Čitaj mi!

Sazdanović za RTS: Pitanje dana kada otvaramo i četvrtu kliniku za kovid pacijente u Kragujevcu

Sinoć do 20 sati od 492 testirane osobe 92 su novozaražene u Šumadijskom okrugu, od kojih 70 iz Kragujevca. Prvog avgusta bilo je četvoro novozaraženih. Direktor KC Kragujevac, prof. dr Predrag Sazdanović rekao je za RTS da je porastu broja hospitalizovanih doprinelo sve - i slavlja i neodgovorno ponašanje i povratak s letovanja. "Pitanje je dana kada ćemo otvoriti četvrtu kliniku sa 40 i nešto mesta da bismo se spremili za ono što nas čeka ove nedelje", rekao je Sazdanović.

Sa porastom broja zaraženi, raste i broj hospitalizovanih.

"Jutros u 6 časova imali smo 60 pacijenata, od toga osam na intenzivnoj nezi, dvoje na respiratoru. Oni su u novoformiranoj jedinici za intenzivnu negu i njihovo stanje je stabilno", rekao je direktor KC Kragujevac, prof. dr Predrag Sazdanović.

Tome je, kaže, doprinelo sve.

"I proslave i slavlja i svakodnevno neodgovorno ponašanje, povratak sa godišnjih odmora. Pre svega mislim na Budvu, za koju se ispostavilo da je jedan od najozbiljnijih kovid žarišta na Balkanu", napominje Sazdanović.

Na pitanje koliko je klinika u kovid sistemu, navodi da postoje tri klinike - Infektivna klinika, Klinika za pulmologiju, čija je polovina u kovidu, i treća klinika je Intenzivna nega na neurologiji.

"Pitanje je dana kada ćemo otvoriti četvrtu kliniku sa 40 i nešto mesta da bismo se spremili za ono što nas čeka ove nedelje, a mi očekujemo porast zaraženih", naglasio je Sazdanović.

Prioriteti KC Kragujevac su i prioriteti celog zdravstvenog sistema.

"Juče smo imali sastanak sa ministrom Lončarom gde je rečeno jasno da moramo da imamo borbu na dva fronta - jedan je kovid gde smo odlični, a drugi nekovid. UKC Kragujevac od 1. marta i drži taj plan. U poslednja četiri meseca mi smo uspeli da renoviramo pola operacionog bloka i da radimo operativni program za onkološke pacijente da ne bi čekali. Lista je velika i mislim da ćemo to brzo da završimo", naglasio je Sazdanović.

Treću dozu vakcine posmatra kao treću revakcinaiciju.

"Oni koji su pre šest meseci primili drugu dozu da se jave da prime i treću dozu, identične ili bilo koje druge. Primite treću dozu i ne brinite u toku sledeće sezone, jeseni i zime da li ćete biti u problemu", rekao je Sazdanović.

Dodaje da će u UKC Kragujevac snositi krivičnu i materijalnu odgovornost svaki zaposleni koji nije vakcinisan, a ne daj Bože zarazi nekovid pacijenta.

"Imali smo razgovore oči u oči. Objasnili smo da je dosta gluposti u opticaju i UKC Kragujevavc je dostigao 70 posto ukupno vakcinisanih. Nastavićemo razgovore, pokušaćemo da im objasnimo besmislice koje postoje na društvenim mrežama i za 15 posto smo podigli stepen vakcinacije", rekao je Sazdanović.

U Kragujevcu je za sad vakcinisano oko 55 odsto stanovništva. Protivepidemijske mere se skoro uopšte ne poštuju. U zatvorenim prostorima ljudi koji nose maske su izuzetak, a ne pravilo, javlja reporter RTS-a.