Čitaj mi!

SZO: Rast novozaraženih jer se oboleli ne testiraju

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano kaže da se koronavirus ubrzano širi jer ljudi umesto da se testiraju, ostaju kod kuće. Ističe da su vakcine širom sveta spasile 20 miliona života. Podvarijante omikrona BA 4 i BA 5 su zaraznije u odnosu na prethodne, ali vakcine smanjuju mogućnost teške kliničke slike, poručuje Skano.

Pre samo petnaestak dana na bolničkom lečenju zbog kovida 19 u našim bolnicama je bilo manje od 100 pacijenata. Juče ih je bilo 143. I broj novozaraženih poslednjih dana prelazi više od 1.000 dnevno.

Iako omikron soj i njegove podvarijante uglavnom ne donose težu kliničku sliku, stručnjaci strahuju od ubrzanog širenja virusa u svim zemljama.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano ističe da se u 110 zemalja beleži porast slučajeva, a ako se uporede maj i kraj juna, reč je o porastu od 20 odsto.

Sojeve BA 4 i BA 5 mnogi nazivaju i turističkim virusima, a oni su odgovorni za porast slučajeva Evropi.

"Do porasta je najpre došlo u Portugaliji, gde je sada stabilnije, ali se talas kreće ka Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i dalje ka istoku", kaže Skano.

Četiri puta povećan broj zaraženih u regionu 

Od sredine juna beleži se porast slučajeva i u regionu. Ako se uporede prva i poslednja nedelja juna, broj slučajeva je četiri puta veći.

"I dalje smo daleko od talasa iz januara, kada su brojke bila 20 puta veće nego sad, ali to govori da se pandemija promenila, ali nikako nije završena", istakao je Skano.

Simptomi dve pomenute podvarijante omikrona liče na letnju virozu – neki imaju visoku temperaturu, neki stomačne tegobe, a neki neurološlke.

Skano ističe da je problem što mnogi koji imaju simptome ostanu kod kuće, a ne testiraju se. To je dovelo do ubrzanog širenja.

"Imamo alate da kontolišemo pandemiju, a naročito u leto da zaštitimo starije, da nastavimo sa imunizacijom, i primenjujemo mere javnog zdravstva. Mi nemamo kristalnu kuglu, ali očekujemo porast i treba nastaviti sa vakcinacijom i na jesen", rekao je Skano.

Vakcine spasile 20 miliona života 

Omikron uspeva da zaobiđe imunitet kod vakcinisanih i kod onih koji su preležali koronavirus, ali ako ste vakcinisani možete očekivati lakšu kliničku sliku.

"Želeo bih nešto da pojasnim, vakcine deluju i spasavaju živote, one rade ono za šta su napravljene. Kad je reč o podvarijantama, one su zaraznije u odnosu na prethodne i hteo bih da kažem da je tačno da je omirkon veoma zarazan, ali vakcine smanjuju mogućnost teške kliničke slike i spsasavaju živote", rekao je Skano.

Za 18 meseci dato je oko 12 milijardi doza vakcina – 75 odsto starijih od 65 godina je vakcinisano. Sačuvano je 20 miliona života zahvaljujući vakcinama.