Čitaj mi!

Preminula još 2 pacijenta, kovid potvrđen kod 292 osobe

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 292 osobe, od testiranih 9.236 uzoraka. Od posledica zaraze preminula su 2 pacijenata. Na respiratorima 13 ljudi.

U Šumadiji petoro novozaraženih

Od 462 uzorka koronavirus potvrđen je kod pet osoba, saopštio je kragujevački Institut za javno zdravlje.

Dve novoinficirane osobe su iz Kragujevca, tri iz Topole. U ostalim opštinama Šumadijskog okruga nema novozaraženih.

Na lečenju u Univerzitetskom kliničkom centru u Kraljevcu je 7 pacijenata.

Brnabić: Epidemiološka situacija pogoršava se iz dana u dan

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se epidemiološka situacija pogoršava iz dana u dan.

Brnabićeva je na sednici Skupštine na kojoj poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade, kazala da to pogoršanje ipak ne može da se poredi sa onim u prethodnim talasima, zahvaljujući tome što imamo 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana.

"Bilo bi bolje da smo oko 60 ili 70 odsto vakcinisanih", kazala je Brnabićeva odgovarajući na pitanje poslaniku Stranke pravde i pomirenja Samiru Tandiru i apelovala još jednom na sve da se vakcinišu, a posebno na mlade.

Kako je navela, naš zdravstveni sistem ne trpi jer su izgrađene kovid bolnice.

Ružić: Ako situacija bude tako diktirala đaci će krenuti u škole po modelu iz prošle godine

Školska godina počeće 1. septembra, a ukoliko epidemiološka situacija bude tako diktirala đaci će krenuti po modelu iz prošle godine, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Istakao je da će predškolske ustanove raditi punim kapacitetom, a đaci do 4. razreda pohađaće nastavu u školi podeljeni u dve grupe.

Osnovci od petog razreda u tom slučaju išli bi u školu na nastavu po modelu "dan za dan" i to u dve grupe.

Za srednjoškolce i gimnazijalce nastava bi se odvijala "nedelju za nedelju" – naizmenično u školi i onlajn.

"Definitivno smo spremni da školska godina počne 1. septembra. Želimo da dovedemo do toga da ipak ako se ukaže prilika krenemo na regularan način, jer je to interes učenika, prosvetnih radnika i roditelja", rekao je ministar za Tanjug TV.

Ipak, dodao je, regularan način školovanja zavisi od vakcinacije.

Ružić je naveo da je dobro što se do sada više od 50 odsto prosvetnih radnika vakcinisalo te dodao da iako nije obavezujuća vakcinacija jeste civilizacijska tekovina u zaštiti zdravlja građana.

Ukazao je da obrazovni proces u Srbiji od osnovnih škola do fakulteta pohađa 1,1 milion "nečije dece".

"Dolazi do značajno veće proizvodnje virusa u odnosu na britanski soj"

Virusološkinja dr Aleksandra Knežević izjavila je da se delta soj koronavirusa lakše vezuje i pojačano prenosi nego prethodne vrste.

Na sednici Pododbora za praćenje epidemiološke situacije u vezi s kovidom, rekla je da dolazi do značajno veće proizvodnje virusa u odnosu na britanski soj, što olakšava prenošenje, o čemu govore i studije da se od 50 do 60 odsto više prenosi od britanskog soja.

Epidemiolog dr Vladan Šaponjić i direktorka Instituta "Batut" dr Verica Jovanović govorili su o efikasnosti sve četiri dostupne vrste vakcina na različite sojeve koronavirusa.

Naveli su da je na teritoriji Srbije utrošeno oko 5.600.000 doza vakcina, a vakcinisano je oko 2.900.000 ljudi prvom dozom, što čini oko 49,7 odsto obuhvata ciljne populacije.

Jovanovićeva je navela da se efekat postizanja što većeg obuhvata populacije smanjuje tokom vremena i da je zadatak celog društva da motiviše građane na vakcinaciju.

Govoreći o primanju treće doze vakcine, ona je navela da će prvobitno najosetljiviji deo populacije biti obuhvaćen trećom dozom.

Šaponjić je govorio o izuzetno malom procentu zaražavanja koronavirusom nakon primljene obe doze vakcina navodeći da je neophodno ponovo pokrenuti kampanju za vakcinaciju i omogućiti privilegije, odnosno restrikcije u odnosu na vakcinaciju.

Predsednica Pododbora dr Dragana Barišić govorila je o značaju održavanja sednica van sedišta Odbora za zdravlje i porodicu, na temu borbe protiv koronavirusa i značaju vakcinacije, jer se na taj način podiže svest građana u lokalnim sredinama.

U tom smislu, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu dr Darko Laketić je ukazao na primer opštine Merošina gde je procenat vakcinisanih povećan sa devet na preko 30 odsto, a nakon održavanja sednice Odbora u tom mestu.

Najviše novozaraženih u Beogradu, još dva grada sa dvocifrenim brojem

Od 292 nova slučaja zaraze, koliko je u Srbiji potvrđeno u poslednja 24 sata, najviše ih je u Beogradu – 99.

Novi Sad ima 18 novoinficiranih, Smederevo 10, Kruševac, Priboj i Zrenjanin po 7, Paraćin, Loznica, Valjevo, Zaječar i Jagodina po 6.

Ostala mesta beleže manje od šestoro novozaraženih. 

Na respiratorima 13 pacijenata

U Srbiji su u poslednja 24 sata potvrđena 292 nova slučaja koronavirusa od testiranih 9.236 uzoraka.

Borbu sa kovidom izgubile su 2 osobe. Od početka epidemije od posledica koronavirusa preminulo je 7.110 ljudi.

Na bolničkom lečenju su 364 osobe, a na respiratorima 13 pacijenata. 

Iako je prvu dozu vakcine primilo 49,7 odsto punoletnog stanovištva, a obe 47,6 odsto, nadležni ističu da to još nije dovoljno da bi sprečilo širenje bolesti.

Krizni štab nije pooštrio mere, ali je preporučio treću dozu vakcine prime hronični pacijenti i oni čiji je imunitet već ugrožen određenim bolestima ili operacijama. 

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je da najnovija istraživnja pokazuju da je vakcina kineskog proizvođača Sinofarm, kojom je vakcinisan najveći broj građana u Srbiji među najefikasnijim protiv delta soja koronavirusa, apelujući na građane da se vakcinišu.

Premijerka Ana Brnabić napisala je na Tviteru da je beogradski Stari grad prva opština koja je stigla do 50 odsto vakcinisanih u starosnoj grupi od 18 do 30 godina.