Čitaj mi!

Broj zaraženih opada, ali strogo poštovanje mera je neophodno – danas pauza u vakcinaciji

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 393.897 osoba, a zabeleženo je 4.000‬ smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U Rasinskom okrugu 76 novoinficiranih

U Rasinskom okrugu kovid 19 potvrđen je kod još 76 osoba. Najviše novoobolelih je u Kruševcu - 50.

U Opštoj bolnici na lečenju je 75 pacijenata.

Od početka epidemije ukupno je zaraženo 11.568 osoba, a izlečeno je 9.957 pacijenata. Preminulo je 288 ljudi. Tokom vikenda nije bilo masovne vakcinacije.

Inače u okrugu je vakcinisano do sada 15.636 osoba.

Premijerka precizira: Početkom sedmice ugovor za dodatne količine vakcina

Premijerka Ana Brnabić precizirala je u izjavi za Tanjug da će početkom naredne nedelje biti potpisan ugovor o nabavci dodatnih količina vakcina protiv koronavirusa.

Srbija, inače, već ima potpisan ugovor o nabavci 6,5 miliona vakcina.

"Sa novim, dodatnim količinama, za koje ćemo ugovor potpisati u ponedeljak ili utorak, to će ukupno biti 11 miliona vakcina", rekla je premijerka, osvrnuvši se na jutros najavljenu nabavku novih količina cepiva.

Broj aktivnih slučajeva u Vojvodini - 7.980

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu, sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima.

U ovom trenutku na teritoriji većine opština i gradova situacija se i dalje ocenjuje kao vanredna, osim u opštinama Šid, Odžaci, Srbobran i Irig gde se ocenjuje kao nepovoljna.

Tokom subote dana u Vojvodini su registrovana 243 nova slučaja. Najveći broj je registrovan u Novom Sadu, 51.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 7.980.

U saopštnju Instituta se navodi da se očekuje dalji postepen pad broja aktivnih slučajeva u narednom periodu.

U ovom trenutku najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 2.074. U ostalim opštinama trenutno je manje od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva i brojevi su sve manji.

 

U Čačku hospitalizovana 92 pacijenta

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovana su 92 pacijenta.

U respiratornom centru smešteno je devet pacijenata, a jedan pacijent je na respiratoru.

U protekla 24 časa primljeno je sedam pacijenata, a jedan je otpušten sa lečenja.

Od 208 uzoraka iz Čačka je 18 pozitivnih, iz Gornjeg Milanovca sedam, iz Lučana tri, i iz Ivanjice sedam.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 60 pregleda, od čega 31 prvih.

Dezinfikovani punktovi za vakcinaciju u Beogradu

Predsenik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišli su ekipe Zavoda za biocide koji su dezinfikovali hale 3 i 11 Beogradskog sajma, i od sutra najavili nastavak masovne vakcinacije stanovništva.

Nikodijević je podsetio da su mere Kriznog štaba na snazi, uključujući i dezinfekciju prostora gde boravi veći broj ljudi. Pozvao je građane da se i dalje ponašaju odgovorno jer je potrebno izvršiti dodatnu vakcinaciju, kao i revakcinaciju stanovništva.

"Na ovom mestu je u protekle dve sedmice prošlo više od 50.000 ljudi, uključujući volontere i zdravstvene radnike. Iz tog razloga se danas dezinfikuju svi objekti gde se obavlja imunizacija stanovništa", naveo je Nikodijević.

On je istakao da će od sutra građani ponovo moći da dođu na sva mesta predviđena za vakcinaciju.

Vesić je istakao da će ekipe Zavoda za biocide danas obaviti dezinfekciju svih domova zdravlja gde se vrši  iminuzacija stanovništva. On je precizirao da je samo na Beogradskom sajmu u protekle dve nedelje vakcinisano skoro 45.000 građana, i najavio početak revakcinacije od 8. februara.

Direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić dodao je da posao imunizacije stanovništva teče besprekorno.

Dezinfekcija na Beogradskom sajmu (foto: Beoinfo)

Brnabić: Početkom nedelje novi ugovor za 11 miliona vakcina

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će početkom nedelje biti potpisan novi ugovor o nabavci 11 miliona vakcina.

Brnabić je, za TV Pink, podsetila da Srbija ima potpisan ugovor o nabavci 6,5 miliona doza vakcina protiv koronavirusa.

"U ponedeljak ili utorak potpisaćemo dodatni ugovor za 11 miliona vakcina", najavila je premijerka.

Tanjug 

Srbija i dalje druga u Evropi po stopi vakcinacije

Srbija je i dalje na drugom mestu u Evropi po stopi vakcinisanih na milion stanovnika (65.483), ali i po broju vakcinisanih na 100 stanovnika (6,55). Ispred Srbije je samo Velika Britanija. Ukupan broj vakcinisanih u Srbiji do sada je 445.584. 

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru nesigurna i nestabilna

Direktor zavoda za javno zdravlje Novi Pazar dr Šefadil Spahić kaže za RTS da je u Novom Pazaru vakcinisano preko 2.000 pacijenata, uglavnom zdravstvenih radnika. Juče je u gerontološkom centru završena revakcinacija korisnika i zaposlenih, njih preko 910.

"Formiran je i mobilni tim koji vakciniše sve one koji žele da se vakcinišu, a koji su nepokretne. Epidemiološka situacija je nesigurna i nestabilna. U poslednja tri meseca imamo prosečno po 15 do 20 novoinficiranih. To se održava i ovih dana. Malo smo zaboravili da nosimo maske", kaže za RTS Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar.

U kovid bolnici su pozitivna četiri anesteziologa. Juče je stigla ispomoć iz Kraljeva.

Dobra vest je da je čak 48 mladih lekara Opšte bolnice dobilo specijalizaciju. Nikada se nije dogodilo da toliki broj lekara dobije specijalizaciju, pa se o tome u bolnici i Novom Pazaru govori kao o istorijskom događaju.

U Novom Pazaru je u subotu na lečenje primljeno devet novih pacijenata. Četiri punkta su formirana za vakcinaciju.

U Srbiji 4.103 hospitalizovana pacijenta

U zemlji su zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 4.103 pacijenta hospitalizovana, dok se 153 osobe nalaze na respiratoru.

Prema poslednjem preseku, još 17 pacijenata preminulo je od kovida 19. Koronavirus je registrovan kod još 1.543 osobe, od 9.576 testiranih.

Nakon dve nedelje vakcinacije protiv koronavirusa u Srbiji, danas je pauza, potvrdila je juče Vlada.

Kako je rečeno, dan pauze je usledio kako bi se obavila dezinfekcija svih prostorija u kojima se odvija vakcinacija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je dobio potvrdu da će Srbija pre početka marta obezbediti još milion vakcina protiv koronavirusa.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da se fluktuacije očekuju, ali se registruje trend pada.

"To su još visoki brojevi, između 1.000 i 2.000 imamo svakog dana, ako gledamo u apsolutnim brojevima, opominje nas da je virus tu, da jeste u opadanju, ali ne smemo da se opuštamo, da moramo da koristimo sve mere koje su pokazale da jesu efikasne, ako ih se striktno pridržavamo", rekla je Kisić Tepavčevićeva.