Borba protiv kovida – situacija stabilna ali neophodan oprez

Broj hospitalizacija u kovid bolnicama u Srbiji je smanjen ali je broj pregleda u kovid ambulantama nesmanjen i to su podaci koju ohrabruju, navode stručnjaci uz upozorenje da situacija može u kratkom roku da se preokrene.

U Jablaničkom okrugu bez novozaraženih

Na teritoriji Jablaničkog okruga u poslednja 24 sata nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Zavod za javno zdravlje Leskovac je saopštio da su iz laboratorije "Vatreno oko" i Instituta za javno zdravlje u Nišu u poslednja 24 sata stigla 23 rezultata, od čega za grad Leskovac 14.

Kako se ističe, svi rezultati su sa negativnim nalazom.

U Opštoj bolnici u Čačku bez prijema i otpusta pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 8 pacijenata.

U protekla 24 časa nije bilo prijema i otpusta pacijenata.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano su 3 pacijenta, od kojih je jedan prvi pregled.

Kombinovana nastava na fakultetima jedini izbor

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je da je kombinovana nastava izbor za sve univerzitete u Srbiji i da će se prilagođavati u zavisnosti od epidemioloških uslova.

Ona je rekla da su spremni da sagledaju sve povratne informacije i unaprede rad na nastavi na daljinu, kao i da otklone neke primedbe koje su studenti imali. 

Od početka epidemije u Srbiji je zabeleženo ukupno 33.312 slučajeva koronavirusa. Preminulo je 746 osoba, a procenat smrtnosti je 2,24. Ukupan broj testiranih je 1.111.957.

Prema podacima od poslednjeg preseka kada je u Srbiji testirano 5.513 ljudi, koronavirus je registrovan kod 74 osobe.

Iako epidemiološki podaci u Srbiji ohrabruju jer nema žarišta već sporadičnih slučajeva, stručnjaci upozoravaju da oni brzo mogu da se promene pre svega zbog nepovoljne situacije u zemljama okruženja. Zbog toga je veoma važno poštovanje svih mera zaštite.