Tiodorović: Nema smanjenja broja obolelih ako pogledamo šta se dešava po kafićima i splavovima

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za RTS da u narednom periodu ne možemo očekivati značajno manji broj novozaraženih koronavirusom, pogotovo ako pogledamo šta se dešava na splavovima, u restoranima ili kafićima.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da, s obzirom na ponašanje stanovništva, i dalje postoje rizici da ćemo imati stalnu fluktuaciju broja zaraženih.

"To će potrajati. Ne možemo očekivati u narednom periodu da će biti velikog smanjenja, pogotovo ako pogledamo šta se dešava na splavovima, šta se dešava u restoranima i kafićima uveče", objašnjava doktor Tiodorović.

Kaže da se stručni deo Kriznog štaba zalagao da se ljudima koji se vraćaju sa letovanja što više skrene pažnja da moraju da misle na sebe, a samim tim i na druge. 

"Ove situacije nam samo govore da više moramo da poklonimo pažnje njima, da ih više edukujemo", naglašava Tiodorović. 

Ističe da ponašanje svih naših stanovnika nije takvo da bismo mogli doći do brojke koja bi nam otvorila vrata cele Evrope.

"Nema velikog izbora. Još nema specifične vakcine, a ni leka. Imamo na raspolaganju samo tri mere koje stalno pominjemo – maska, fizička distanca i dezinfekcija", navodi doktor Tiodorović.

"Osnovne škole trenutno najbezbednije mesto" 

Doktor Tiodorović ističe da su se škole dobro pripremile i da je model po kojem su se đaci vratili na nastavu pokazao delotvornost.

"Moram da pohvalim roditelje. Dešava se da pravovremeno reaguju. Tri situacije koje imamo sada u Nišu jasno govore da su se roditelji opredelili da ne šalju decu u školu dok god neko u domaćinstvu ima tegobe. To je odlično", naglašava Tiodorović.

Ističe da su osnovne škole ovog trenutka najbezbednije mesto među stanovništvom.

Kada je u pitanju veliki broj ljudi u gradskim autobusima, doktor Tiodorović ističe da je jedini lek redovna dezinfekcija i nošenje zaštitnih maski.

"U smislu edukacije i ubeđivanja, naša ciljna grupa su mladi – srednjoškolci i studenti", kaže doktor Branislav Tiodorović.