Čitaj mi!

Šekler: Povećanje broja zaraženih nije zbog letovanja, ako bude jedan odsto vakcinisane dece ja ću da častim

Manifestacije na kojima se okupljao veliki broj ljudi, poput Egzita, gde je bilo 200.000 posetilaca, nisu uticale na povećanje broja novoobolelih od kovida 19, jer su se oni okupljali napolju uz poštovanje epidemijskih mera, izjavio je virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler. Ocenio je da bi u ugostiteljskim objektima mogao da se primeni sistem kao i na velikim manifestacijama.

Milanko Šekler je u emisiji na TV Tanjug rekao da to pokazuje koliko su značajni vakcinacija i testiranje, što, kako je istakao, dobrom delu stanovništva još nije jasno.

Dodao je i da je mala verovatnoća da su zarazu doneli turisti koji su se vratili sa letovanja.

"Oni su tamo bili na otvorenom, na plaži, a u Grčkoj i Turskoj se strogo poštuju mere u restoranima, uz stalnu dezinfekciju ležaljki i suncobrana", podsetio je Šekler.

Ocenio je da će početak školske godine biti trenutak kada se može očekivati drastičan skok broja zaraženih.

"Sada dijagnostikujemo oko 600 zaraženih dnevno i to usred toplote i visokog UV zračenja, a stiže period kada deca kreću u školu, a odrasli se vraćaju na posao, gde će svi da budu u zatvorenom. To je momenat koji će da pokrene novi skok broja zaraženih", rekao je Šekler.

On ističe da su vakcine presudne u borbi protiv virusa, koji, iako mutira i povećava prenosivost, izaziva sve slabiji patogeni efekat.

"Ja sam rekao da je to što se pojavio delta soj vrlo dobra vest, jer je potvrđeno da on ne izaziva veću smrtnost i težu kliničku sliku i patogenost. Ali onaj koji se nije vakcinisao, ne može da računa da će, ako se zarazio deltom, slika biti blaža. Neće. Za njega neće. Njima je sasvim svejedno da li su se zarazili alfa ili delta virusom, oni će da prolaze kroz isti pakao", bio je izričit Šekler.

O vakcinaciji dece 

Šekler je uveren da obavezna vakcinacija dece, kao uslov da mogu da pohađaju školu, neće dati rezultat.

"Po meni je suludo očekivati da imaš odziv na vakcinaciju dece kad nema odziva roditelja te dece. Ako imate u delu populacije, u koji spadaju roditelji te dece, 25 odsto vakcinisanih, kako očekujete da će obuhvat vakcinisanja dece tih roditelja da bude veći. Čak i tamo gde je jedan roditelj vakcinisan, a drugi nije, neće biti efekta. Ako bude jedan odsto vakcinisane dece, ja ću da častim", rekao je Šekler.

Dodao je da nema smisla u takvim okolnostima organizovati nastavu za svakog stotog učenika, a i da nema vremena za vakcinaciju učenika. Da počne odmah, tek sredinom septembra bi deca bila zaštićena.

"Što se tiče poslaska u školu", ističe Škler, "bilo bi jako važno da se koriste ovi lepi dani i da provetrenost učionica bude vrhunska, da prozori budu otvoreni i cele noći. Poslednji radovi pokazuju da to daje neverovatne efekte."

Šekler je ocenio da bi u ugostiteljskim objektima mogao da se primeni sistem kao i na velikim manifestacijama.

"To znači da kafa može da se popije samo uz potvrdu o vakcinisanju, preležanom virusu ili uz negativan test i poštovanje pravila o ograničenju broja gostiju i provetravanju restorana", rekao je Šekler.