Čitaj mi!

U danu za nama preminulo 55 pacijenata, Tiodorović: Situacija u Srbiji nepovoljna, u Beogradu katastrofalna

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 6.224 osoba, a od posledica zaraze preminulo je 55 pacijenata. Testirano 17.093. Na respiratorima 253 pacijenta.

Ružić očekuje uvođenje oštrijih mera

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da su na današnjoj sednici Kriznog štaba izneti predlozi za uvođenje oštrijih mera, dodajući da očekuje da će takva biti i nova odluka države.

"Imali smo na sednici Kriznog štaba različite predloge i preporuke koje će biti sažete u pisanoj formi i predate predsednici Vlade Ani Brnabić kao zvanična preporuka", rekao je Ružić za RTV.

Prema njegovim rečima, situacija je alarmantna i "apsorpciona mogućnost" bolnica se smanjuje, ne zbog manjka kapaciteta, već zato što je, "kako je on razumeo", oko 10 odsto zdravstvenih radnika zaraženo.

Govoreći o primeni mera u školama, naglasio je da prelazak na onlajn nastavu ne predstavlja zatvaranje škola, napominjući da vaspitno obrazovni proces neće stati. Komentrišući zahteve nekih sindikata da se onlajn nastava uvede i za niže razrede osnovne škole, on je rekao da se tome protivi.

Što se tiče slučaja iz okoline Kladova, gde je direktorka osnovne škole kaznila učiteljicu jer su se deca rukovala u dvorištu, on je rekao da je inspekcija bila tamo i da će sutra biti poznat izveštaj, ali, kako je dodao, "ako je samo to bio problem onda ga i nema" i ta odluka neće postojati.

Vanredna situacija i Somboru

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na celoj teritoriji grada Sombora.

Odluka je doneta na osnovu zaključka gradskog Štaba za vanredne situacije sa hitne elektronske sednice. Zaključak je donet na osnovu dostavljenog izveštaja Zavoda za javno zdravlje Sombor zbog povećanja broja zaraženih, kao i zbog izrazito nepovoljne epidemijske situacije na teritoriji grada.

Sve do sada donete naredbe i akti gradskog Štaba za vanredne situacije ostaju na snazi.

Tiodorović: Nove mere će se odnositi na dolazak građana iz inostranstva

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da se nove mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, kojima se danas govorilo na sednici Kriznog štaba, usaglašavaju sa pravnicima, a tiču se, navodi, dolaska naših građana iz inostranstva za vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

Tiodorović je naveo za TV Pink da se od Svetog Nikole, koji se slavi 19. decembra, do pravoslavnog Božića očekuje dolazak velikog broja naših građana iz inostranstva, što može uticati na pogoršanje epidemiološke situacije.

Ponovio je da će te mere biti donete u skladu sa našim zakonima i Ustavom, kao i da će biti saopštene vrlo brzo.

Tiodorović je rekao da je epidemiološka situacija nepovoljna, dok je u Beogradu, navodi, katastrofalna. Ističe da su bolnički kapaciteti u Beogradu popunjeni, a da se pacijenti iz prestonice šalju i u Niš.

Vanredna situacija i u Bajinoj Bašti, pozitivno 50-70 odsto testiranih

Odlukom predsednice opštine Bajina Bašta Vesne Đurić, na teritoriji ove opštine proglašena je vanredna situacija zbog potrebe preduzimanja pojačanih mera na sprečavanju intenzivnijeg širenja koronavirusa.

Vršiće se pojačana dezinfekcija, dok će inspekcija pojačati rad na terenu. Apeluje se na građane da budu odgovorni i da se pridržavaju propisanih mera zaštite, da nose maske i poštuju fizičku distancu.

Broj pozitivnih osoba na dnevnom nivou se kreće oko 35, što je između 50 i 70 odsto pozitivnih od ukupno testiranih, a od početka epidemije do danas na teritoriji Bajine Bašte koronavirus potvrđen je kod 427 osoba.

Ruski ministar: U Srbiju stižu vakcine "Sputnjik V" za laboratorijsku kontrolu

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je na video-konferenciji sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije Denisom Manturovim, koji je upoznao premijerku sa tim dokle se stiglo sa proizvodnjom ruske vakcine protiv koronavirusa "Sputnjik V". Ministar Manturov potvrdio je da će partija vakcine za laboratorijsku kontrolu u količini od 20 doza stići u Srbiju do kraja ove sedmice.

Vanredna situacija i u Kikindi

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač doneo je odluku o uvođenju vanredne situacije na teritoriji grada zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Na današnji dan, u Kikindi je 1.107 aktivno obolelih od kovida 19, što ukazuje na činjenicu da je epidemiološka situacija izrazito nepovoljna, katastrofalna, navodi se u saopštenju na sajtu Grada.

Za sada se ne uvode nove mere, ali se apeluje na sugrađane da se pridržavaju mera zaštite, koje su na snazi.

Izuzetno teška epidemiološka situacija u Moravičkom okrugu

Već danima izuzetno je teška epidemiološka situacija u Moravičkom okrugu. Prema izveštaju Radnog tima u Čačku, šest osoba je preminulo u čačanskoj bolnici. Na kovid odeljenjima hospitalizovan je 201 pacijent, u respiratornom centru je 19, a 11 ih je na respiratorima.

Popunjenost bolničkih postelja je veliki problem, pa je tridesetak pacijenata u privremenoj bolnici u Atenici. Tu su smešteni pacijenti koji su pred otpust sa bolničkog lečenja.

Od 246 uzoraka u Čačku je koronavirus potvrđen kod 46 ljudi, u Lučanima 24, Gornjem Milanovcu 16, Ivanjici 11.

Već mesec dana u Moravičkom okrugu sprovode se akcije pojačanog inspekcijskog nadzora poštovanja mera, kontrolisana su 772 subjekta, a propusti su utvrđeni kod njih 26.

Kako navode, nije samo reč o nepoštovanju mera u firmama, već i o građanima koji se okupljaju u restoranima, u svojim domovima i na nekim proslavama i ne nose maske.

Izveštaj Silvije Pašajlić

GSP danas smanjuje broj vozila na više od 70 linija, redukcije i u prigradskom saobraćaju

Sekretarijat za javni prevoz u saradnji sa GSP-om i "Lastom" organizovao je u četvrtak i petak prebrojavanje putnika, odnosno akciju u kojoj je utvrđeno kolika je popunjenost vozila u popodnevnom špicu, odnosno po njegovom završetku.

Kontrolisano je 119 gradskih linija i utvrđeno je da posle 18.30 naglo pada broj putnika, odnosno ne prelazi 30 odsto.

Doneta je odluka, koja danas stupa na snagu, da se na 74 gradske linije smanji broj vozila koji će prevoziti Beograđane.

Tokom prošle nedelje prebrojavani su putnici i na prigradskim i lokalnim linijama. Kontrolisano je 320 prigradskih i lokalnih linija i utvrđeno je da posle 20.00 do ponoći ima jako malo putnika.

Odluka je da se od sutra od 20.00 redukuje broj vozila na 10 prigradskih i na jednoj lokalnoj liniji.

I obrenovačka "Strela" prebrojavala je putnike tokom prošle nedelje i oni su doneli odluku da se sutra od 20.00 smanji broj vozila koja će putnike prevoziti od Beograda do Obrenovca.

Izveštaj Sonje Stričević

Vanredna situacija i u Ivanjici

Usled pogoršanja epidemiološke situacije i širenja zarazne bolesti kovid 19, proglašena je vanredna situacija na celoj teritoriji opštine Ivanjica.

Ranije tokom dana, vanredna situacija proglašena je u Leskovcu i Lučanima. 

Novih 200 kiseoničnih mesta za najteže pacijente u Kragujevcu

Zbog svakodnevnog povećanja broja novozaraženih, u kragujevačkom kliničkom centru 10 klinika je u kovid sistemu. U toku je rekonstrukcija kiseonične mreže, koju sa 12,5 miliona dinara finansira Ministarstvo zdravlja. Time će se obezbediti još 200 mesta za pacijente kojima je potrebna ta vrsta terapije. Inače, na bolničkom lečenju u Kragujevcu je oko 300 pacijenata.

Sve je više pacijenata, pa se u Kliničkom centru u Kragujevcu pojačava sistem za kiseoničnu terapiju. Postojeći isparivač nedovoljan je za sadašnje potrebe. Zato se instalira novi, gotovo trostruko jači – od 400 kubika. Pojačan protok omogućava dupliranje kiseoničnih mesta, sa 200 na 400.

"Naravno da vodimo računa da naši pacijenti budu potpuno bezbedni i u tom smislu smo na vreme planirali i očekujemo da će celokupan završetak radova, kompletna zamena instalacija, pojačanje instalacije na mnogim kovid klinikama biti gotov za nekih desetak do 12 dana", kaže prof. dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

Pripremila Nevenka Đelić

Na KiM još 11 preminulih i 539 novoinficiranih

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je 11 osoba od kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminulo je 1.016 osoba, sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 539 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 1.219 uzoraka.

Aktivnih je 13.579 slučajeva.

Šabac, otkriveno okupljanje više od 30 ljudi i žurke u stanovima koji se izdaju na dan

U šabačkoj bolnici je na lečenju 131 pacijent, 10 je u respiratornoj jedinici, a četiri osobe sa teškom kliničkom slikom su intubirane. U bolnicu je na lečenje sa majkom primljeno i dete od godinu dana koje je kovid pozitivno.

Od 1.665 uzorka koji su prošle nedelje testirani u Šapcu, 567 je pozitivno. Aktivno obolelih u gradu je 926.

Epidemiološka slika je nestabilna, inspekcije su na terenu, uočeno je okupljanje više od 30 građana u neprijavljenom objektu u naselju Trkalište, kao i u selu Lipolistu. Žurke se prave i u stanovima koji se izdaju na dan, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić nakon sednice Kriznog štaba.

U Šapcu je aktivno obolelih 39 učenika i 38 zdravstvenih radnika.

U Mačvanski okrug stigao je novi kontigent od 5.700 brzih antigenskih testova.

Najviše novozaraženih u Beogradu, slede Novi Sad i Kragujevac

Od 6.244 nova slučaja koronavirusa, koliko je u Srbiji potvrđeno u poslednja 24 sata, najviše je i dalje u Beogradu – 1.503.

Slede Novi Sad sa 534 i Kragujevac sa 278 novozaraženih.

U Nišu su registrovana 223 nova slučaja, u Kraljevu 222, Zrenjaninu 129, u Pančevu i Subotici po 113, a u Valjevu 107.

Slede Užice sa 106, Sremska Mitrovica sa 101 i Čačak sa 96 novoobolelih.

Smederevo ima 91 novi slučaj, Kikinda 89, Vranje 70, a u ostlim gradovima i opštinama je manje od 70 novozaraženih.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 1.264 korisnika i 585 zaposlenih

Na današnji dan, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 1.264 korisnika i 585 zaposlenih.

Na respiratorima 253 pacijenta

U poslednja 24 sata u Srbiji su testirane 17.093 osobe, a koronavirus je potvrđen kod njih 6.224.

Borbu sa kovidom 19 izgubilo je još 55 ljudi. Od početka epidemije preminule su 1.604 osobe.

Hospitalizovano je 7.368 ljudi, a na respiratorima su 253 pacijenta.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u celoj Srbiji održana je sednica Kriznog štaba.

Ovoj sednici prethodio je sastanak direktora kovid bolnica i ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović je rekao da u ovom trenutku ima kapaciteta ali da oni nisu neiscrpni.

Goran Stevanović je posle sastanka rekao novinarima da se pacijenti preraspodeljuju u bolnice prema težini kliničke slike, mogućnosti transporta i bolničkim kapacitetima.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da je situaciji u Vojvodini veoma ozbiljna ali da očekuje da ćemo u ovoj nedelji epidemija dostići pik i da će nakon toga broj novoregistrovanih slučajeva kovida početi da opada. 

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, dr Branislav Tiodorović, izjavio je da će epidemijska situacija u Srbiji ove nedelje biti vrlo teška, jer će gužve koje su se dogodile na "crni petak" i na drugim okupljanjima za pet do sedam dana sigurno dati rezultat kroz broj pozitivnih i obolelih. 

Od danas u školu idu samo osnovci od prvog do četvrtog razreda. Oni stariji, od petog do osmog, i srednjoškolci nastavu će pratiti na daljinu sve do početka zimskog raspusta 21. decembra.

Zbog sve većeg broja zaraženih vanredna situacija proglašena je u Leskovcu, Lučanima, Ivanjici, Kikindi, Bajinoj Bašti i Somboru.