SZO pohvalila zalaganje Italije u borbi protiv koronavirusa

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da je Italija morala da donese izuzetno teške odluke i da istraje u njima, smanjujući zarazu i spasavajući mnoge živote. Zahvalio je Italiji na načinu na koji su reagovali na tešku krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

Gebrejesus je rekao da je SZO ponosna što je sarađivala sa Italijom na svakodnevnom nivou, stvarajući na taj način mrežu recipročnog poverenja.

Direktor SZO uputio je zahvalnost predsedniku Italije Serđu Matareli, premijeru Đuzepeu Konteu, ministru zdravlja Robertu Speranci i ostalim članovima vlade, kao i narodu Italije na načinu na koji su reagovali na tešku krizu koja je pogodila zemlju, a zatim i ostatak sveta.

Izjavio je da je Italija bila briljantan primer nacionalnog ujedinjenja i solidarnosti, zajedničkog zalaganja i skromnosti u teškoj situaciji, ali da se ne sme prerano opuštati jer sve ono što je postignuto do sada može biti izgubljeno i ima puno ljudi koji su u rizičnoj situaciji.

Sa dolaskom zime i otvaranjem škola i sa ljudima koji se polako vraćaju normalnom životu, svako treba da doprinese da se epidemije ne vrati na velika vrata štiteći sebe i druge, prenose italijanski mediji.

Gebrejesus: Sve je u našim rukama 

Predsednik SZO smatra da je što se drugog talasa kovida 19 tiče sve u našim rukama.

Moguće ju je izbeći i držati sve pod kontrolom ali pod određenim pravilima koji podrazumevaju četiri stvari – izbegavanje masovnih okupljanja, zaštititi najugroženije, starije ljude i one koji već imaju neke patologije, osobe moraju da sarađuju i slušaju preporuke institucija, kao što smo videli da svi rade u Italiji i potrebno je raditi testove.

Ranijeri Gvera, koji predstavlja Italiju u SZO, rekao je da ćemo videti šta će se desiti tek za nekoliko sedmica nakon otvaranja škola, sportskih događaja, predstava posle perioda inkubacije.

Dodao je da su Italijani pokazali disciplinu, povećali broj kreveta na intenzivnim negama i iako se beleži mali rast obolelih, teško obolelih i na intenzivnoj nezi to svakako nije u razmerama Francuske ili Španije.

"To nam pokazuje da je vrlo rigidan lockdown u Italiji doneo vrlo dobre rezultate jer je Italija bila zemlja koja je vrlo ozbiljno i oštro reagovala dok na primer u Francuskoj i dalje preporučuju dobrovoljni karantin ukoliko neko rezultira pozitivnim a u Italiji je i dalje obavezan", rekao je Gvera.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">