

Bioskopi i pozorišta takođe se ponovo otvaraju dok je potpuno otključavanje ekonomije predviđeno za 30. jun.

(Gardijan)

Veliko otvaranje u Austriji, katanac još samo na noćnim klubovima

Austrija je, nakon više od pola godine epidemiološkog zaključavanja, sprovela veliko popuštanje mera sa otvaranjem restorana, hotela, sportskih i kulturnih manifestacija.

Ostaju zatvoreni još samo noćni lokali i neće moći da se održavaju velike manifestacije sa više od 1.500 ljudi u zatvorenom i više od 3.000 na otvorenom.

U svim oblastima koje se otvaraju važi pravilo da osoba koja koristi usluge mora biti ili negativno testirana, izlečena od koronavirusa, ili vakcinisana.

Kao dokaz, odnosno "ulaznica" u restorane, hotele, i sve drugo važi sertifikat o vakcinaciji, lekarski atest ili potvrda o preležanoj koroni.

Od početka juna Austrija će uvesti elektronski sertifikat sa ku-ar kodom, a od kraja juna se nada da će on biti uveden za celu EU.

Na snazi ostaje obaveza nošenja maski u zatvorenom, a u ugostiteljskim objektima za jednim stolom mogu sedeti maksimalno četiri odrasle osobe i šestoro dece, a na otvorenom do deset odraslih i desetoro dece.

(Tanjug)

Istraživanje: Treća doza Astra-Zeneke podstiče rast antitela

Studija Univerziteta Okford pokazuje da vkacina Astra-Zeneke protiv kovida 19 koja je razvijenaa na toj uglednoj naučnoj akadmeskoj instiuciji dobro deluje u dodatnoj, trećoj dozi, piše list Fajnenešel tajms.

Istraživanje je pokazalo je da je treća doza vakcine pospešila rast broja antitela u organizmu, prenosi Rojters.

(Rojters)

Novi crni rekord u Indiji

Zdravstvene vlasti Indija saopštile su da je u poslednja 24 sata registrovano još 267.334 novih infekcija koronavirusom, dok dnevni bilans umrlih predavlja novi crni rekord 4.529.

Od početka pandemije u Indiji je zaraženo skoro 25,5 miliona ljudi, dok je od posledica kovida 19 premimulo više od 283 hiljade obolelih.

(Rojters)

Najviše zaraženih koronavirusom, prema podacima portala worldometers.org, registrovano je u Sjedinjenima Američkim Državama – 33,774,945 . Ta zemlja ima i najveći bilans preminulih od posledica kovida – 601.330.

Na drugom mestu je Indija, gde je inficirano 25.496.330 osoba, a preminulo je 283.276 obolelih.

Slede Brazil sa 15.735.485 zaraženih (drugi po broju umrlih – 439.379), Francuska (preko 5,89 miliona) i Rusija (4,95 miliona), koja je sedma u svetu po broju smrtnih slučajeva – 116.575.

Više umrlih od Rusije beleže Meksiko, Velika Britanija i Italija – 220.746, 127.691, odnosno 124.497.