Nastavlja se rast broja zaraženih, nove bolnice ulaze u kovid sistem

U Srbiji je do sada koronavirus registrovan kod 19.334 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 429 ljudi. Testirano je 515.395 osoba. Zbog porasta broja zaraženih Krizni štab doneo je nove mere – maske će biti obavezne i na otvorenom, tamo gde je nemoguće održati rastojanje od metar i po. Druga mera je zabrana okupljanja više od deset ljudi na teritoriji cele Srbije. Mere počinju sa primenom u petak.

Na teritoriji opštine Gračanica koronavirusom inficirano još šest osoba

Na teritoriji opštine Gračanica registrovano je šest novoobolelih od kovida 19, pa je ukupan broj zaraženih koronavirusom 30, od čega je pet osoba hospitalizovano, saopštio je Krizni štab Opštine Gračanica.

Svim njihovim kontaktima određena je mera samoizolacije, u narednim danima biće praćeni u smislu simptoma infekcije.

Iz opštinskog Kriznog štaba građanima je poručeno da, iako je epidemiološka situacija narušenija, da je pored trenutnih promena i porasta broja zaraženih, pod kontrolom i da nema mesta panici.

"Propisane mere i preporuke nadležnih institucija i opštinskog Kriznog štaba se moraju striktno poštovati, kao i sve lično higijensko zaštitne mere, dezinfekcije i fizičko distanciranje", navodi Krizni štab te opštine.

Krizni štab Opštine Gračanica do sada je preduzeo sve neophodne mere da zaštiti svoje građane od virusa kovid 19 i u tom smislu konstantno se obavlja dezinfekcija javnih površina.

Opštinska inspekcija svakodnevno na terenu proverava da li se poštuju mere zaštite i preporuke epdiemiologa.

Uvedena vanredna situacija u Rumi

Na sednici Štaba za vanredne situacije koja je održana na otvorenom, uvedena je vanredna situacija u opštini Ruma, koja je na snagu stupila u 13 časova. Na teritoriji te opštine, 56 osoba je zaraženo koronavirusom.

Donete su i nove preventine mere, kojima se između ostalog, zabranjuju manifestacije, proslave i sve zabave u na kojima se okuplja više od 10 osoba. Sportskim klubovima se zabranjuju treninzi u zatvorenom prostoru.

Inspekcija će kontrolisati da li se u teretanama, frizerskim i kozmetičkim salonima primenjuju preventivne mere. Odlučeno je da radno vreme i dalje bude do 23 časa.

U Valjevu 48 novoobolelih

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Valjevu je 48 novoobolelih od koronavirusa, 27 je hospitalizovanih pacijenata, a u kućnoj izolaciji je 326 osoba.

Premijerka i doktor Srđa Janković na konferenciji Kriznog štaba

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i imunolog Srđa Janković obratiće se danas na konferenciji za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Srbije od koronavirusa.

Redovna konferencija se održava u Palati Srbija u 15 časova.

Nova 143 slučaja koronavirusa u Mačvanskom okrugu

U Mačvanskom okrugu potvrđeno je 143 novazaražena slučaja.

U Šapcu 62, Loznici 60, Bogatiću osam, Vladimircima dva, po pet u Koceljevi i Malom Zvorniku i jedan novi slučaj u Krupnju.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Šabac, ukupan broj zaraženih u Mačvanskom okrugu je 1.563, aktivno obolelih je 1.208.

U Šumadijskom okrugu još 31 zaražen

Od 104 uzorka, koji su u sredu do ponoći, stigli iz beogradskih laboratorija u Institut za javno zdravlje Kragujevac, 31 je bio pozitivan na koronavirus.

Od tog broja, 25 osoba je iz Kragujevca, dve iz Knića i po jedna iz Topole, Beograda, Ćuprije i Čajetine.

Ukupan broj pozivnih u Šumadijskm okrugu od početka pandemije je 993 – 818 u Kragujevcu, 53 u Kniću, 49 u Aranđelovcu, u Rači 27, Topoli 23, Batočini 16 i Lapovu 7.

U kućnoj izolaciji je 971 osoba iz Šumadijskog okruga. U Kliničkom centru Kragujevac na lečenju je 92 pacijenata kojima je potvrđen koronavirus, od tog broja devet je na respiratoru.

Građani Vojvodine mogu da se testiraju u osam instituta u Pokrajini

Građani Vojvodine mogu da se testiraju u osam instituta u pokrajini, jer su nabavljene dodatne pi-si-ar mašine, izjavio je predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović.

On je dodao da su laboratorije u funkciji već deset dana i da se pored Kliničkog centra Vojvodine i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, građani mogu testirati i u Somboru, Pančevu, Subotici, Kikindi, Sremskoj Mitorvici i Zrenjaninu.

Još 39 obolelih u srpskim sredinama na KiM

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 časa registrovano je 39 novoinficiranih koronavirusom, od 65 pregledanih osoba.

Iz Kriznog štaba u Mitrovici saopšteno je da je 13 slučajeva zaraze zabeleženo u tom gradu, po pet u Leposaviću i Zubinom Potoku i četiri u Zvečanu.

U srpskim sredinama južno od reke Ibar, registrovano je 12 novoinficiranih.

Hospitalizovana je 91 osoba obolela od kovida 19.

Od početka epidemije u srpskim sredinama na KiM testirano je ukupno 2.630 osoba, od kojih je 489 pozitivno na koronavirus.

Mirović: Situacija u Vojvodini nepovoljna, potrebne dodatne mere u Novom Sadu

Epidemiološka situacija na teritoriji Vojvodine je i dalje nepovoljna i imamo dnevni porast zaraženih, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na konferenciji u Novom Sadu.

"Juče do 15 časova imali smo najveći broj obolelih u jednom danu, ukupno 162, od toga 79 u Novom Sadu i taj grad je najugroženiji na teritoriji Vojvodine i potrebno je uvesti dodatne mere", rekao je Mirović.

"Danas u toku dana imaću sastanak sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem kako bi se dogovorili o načinu uvođenja dodatnih mera", dodao je predsednik Pokrajinske vlade.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da sve opštine i svi okruzi u Vojvodini imaju zaražene i da treba da se ponašamo kao da smo svi oboleli od koronavirusa.

"Ne treba da se ide iz mesta gde je zaraza da se ne bi širila i ne treba ići na mesta gde ima zaraze da se ne bi zarazili", rekao je Gojković.

Izveštaj Milana Srdića

Za sada nije neophodno zatvaranje fabrike "Jazaki" u Šapcu

Broj zaraženih u Šapcu i dalje raste. Veterinarski institut je duplirao kapacitete izrade testova. Trenutno je 906 obolelih Šapčana, što je 18,65 odsto pozitivnih u celoj Srbiji.

Zbog 73 obolelih radnika "Jazakija", Zavod za javno zdravlje Šabac utvrdio je dodatne mere zaštite i uz dogovor sa kompanijom situacija će se pratiti, za sada nije neophodno zatvaranje fabrike.

"Imamo 73 obolele osobe, to je za period od 2. jula do jučerašnjeg dana. Mi smo dostavili preporuke preventivne mere koje moraju da se pridržavaju svi u fabrici Jazaki. U slučaju da ne dođe do zaražavanja u okviru same fabrike onda će normalno nastaviti sa radom", kaže epidemiolog Dragana Radojčić.

Ukoliko se desi da se radnici međusobno zaraze na radnom mestu, onda fabrika mora da se zatvori na 14 dana, kaže Radojčićeva i dodaje da je to vreme inkubacije da bi se prekinula epidemija.

Izjava Dragane Radojčić

U KC Niš dve trudnice – jedna na respiratoru, druga na kiseoničnoj terapiji

U niškom Kliničkom centru na lečenju od koronavirusa su i dve trudnice, ali su na ponovnom testiranju obe bile negativne, saopšteno je iz Kliničkog centra.

Na respiratoru je 27-godišnja žena u sedmom mesecu trudnoće. Trenutno je stabilno, ali u teškom opštem stanju, dok je beba vitalna i pod dvadesetčetvoročasovnim monitoringom lekara na Ginekološko-akušerskoj klinici.

Druga trudnica je u nešto boljem stanju, stabilna i na kiseoničkoj terapiriji, nalazi se u izolovanom delu Klinike za pulmologiju, navode u Kliničkom centru u Nišu.

Izveštaj Jelene Piljević

Prihvatilišta za decu i odrasle u preventivnoj izolaciji

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Beogradu, Prihvatilište za decu i Prihvatilište za odrasla i stara lica ponovo se nalaze u preventivnoj petnaestodnevnoj izolaciji kako bi se sprečio ulazak i širenje virusa korona u tim ustanovama socijalne zaštite.

Kako je za Tanjug navela gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, te ustanove se već deseti dan nalaze u petnaestodnevnom smenskom radu što konkretno znači da zaposleni ne odlaze svojim kućama već su sve vreme sa korisnicima.

"Ovo je vid preventivne izolacije", rekla je ona i precizirala da se u Prihvatilištu za decu trenutno nalazi 26-oro dece, a u Prihvatilištu za odrasla i stara lica 82 korisnika što znači da zaposleni koji se sada nalaze u izolaciji trenutno brinu o 108 korisnika.

Epidemiološka situacija u Pirotu se pogoršava iz sata u sat

Epidemiološka situacija u Pirotskom okrugu je nepovoljna, jer se svakodnevno beleži rast pozitivnih na koronavirus.

Epidemiolog Radmila Zec kaže da se situacija pogoršava iz sata u sat i da svako ko ima temperaturu treba da se javi lekaru i izoluje.

Od početka epidemije u Pirotskom okrugu, kovid 19 potvrđen je kod 265 pacijenata. Najmanje zaraženih je u Dimitrovgradu. 

Izveštaj Branislava Jovičića

U KCV se leči 254 pacijenta, 19 na respiratoru

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić izjavila je za RTS da je prema jutrošnjem izveštaju u tom kliničkom centru smešteno 254 pacijenata zaraženih koronavirusom.

"Njih 19 je na primeni mehaničke ventilacije, a ostali pacijenti imaju tešku ili vrlo tešku kliničku sliku, tako da se pored lečenja primenjuje i intenzivna kiseonička terapija", kaže Stokićeva.

Prema njenim rečima, u ovom periodu došlo je u poslednjih nedelju dana do rapidnog rasta pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Uočeno je da oboljevaju, dodaje, oni u srednjoj i mlađoj životnoj dobi.

Čačak, sve više mladih sa teškom kliničkom slikom

Na području Moravičkog okruga od početka epidemije kovid 19 je potvrđen u 450 slučajeva.

Iz bolnice u Čačku upozoravaju da je situacija veoma ozbiljna, na kovid odeljenjima je 167 pacijenata i svi su sa upalom pluća.

Lekare zabrinjava i to što je sve više mladih sa teškom kliničkom slikom i što ti pacijenti postanu respiratorno ugroženi.

Izveštaj Silvije Pašajlić

Prvi pacijenti u Institutu za medicinu rada

U kovid sistem ušao je i Institut za medicinu rada i prvi pacijenti biće smešteni posle 8 časova.

Direktor te ustanove, prof. dr Aleksandar Milovanović rekao je da je sve spremno za prijem prvih pacijenata i da je kapacitet te ustanove 40 do 60 mesta, ali da su spremljene i lakarske sobe tako da mogu da prime i do 90 pacijenata.

Ističe da će medicinski timovi biti oformljeni u toku prepodneva, tako da mogu da funkcionišu 24 sata dnevno.

Naveo je da će Institut biti podeljen na dve zone, kovid i nekovid, tako da će i nekovid pacijenti moći neometano i bez rizika da nastave da dolaze u Institut.

Dom zdravlja u Nišu ponovo uzima briseve za pi-si-ar testove

Dom zdravlja u Nišu ponovo je počeo da uzima briseve za pi-si-ar testove.

Danijela Nešić, pomoćnica direktora Doma zdravlja u Nišu kaže da se rezultati brisa dobiju u roku od 24, pošto budu obrađeni u Institutu za javno zdravlje Batut.

Dosta poziva građana sa simptomima kovida Hitnoj pomoći VMA

Potpukovnik dr Milan Jovanović, načelnik Centra hitne pomoći VMA rekao je za RTS da je tokom noći bilo poziva građana koji su imali simptome kovida 19. 

On je upozorio građane da se ne opuštaju, da u razgovoru sa prijateljima ne skidaju maske, jer se, kako je rekao, u tim  bezbednosnim zonama, kada se opustimo, najviše prenosi virus. 

Prema poslednjem preseku, koronavirus je registrovan kod još 351 osobe. Od posledica zaraze preminulo još 11 ljudi. Na respiratorima se nalazi 169 pacijenata.

Epidemiolozi ukazuju da je 65 odsto hospitalizovanih u poslednjih mesec dana starosne dobi između 20 i 49 godina, a da svaki četvrti zaraženi ima između 30 i 39 godina.

Zbog rasta broja obolelih na sednici Kriznog štaba donete su nove mere. Na teritoriji cele Srbije, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi.

Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže da podaci jasno pokazuju da je situacija i dalje itekako nestabilna. "Zato moramo sve mere svi zajedno da preduzimamo, da bismo videli u narednom periodu poboljšanje", poručila je Kisić Tepavčevićeva.

Kako bi se obezbedili dodatni kapaciteti za smeštaj obolelih Institut za medicinu rada i Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije postaju kovid bolnice. To je prvi put da te zdravstvene ustanove ulaze u kovid sistem, s obzirom na to da do sada nisu zbrinjavale kovid pacijente.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će Srbija pre kraja godine imati vakcinu protiv koronavirusa, navodeći da su u toku razgovori sa jednom zemljom koja već daje vakcinu ljudima.