Preminulo još pet osoba, koronavirusom zaražena još 161

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je preminulo još pet osoba, a novozaražena je 161. Na respiratoru su 52 pacijenta.

U Čačku hospitalizovano 28 pacijenata

U prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte Bolnice Čačak svakodnevno je uobičajen priliv pacijenata sa simptomima i znacima kovid infekcije. Tokom dana pregledano je 18 pacijenata.

Na svim odeljenjima koja su pretvorena u kovid odeljenja hospitalizovano je ukupno 28 pacijenata.

U formiranom respiratornom centru, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom trenutno se nalaze četiri pacijenta, od toga je tri na respiratoru.

U KC Vojvodina hospitalizovano 89 pacijenata, pet na respiratoru

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno je hospitalizovano 89 pacijenata sa potvrđenim koronavirusom, od kojih je pet na respiratoru, saopšteno je iz te zdravstvene institucije.

U Vojnoj bolnici u Petrovaradinu trenutno se leči 11 pacijenata kod kojih je potvrđen koronavirus.

Kod velikog broja ostalih hospitalizovanih pacijenata koji su oboleli od kovida 19, a s obzirom na težinu kliničke slike, uz ostalu neophodnu terapiju primenjuje se i intenzivna kiseonička potpora.

U cilju sprečavanja širenja i oboljevanja od koronavirusa, iz KC Vojvodine apeluju na građane da se obavezno pridržavaju svih preventivnih zaštitnih mera. (Tanjug)

Na KiM još 13 preminulih i 158 osoba inficirano koronom

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je 13 osoba obolelih od kovida 19.

Ukupno je od izbijanja epidemije preminulo 438 osoba, koje su prema navodima lekara imale i druge prateće bolesti.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 158 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 471 uzorka.

Ukupno je 12.006 osoba inficirano na KiM od izbijanja epidemije. Izlečeno je 7.929, a aktivno 3.639 slučajeva.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare zaraženo 155 korisnika i 69 zaposlenih

Zaključno sa danom 20.08.2020. godine, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 155 korisnika i 69 zaposlenih, objavljeno je na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 866, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 333.

Smiruje se epidemiološka situacija u Mačvanskom okrugu

U Mačvanskom okrugu je pet novoobolelih, tri u Loznici, po jedan u Šapcu i Krupnju.

Epidemiološka situacija se smiruje, brojevi ohrabruju, ali nema opuštanja, poručuju sa redovne konferencije za novinare gradskog štaba u Šapcu. U kovid bolnici u Šapcu je 79 pacijenata, niko nije na respiratoru.

Uz četiri prijema bilo je 14 otpusta. Manje je pregleda i u gradskoj kovid ambulanti. Od 85 pacijenata, 27 je sa tegobama, ostalo su kontrolni pregledi.

Urađena su 44 pi-si-ar testa i 11 seroloških. Policijska uprava kontrolisala je 135 osoba u izolaciji, niko nije prekršio meru.

Za bezbedan početak školske godine Grad je obezbedio po tri platnene maske za svih 13.600 učenika i 1.700 prosvetnih radnika i osoblja u svim školama kao i dezinfekciona sredstva.

Povodom ukidanja vanredne situacije i ponavljanja lokalnih izbora, komandant Kriznog štaba Grada Šapca Nebojša Zelenović rekao je da je zdravlje najvažnije.

"Jedva čekam izbore jer to znači da smo pobedili koronu. Prati se situacija, tražićemo mišljenje struke", kazao je Zelenović.

Hospitalizovano ukupno 1.245 pacijenata

U Srbiji su u poslednja 24 časa testirane 10.764 osobe, od početka epidemije ukupno 842.441.

Na lečenju se trenutno nalazi 1.245 pacijenata, objavljeno je na sajtu covid.rs.

Ukupan broj slučajeva 30.209

U poslednja 24 časa u Srbiji je potvrđen još 161 slučaj, čime je ukupan broj porastao na 30.209.

Preminulo je još pet osoba od kovida 19, ukupno 689. 

Na respiratorima se nalaze 52 pacijenta. 

Koronavirus je među nama, ali mere koje sprovodimo daju rezultate i zbog toga ne smemo da se opustimo, upozoravaju epidemiolozi.

Broj prijema u kovid ambulantama se smanjuje, dok se broj izlečenih od kovida 19 povećava.

"Čeka nas ozbiljna jesen, kada koronavirus može da se ukrsti sa sezonskim gripom", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar u Požarevcu tokom razgovora sa zdravstvenim radnicima iz nekoliko okruga.

Lončar je takođe pozvao građane koji su na odmoru u inostranstvu da budu odgovorni kada se budu vratili u našu zemlju i, ukoliko osete neke simptome, da se jave u kovid ambulantu. 

Što se tiče nove školske godine, više od 50 odsto škola u Srbiji već je završilo ankete putem kojih su roditelji izabrali da li će im deca od prvog septembra ići u školu ili će nastavu pohađati onlajn.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je manje od pet odsto izabralo učenje od kuće.