Čitaj mi!

Da li korona može da aktivira rak limfnih žlezda i na šta treba obratiti pažnju

U svetu je prošle godine oko 650.000 ljudi dobilo limfom, a u Srbiji oko 1.100. Dr Darko Antić, direktor Klinike za hematologiju KCS-a navodi za RTS da su neki od simptoma visoka temperatura, pojačano znojenje, gubitak telesne težine i uvećanje limfnih čvorova.

Dr Darko Antić je gostujući u Dnevniku 1 naveo da koronavirus ne može da aktivira bolest.

"Ne, ne može da aktivira bolest, ali pacijenti dolaze ranije kod lekara", navodi Antić

Objašnjava da je limfom maligna bolest limfnih žlezda, rak limfnih čvorova.

"Dolazi zbog uvećanih limfnih žlezda, hirurg ih bioptira, patolog vrši analizu i mi ih posle toga lečimo. To su hronične bolesti, one dugo traju i više terapijskih protokola se primenjuje", navodi Antić.

Simptomi i faktori rizika

Govoreći o simptomima navodi da su neki od simptoma visoka temperatura, pojačano znojenje, gubitak telesne težine i uvećanje limfnih čvorova.

"Najpre posle uvećanih limfnih čvorova koje pacijent sam vidi to su i duge temperature, kašalj, malaksalost, znojenje. A jedan od najvećih faktora rizika je svakako nasleđe", navodi Antić.

"Treba se vakcinisati" 

Objašnjava da ovi pacijenti nisu pod povećanim rizikom od infekcije već od posledica kovid infekcije.

"Treba se vakcinisati, pogotovo kod onih koji se ne leče. Kod onih koji se leče takođe je potrebna vakcinacija samo treba sa hematologom da se proceni tačan termin kada između terapija dati vakcinu, ali apsolutno da vakcinaciji", ističe Antić.

Navodi da će danas biti predstavljen novi vodiči u lečenju koji za pacijente znači ranije lečenje, bolji izbor terapije u odnosu na same karakteristike pacijenta.

"Preporuke za dijagnostiku su nove, više se zna o bolestima, preporuke za lečenje su nove. Možemo bolje da stratifikujemo pacijenta, da prilagodimo terapiju onom što pacijent zaista jeste - potpuna individualizacija terapije. To konkretno za pacijente znači ranije lečenje, bolji izbor terapije u odnosu na same karakteristike pacijenta", objasnio je Antić.