Čitaj mi!

Preminulo još 60 osoba, novih 6.748 slučajeva zaraze – počela primena kovid propusnica

Prema poslednjim podacima, koronavirusom u Srbiji zaraženo je još 6.748 osoba među testiranih 21.383 uzorka. Od posledica infekcije preminulo je 60 osoba. Na respiratorima 282 pacijenta. Počela je primena kovid propusnica u ugostiteljskim objektima.

Počela primena kovid propusnica

Od 22 časa u ugostiteljske objekte može da se uđe samo uz validnu kovid propusnicu.

Pročitajte šta bi trebalo da znate pre nego što krenete u kafić, restoran ili noćni klub.

Na Kosovu i Metohiji skraćeno vreme policijskog časa

Centralne vlasti u Prištini ublažile su mere protiv širenja kovida 19, tako da je skraćeno trajanje policijskog časa. Građani će od sada imati pravo se kreću slobodno do ponoći i od pet časova izjutra, a restorani i kafići radiće do 23 časa uveče.

Novim merama nošenje maske ostaje obavezna osim u slučaju da ste sami u kolima ili sa članovima uže porodice, dok trčite ili vozite bicikl.

Nastava će se redovno odvijati u svim predškolskim i školskim ustanovama, uključujući i fakultete, pod uslovom da su grupe od preko 50 osoba smeštene na najviše 50 odsto prostorije u kojoj borave.

U obrazloženju za uvođenje novih mera kaže se da je, prema poslednjim izveštajima Instituta za javno zdravlje Kosova, epidemiološka situacija sa kovidom 19 stabilna, ali da rizik ostaje jer se nastavlja širenje varijanta delta virusa.

Ministarstvo prosvete: Onlajn nastava samo ako bi parametri bili znatno pogoršani

Ministarstvo prosvete saopštilo je da odluka o onlajn nastavi, spomenuta na sednici Kriznog štaba, nije doneta i naglasilo da bi ona mogla da stupi na snagu u svim školama isključivo ako bi ključni parametri pokazali znatno pogoršanje situacije.

U srpskim sredinama na KiM preminula jedna osoba, 65 novoobolelih od kovida

U srpskim sredinama na KiM preminula je jedna osoba obolela od kovida 19, dok je zabeleženo još 65 novoinficiranih koronavirusom među testiranih 173, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Od izbijanja epidemije život su od kovida 19 izgubile 172 osobe. Novopreminula osoba je iz Leposavića.

Novoobolele osobe su iz Kosovske Mitrovice - 13, Zvečana - 14, Leposavića - 23, Gnjilana - sedam, Kosovske Kamenice - četiri, Gračanice - dva i Zubinog Potoka i Prilužja po jedna.

Ukupno obolelih u srpskim sredinama je 7.055 a aktivnih 249 slučajeva.

Ministarstvo zdravlja u Prištini saopštilo je da je u poslednja 24 sata potvrđeno 16 novih slučajeva kovida -19.

U poslednja 24 časa nema preminulih od posledica kovida. Trenutno su aktivna 464 slučaja.

 

Na respiratorima 282 pacijenta

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 6.748 osoba od 21.383 testirana uzorka. Od posledica zaraze preminulo je još 60 ljudi.

Na bolničkom lečenju je 6.748 pacijenta, od kojih su 282 na respiratoru, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Od početka epidemije u Srbiji je koronavirus otkriven kod 1.092.476 osobe, od kojih je 9.448 preminula.

Procenat smrtnosti je 0,86 odsto.

Do sada je testirana 6.142.335 uzoraka.

Večeras, od 22 časa, u ugostiteljske objekte moći će da se uđe samo uz validnu kovid propusnicu.

Kao kovid propusnica svim građanima Srbije služiće digitalni zeleni kovid sertifikat, koji su mnogi letos već koristili za putovanje u inostranstvo ili ulazak na pojedine festivale i manifestacije.

Predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor ministarka Marija Obradović je za RTS rekla da su sve inspekcije uključene u nadzor nad primenom obaveze da se u ugostiteljskim objektima mora imati kovid propusnica. 

Iako zabrinutost zbog koronavirusa raste, 38 odsto punololetnih građana Srbije, među kojima najviše mladih, i dalje je neodlučno u pogledu vakcinacije, pokazuju rezultati istraživanja koje su u septembru sproveli agencija "Ipsos", Filozofski fakultet i Udruženje za javno zdravlje.

Devet je odsto ispitanika koji kažu da se sigurno neće vakcinisati, a osam odsto verovatno neće.

Dok 51 odsto populacije veruje da bi vakcinacija trebalo da bude dobrovoljna, 34 odsto smatra da bi trebalo da bude obavezna za sve, a 15 odsto samo za određene grupe poput medicinskih radnika, zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, prosveti...