Situacija se polako smiruje, ali i dalje potreban oprez

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano ukupno 30.714 slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je ukupno 876.929 osoba. Kovid 19 odneo je 701 život. Iako je dnevni broj novih slučajeva koronavirusa u Srbiji pao značajno ispod 100, nakon što je u ponedeljak na osnovu 7.261 testiranog uzorka, pozitivno bilo 57 osoba, lekari i dalje pozivaju na oprez.

U Zlatiborskom okrugu je jedna novozaražena osoba

U Zlatiborskom okrugu je jedna novozaražena osoba kovidom-19 i to iz Prijepolja.

U užičkoj bolnici smešteno je 28 pacijenata pozitivnih na kovid, od toga 4 na intenzivnoj nezi i 1 na respiratoru. U novoj kovid bolnici je 26 pacijenata. 

Od početka epidemije u Zlatiborskom okrugu je ukupno registrovano 2.485 pozitivnih na kovid-19.

 

SAD doniraju Kosovu 50 respiratora

Ambasada SAD je, preko Agencije SAD za međunarodni razvoj, donirala kosovu 50 respiratora kako bi pomogla u borbi protiv kovid-19.

Pored samih respiratora USAID finansira i paket podrške koji uključuje prateću opremu, instalacije, garancije, planove servisiranja kao i vebinare koji će zdrastvenim radnicima pomoći da ih pravilno i bezbedno koriste.

Šestoro hospitalizovano u Novom Pazaru

U Novom Pazaru ukupno je hospitalizovano šest pacijenata, od kojih je jedan novi prijem tokom noći.

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 106, prvih 56 i 50 kontrolna pregleda,

U Domu zdravlja urađene su 33 laboratorijske analize, 23 rendgena.

Urađeno je 65 brzih testova, od kojih je 32 bilo pozitivno, kao i 33 pi-si-ar testa.

Hospitalizovana 22 pacijenta u Čačku, jedan na respiratoru

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano su 22 pacijenata.

U protekla 24 časa primljena su tri pacijenta, a otpušteno je 10 pacijenata.

U respiratornom centru, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom, nalaze se dva pacijenta, od kojih je jedan priključen na respirator.

KBC Zemun izlazi iz kovid sistema

Kliničko-bolnički centar Zemun izlazi iz kovid sistema, a preostali pacijenti iz te bolnice biće danas i sutra prebačeni u privremenu bolnicu "Arena", KBC "Bežanijska kosa" i "Dr Dragiša Mišović", izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, naveo da će zemunska bolnica nakon dezinfekcije i kompletnog sređivanja vratiti u redovan režim rada.

Ortopedska bolnica "Banjica" od sutra počinje da prima pacijente sa malignitetima, a prve operacije u toj zdravstvenoj ustanovi zakazane su za ponedeljak.

Lončar je naveo da je epidemijska situacija i stanje u bolnice i ambulante bolje, da je to rezultat odgovornog ponašanja, ali i da ne sme biti opuštanja.

Ministar je naveo da kovid ambulante neće biti zatvorene kako se pacijenti koji su sumnjivi ne bi mešali i ulazili u zgradu sa ostalim pacijentima.

Bolnice u unutrašnjosti će, kaže, povećavati kapacitete za prihvat ne-kovid pacijenata, koji će upute dobijati preko lekara opšte prakse.

Rekao je da će od danas na svim graničnim prelazima, građanima koji ulaze u Srbiju, deliti brošure sa uputstvom o ponašanju.

Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, podsetila je da se, u vreme početka drugog pika prvog talasa, dnevno u toj klinici pregledalo 380 ljudi za 24 sata.

Poslednjih nedelju dana se, ističe, pregleda između 90 i 110 pacijenata na dnevnom nivou.

Kapaciteti Infektivne klinike popunjeni su oko 50 odsto.

Izjave Zlatibora Lončara i Ivane Milošević

Hospitalizovano 29 pacijenata u Vranju

I dalje se smanjuje broj hospitalizovanih u kovid bolnicama u Vranju. Ukupan broj pacijenata je 29, od čega kovid pozitivnih 13, saopštava gradski štab. Među hospitalizovanima nema dece.

Trenutan broj slobodnih mesta je 151. Na kućno lečenje otpuštena su tri pacijenta.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 109 pregleda, od čega prvih pregleda 27, a kontrolnih 82.

Uzorkovana je krv kod 62 pacijenta i sačinjena 63 RTG pluća. Takođe, urađeno je 25 brzih testova i 22 pi-si-ar testa.

Kon: Epidemiološka situacija ne može se više definisati kao vanredna

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da se trenutna epidemiološka situacija više ne može definisati kao vanredna, ali je prerano reći da je svaki rizik završen.

Navodi da, iako su pojedine lokalne samouprave ukinule vanrednu situaciju, i u tim mestima na snazi ostaju mere koje važe za čitavu zemlju. Reč je o zabrani okupljanja više od 10 osoba, zabrani rada bašta kafića posle 23 časa, obavezno nošenje maski.  

Kada je reč o otvaranju institucija kulture, one će morati redovno da se provetravaju, dezifikuju najmanje jednom dnevno, a razmak između posetilaca mora biti najmanje metar i po levo, desno, napred i nazad. To je, kaže, devet kvadratnih metara po čoveku. 

Takođe, navodi, članovi ansambla moraju biti temeljno pregledani da se zna da su zdravi, a biraće se i predstave u kojima ima najmanje učesnika.

"Ako se ne koriste maske, biće zatvaranja, to se pre svega odnosi na bioskope", naglašava epidemiolog.

Govoreći o polasku u školu, Kon je rekao da neprekidno treba imati na umu da se nalazimo u specifičnoj pandemijskoj situaciji, koja se dešava ekstremno retko i da treba imati popustljiv odnos prema zahtevima roditelja.

U školsku godinu ulazi se tempirano, kada je situacija najpovoljnija, navodi član Kriznog.

Napominje da se odluka o eventualnom karantinu po povratku sa godišnjih odmora ne može doneti "preko kolena", već se mora dobro razmotriti.

Ukinuta vanredna situacija u Leskovcu

Posle šest nedelja ukinuta je vanredna situacija u Leskovcu, u skladu sa preporukom gradskog Zavoda za javno zdravlje.

Epidemiloška situacija u poslednje dve nedelje znatno je bolja, poslednja četiri dana nema nijednog novoobolelog.

I u bolnici i u kovid ambulanti ima znatno manje pacijenata. Pre mesec dana bilo je hospitalizovano 160 pacijenata, sada 20.

Gradonačelnik Leskovca i komandant Štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović rekao je za RTS da je sada prioritet polazak najmlađih u školu.

Počeće se sa prikazivanjem bioskopskih i pozorišnih predstava, ponovo se otvara biblioteka, a u običajen rad vraćaju se i ugostiteljski objekti.

Maske ostaju obavezne u institucijama i javnom prevozu.

Smanjeni redovi ispred "Torlaka"

Ekipa RTS-a i prošlog utorka rano ujutru bila je ispred Instituta "Torlak" kada su redovi bili ogromni.

Ovog jutra slika nešto drugačija – šezdesetak osoba sada čeka na testiranje na lični zahtev.

Uglavnom je reč o putnicima koji se testiraju kako bi putovali van zemlje, a neki od njih čekaju još od 2.30 noćas. 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da statistički podaci ohrabruju i pokazuju da se situacija polako, ali sigurno smiruje.

Međutim, napominje da je virus prisutan već nekoliko meseci i da se s njim vodi ozbiljna borba. Kaže i da struka predviđa treći pik i da niko ne zna koliko će borba trajati. Zbog toga poziva na oprez i da se spremamo kao da će taj treći pik biti krajem septembra ili početkom oktobra.

Prema poslednjim podacima, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starijih koronavirusom inficirano 127 korisnika i 51 zaposleni. Zbog povoljnije epidemijske situacije i na preporuku Kriznog štaba, od subote ponovo su dozvoljene posete.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da iako imamo više uslova da živimo normalnije, maske ćemo nositi bar do proleća sledeće godine i pri tome ćemo morati da držimo i odstojanje. Polazak u školu može predstavljati na neki način opterećenje, ukazao je Tiodorović.

Direktor ORL klinike KC u Nišu Dušan Milisavljević izjavio je za RTS da će tim lekara na teško obolelim pacijentima proveriti da li koronavirus oštećuje i čulo sluha.

Ankete roditelja pokazale su da veliki broj dece želi da nastavu od 1. septembra prati u školi, istkao je ministar prosvete Mladen Šarčević. Dodaje da će učenici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske, moći da koriste vizire.