Čitaj mi!

Nastavlja se pad broja novozaraženih, sve više vakcinisanih, "sputnjik" sa Torlaka uskoro na punktovima

U Srbiji je od početka epidemije potvrđeno 713.417 slučajeva koronavirusa. Borbu sa kovidom izgubilo je ukupno 6.900‬ građana. Na bolničkom lečenju trenutno je 557 pacijenata, a na respiratoru 29, podaci su sa sajta covid19.rs.

U Čačku hospitalizovano 11 pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 11 pacijenata, a jedan pacijent je na respiratoru, navodi se u izveštaju Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa na teritoriji tog grada.

U protekla 24 časa primljena su tri pacijenta, a otpušteno osam.

Od 177 uzoraka iz Čačka pozitivnih je sedam, iz Gornjeg Milanovca od 20 uzoraka pozitivnih nema, iz Lučana od devet uzoraka pozitivnih nema, i iz Ivanjice od 21 uzorka pozitivnih nema. Ukupno sedam pozitivnih od 227 uzoraka u Moravičkom okrugu.

U petak su se vakcinisale 393 osobe, od toga prvom dozom vakcine vakcinisane su 104 (13 zakazanih i 91 nezakazana vakcinacija), a 289 osoba primilo je drugu dozu vakcine.

Za poslednja 24 časa, u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 28 pregleda, od čega je 14 prvih pregleda.

U domovima i ustanovama socijalne zaštite 14 obolelih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, kovid 19 potvrđen je kod dvoje korisnika i 12 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo podseća da su korisnici za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni u izolaciju, dok su zaposleni, kod kojih postoji takva opasnost, u kućnoj izolaciji.

U Vranju i Loznici na vakcinaciju došlo skoro 2.000 državljana Severne Makedonije i BiH

Nastavlja se i besplatna vakcinacija građana susednih država. U Vranju se ovog vikenda vakcinišu građani iz Severne Makedonije, a u Loznici iz Bosne i Hercegovine.

U Pčinjskom okrugu jedan novozaraženi

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 197 uzoraka iz Pčinjskog okruga, jedan je pozitivan na koronavirus.

Novooboleli pacijent je iz Vladičinog Hana. U ostalim opštinama Pčinjskog okruga nije bilo novih slučajeva zaražavanja koronavirusom.

Kon: Nemoguće je sada reći da na jesen neće biti koronavirusa

Epidemiolog i član Kriznog štaba, dr Predrag Kon, ocenio je da je skoro nemoguće da se u Srbiji ponovi situacija sa kovidom kakva je bila u decembru, martu i aprilu, ali je dodao i da je, što se tiče jeseni, nemoguće sada reći da virusa neće biti.

"Beograd je veliki znak da se poboljšava situacija. Situacija je neuporedivo bolja nego u decembru, martu i aprilu. Usuđujem se da kažem da takav porast više nije moguć, jer bi moralo da dođe do velike promene virusa. Ali, sada reći da neće biti više ničega, neodgovorno je", rekao je Kon za TV Prva.

Dodao je da je malo verovatno da će na leto biti znatnog porasta.

"Nedelje su u pitanju da spustimo virus do tog nivoa da nema ozbiljnog rizika, da se mirno otvaramo. Kad se mirno otvorimo, neće biti klasičnih zabrana, nego će sve biti prepušteno organizatorima događaja. Vakcinacija je jedini izlaz", objasnio je Kon.

Za Kona utakmice sa publikom su neprihvatljive u ovom trenutku.

"Znam da je nestrpljenje veliko, ali se mora sačekati. Neprijatno me pogodilo što je bilo publike na utakmicama. Čim se neko tako izdvoji, kreće lavina: 'Kako mogu oni, a ne možemo mi?' Onda se stvara atmosfera bojkota mera. Trenutno je prisustvo virusa tri osobe na 100.000, znači ako je na košarkaškoj utakmici Zvezda – Budućnost bilo 4.000 ljudi, postoji verovatnoća da nema virusa, ali opet, postoji neki rizik. Kada je to tako masovno kao što je utakmica, to je za mene poziv na bojkot", naglasio je Kon.

Što se tiče organizacije svadbi, sve će biti prepušteno organizatoru.

"Ako neko planira svadbu, moraće da razmišlja da li su mu gosti vakcinisani ili nisu, preležali kovid ili nisu, testirani ili nisu. To će biti moralna obaveza organizatora", zaključio je Kon.

U Beogradu vakcinisano 51,4 odsto punoletnih građana

Prema poslednjim podacima, procenat punoletnih građana koji su vakcinisani u Beogradu iznosi 51,4 odsto punoletnih građana. Drugu dozu vakcine primilo je 44,8 odsto.

U uzrasnoj grupi od 65 do 74 godine vakcinisano je 80,38 odsto građana.

Do petka je na vakcinaciju u Beogradu utrošeno ukupno 1.337.980 doza vakcine. Prvu dozu primilo je 715.101, a drugu dozu 622.879 osoba.

Vakcinisano je 46 odsto muškaraca i 54 odsto žena.

Data je 808.181 doza "Sinofarmove" vakcine, 198.266 "sputnjik V", 274.401 doza "Fajzerove" i 96.107 doza "Astra-Zeneke".

Dr Mioljević: Virus ne zna za sezonu

Virus je usporio, lepo vreme je izmamilo veliki broj ljudi napolje, ali je oprez i dalje neophodan kao i poštovanje epidemioloških mera kako se ne bi ponovile slike iz decembra i marta ove godine, rekla je za RTS direktorka Službe za bolničku epidemiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević.

 

Sve veći odziv mladih za vakcinaciju

Do sada je vakcinisano 15,24 odsto mladih od 18 do 30 godina. Taj procenat polako se povećava. Najviše ih je vakcinisano u Nišu, Novom Sadu, Beogradu, a najmanje u Tutinu.

Zorica Čanadanović iz Egzita kaže da kampanja vakcinacije mladih dobro teče i da je odziv veliki, kao i da se poslednjih dana mladi sve više odlučuju da prime vakcinu.

Ističe da je kampanja usmerena na celu Srbiju, budući da su se svi vodeći festivali iz zemlje ujedinili.

"Mi se obraćamo zapravo ljudima koji dolaze na naše događaje i koji nama veruju, mi im kroz naše kanale komunikacije objašnjavamo koliko je važno da se vakcinišu i da brinu o sebi i svojim bližnjima, kao i da je to neki izlaz iz cele ove situacije", kaže Čanadanovićeva.

"Cela ta pozitivna priča, bez poruka straha, motiviše mlade i ta vizija da će se jednog dana, a to će biti uskoro, vratiti normalnom životu, da će moći slobodno da se druže, da posećuju koncerte, festivale, žurke daje nadu i njima, a i nama, da će sve ovo uskoro biti završeno", dodaje Čanadanovićeva.

O održavanju festivala razgovaraće se na Kriznom štabu, a Čanadanovićeva kaže da su Ujedinjeni festivali Srbije predložili Kriznom štabu bezbednosni protokol koji se zasniva na istraživanjima koja su organizovana širom Evrope.

"Kroz taj protokol pokazalo da festivali, ako se prate ograničenja i uslovi oko ulaska,  biće jedno od najbezbednijih mesta, bezbedniji čak od tržnih centara i gradskog prevoza", ističe Čanadanovićeva.

Kaže da ti protokoli podrazumevaju da će ulaz na festivale biti moguć samo onima koji su vakcinisani, onima koji su preležali kovid i imaju potvrdu da imaju antitela, onima koji imaju negativan pi-si-ar test ili negativan antigenski test.

Poslednji presek od petka pokazao je da je u Srbiji za 24 sata koronavirus potvrđen kod još 210 osoba, a od posledica kovida preminulo je 10 osoba.

U bolnicama je sve manje pacijenata, trenutno 557 njih, od kojih je 29 u najtežem stanju, na respiratorima.

Bogatić je još jedna opština koja je, zbog pobošljanja epidemijske situacije, ukinula vanrednu situaciju, proglašenu u novembru prošle godine.

Smanjenju broja zaraženih doprinela je i vakcinacija. U Srbiji je, prema poslednjim podacima, protiv koronavirusa potpuno imunizovano 2.168.198 osoba.

Do sada je dato ukupno 4.764.287 doza vakcina protiv koronavirusa, a ukupan broj građana koji su primili prvu dozu i onih kojih su primili obe doze je 2.596.089.

Građani Srbije mogu da biraju između četiri vakcine – "Fajzer-Bionteka", "Astra-Zeneke", "Sinofarma" i "sputnjik V", čija je proizvodnja sinoć počela na Institutu "Torlak".

"Sputnjik", proizveden u Srbiji, na vakcinalnim punktovima mogao bi da bude već za desetak dana, a možda i ranije.

Srbija je prva zemlja u Evropi koja proizvodi tu vakcinu.