Čitaj mi!

Dr Udovičić: Većina pacijenata ne zna gde se zarazila

Ivo Udovičić, komandant vojne bolnice na Karaburmi rekao je za RTS da je u toj ustanovi 80 pacijenata, a njih 11 je u jedinici intenzivne nege. Dr Udovičić kaže da nije očekivao nove mere jer se ni ove postojeće ne sprovode.

Gostujući u Beogradskoj hronici, dr Ivo Udovičić, komandant vojne bolnice na Karaburmi rekao je da ga brine i porast obolelih i dramatičan broj umrlih u regionu, kao i sve zaposlene koji već sedam meseci neprekidno rade i bore se protiv kovida.

"Vrlo je zabrinjavajući broj umrlih, a povećan je kod nas broj pacijenata koji zahtevaju intenzivnu negu", rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, pacijenti uglavnom ne znaju gde su se zarazili, prokuženost virusom je velika.

Kaže da ima dovoljno zaposlenih lekara da pokriju donju bolnicu, gde ima 80 pacijenata, njih 11 je u jedinici intenzivne nege.

"Brine me taj broj. Imali smo dva preminula u ovom periodu, jednog samo transportovali za Tursku jer je turski državljanin", ukazao je dr Udovičić.

Dr Udovičić kaže da imaju dovoljno respiratora i opreme, a da su pacijenti u veoma teškom stanju.

Lečenje zahteva veliki napor zaposlenih

"Lečenje ovih pacijenata zahteva veliki napor zaposlenih i veliki broj osoblja, za jednog pacijenta u intenzivnoj nezi i za lečenje potrebni su doktor i sestra koji moraju biti 24 sata uz njega", podvlači Udovičić.

Ističe da ga brine nedostatak zdravstvenog osoblja specijalizovanih za negu ovakvih pacijenata.

Nepridržavanje propisanih mera i razbuktavanje epidemije nije problem za kovid pacijente, odnosno za zaražavanje, već i za ljude koji mesecima čekaju lečenje. Rekao je i da je 95 odsto osoblja sa VMA.

Nepridržavanjem mera ugrožavamo pacijente koji čekaju na hirurgiju kao i hematološke pacijente, naglašava doktor.

Primena postojećih mera

Dr Udovičić kaže da nije očekivao nove mere jer se ni ove postojeće ne sprovode, država mora da nađe mehanizme da snažno spovodi propisane mere.

Broj zaraženih od sezonskog gripa u nekim zemljama minimalan, prenose mediji. Primenom protivepidimijskih mera protiv korone, još se više štitimo i do sezonskog gripa.

Udovičić kaže da se najveći broj građana koji primenjuje mere štiti od sezonskog gripa, i od njega nam ne preti velika opasnost.

Koronavirus se bolje prilagodio sredini i ljudima, bolja je odbrana od sezonskog gripa, nego što se organizam bori protv korone, objašnjava on.

Prema njegovim rečima, koronavirus se vrlo dobro adaptirao u ljudskom organizmu i sa nama se saživeo, naš imuni sistem nije uspeo u dovoljnoj meri da se osnaži i dok ne dođe vakcina toga neće biti - virus ostaje tu gde jeste.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">