Čitaj mi!

Preminulo još 57 osoba, nova 6.903 slučaja zaraze

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 6.903 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 57 ljudi. Na respiratorima je 279 pacijenata.

Umesto kafića šetnja

Na snazi su nove rigorozne mere protiv pandemije, a epidemiolozi očekuju da će se rezultati tek osetiti. Ugostiteljski objekti su danas bili zatvoreni, a građani su lepo vreme iskoristili za šetnju.

"Taman da se odmorimo malo i od kafića i da se prošetamo malo. Lepo je vreme", kaže jedan sugrađanin.

Navode da se pridržavaju mera, ali nekima ipak fali da popiju kafu u kafiću.

Drugima ni to ne smeta, kažu, dovoljna je i šetnja po gradu.

"Ne trebaju kafići, restorani da bi se ljudi opustili i malo uživali u slobodnom vremenu. Na otvorenom ne nosimo maske, ali u prevozu i ostalom da", kaže sugrađanin.

Najviše novozaraženih u Beogradu - 1.806

Od 6.903 nova slučaja koronavirusa koliko ih je u poslednja 24 sata potvrđeno u Srbiji, najviše ih je u Beogradu, 1.806.

Slede Novi Sad sa 454, Kragujevac sa 271, i Niš i Kraljevo sa po 221 novoobolelim.

Ispod 200 novozaraženih imaju Pančevo - 163, Valjevo - 140 i Zrenjanin - 133.

Slede Subotica sa 118, Čačak sa 117, Smederevo sa 113 i Vranje sa 110 novih slučajeva.

U Užicu je registrovano 97 novozaraženih, u Leskovcu 95, dok ostali gradovi i opštine imaju manje od 70 novih slučajeva.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 1.656 korisnika i 738 zaposlenih

Na današnji dan u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 1.656 korisnika i 738 zaposlenih.

U bolnicama skoro 8.000 ljudi, na respiratorima 279 pacijenata

U Srbiji su u poslednja 24 sata testirane 18.232 osobe, a koronavirus je potvrđen kod njih 6.903.

Borbu sa kovidom 19 izgubilo je još 57 ljudi. Od početka epidemije u Srbiji je od posledica zaraze preminula 1.891‬ osoba.

Na bolničkom lečenju je 7.988 ljudi, a na respiratorima 279 pacijenata.

Iako je u glavnom gradu danima najviše novozaraženih, epidemiolozi upozoravaju da se epidemija rasplamsava i van Beograda.

Juče je počela sa radom kovid bolnica u beogradskom naselju Batajnica, a direktor Kliničkog centra Srbije, profesor Milika Ašanin, rekao je za RTS da je u tu bolnicu primljeno 80 pacijenata i da je izuzetno teška noć za nama.

Od danas je i deo Vojne bolnice u Nišu u kovid sistemu. Hirurška klinika Vojne bolnice u Nišu postala je kovid bolnica. U njoj ima 50 postelja za pacijente sa srednje teškom slikom. Klinika ima svu potrebnu opremu i dobila je i sistem centralnog razvoda kiseonika.

Profesorka Medicinskog fakulteta, virusolog Tanja Jovanović rekla je postoji vrlo jak antivakcinalni lobi ne samo u Srbiji nego u svetu, ali da joj uopšte nije jasno zbog čega je takva situacija.

Istakla je da nema razloga za strah kada je reč o imunizaciji, jer postoje vrlo rogorozni protokoli koji se primenjuju ne samo u proizvodnji vakcine, nego i u registraciji na tržištu gde treba da se upotrebi.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">