Broj zaraženih u Šapcu premašio 900, u Vranju se razmatra otvaranje pete kovid bolnice

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji se ne smanjuje, a raste i broj pacijenata na respiratorima. Lekari upozoravaju da je pritisak na zdravstveni sistem ogroman i da će biti potrebni novi kapaciteti. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ponovo se svakodnevno održavaju konferencije za novinare Kriznog štaba.

Vulin: Kovid bolnica na Batajničkom drumu u najkraćem mogućem roku

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je radove na pripremi za izgradnju objekta za smeštaj i lečenje lica obolelih od infekcije kovid 19 u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" na Batajničkom drumu. 

Kako se navodi u saopštenju, Vulin je imao prilike da se uveri da je Vojnograđevinska ustanova Beograd preduzela mere radi raščišćavanja terena. 

Izvršavajući naređenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Ministarstvo odbrane obezbedilo je odgovarajuću lokaciju iz fundusa zemlje koje to ministarstvo koristi, rekoa je Vulin.

"Naša inžinjerija je već počela da radi na rušenju postojećih objekata i na raščišćavanju i pripremi ovog prostora za izgradnju kovid bolnice. Kao što je predsednik Vučić naložio, kovid bolnica će biti urađena u najkraćem mogućem roku i ovo je prilika da se pokaže koliko smo efikasni i koliko razmišljamo unapred", istakao je ministar Vulin. 

U kovid ambulantama u Beogradu 3.225 pregleda

U kovid ambulantama beogradskih domova zdravlja za 24 sata pregledano je 3.373 pacijenta, i to juče tokom dana 3.225 pacijenata i 148 pacijenata u dve dežurne kovid ambulante tokom noći.

Direktor Doma zdravlja Palilula Aleksandar Stojanović rekao je za Tanjug da su prethodnih dana pregledali i testirali ogroman broj ljudi, da je rekordan broj bio u subotu, kada je u dve kovid ambulante pregledano 320 pacijenata.

Stojanović kaže da problem predstavlja i to što se pacijenti lekaru javljaju nekoliko dana nakon što se pojavi povišena temperatura, kada se kod većine razvije upala pluća.

U Šapcu 105 novozaraženih

Prema najnovijim podacima, u Šapcu je još 105 zaraženo koronavirusom, pa je broj obolelih u tom gradu premašio 900.

U šabačkoj bolnici situaciju ocenjuju kao tešku, ali pod kontrolom. U toj ustanovi smešteno je 178 pacijenata sa srednje teškom, i teškom kliničkom slikom. Tri osobe su na respiratoru.

U kovid ambulantu u proseku se javi više od 200 građana svakog dana.

"I dalje je nepovoljna situacija, s tim što se ja i dalje nadam, da ćemo maksimum za nedelju dana doći u neku bolju situaciju. Veterinarski specijalistički institut će početi sa većim kapacitetom da radi. U odnosu na april mesec, kada nam je prosek godina obolelih bio oko 49 godina, sada nam je taj prosek godina oko 43, što znači da je mlađa populacija više zahvaćena u ovoj situaciji, i ono što mogu da vam kažem, da nažalost imamo 104 obolele osobe preko 65 godina", kaže za RTS dr Dragana Radojčić, načelnik za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZ Šabac.

Još 159 slučajeva koronavirusa u Vojvodini, dvoje preminulo

U Kliničkom centru Vojvodine leči se 238 pacijenata od kovida 19, dok je njih 19 na respiratorima. Prema podacima do 15 časova juče, dve osobe su preminule.

U poslednjih 24 sata u Vojvodini je registrovano 159 novih slučajeva, među kojima je 65 iz Novog Sada. Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike i dalje u značajnom porastu, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Od početka epidemije u Vojvodini je registrovano ukupno 2.850 slučajeva koji su potvrđeni pi-si-ar metodom, među kojima je u Novom Sadu 1.117.

Institut navodi da se epidemiološka situacija u Vojvodini ocenjuje kao nepovoljna, kao i da se očekuje dalje pogoršanje situacije.

"Zdravstveni sistem AP Vojvodine je pod velikim opterećenjem i ako se ovaj trend ne zaustavi kapaciteti kojima raspolaže će ubrzo biti prevaziđeni," navodi se u saopštenju.

U kovid ambulantama u Pirotu 70 pregleda dnevno

U Pirotskom okrugu registrovan je veći broj obolelih poslednjih nedelju dana.

Zavod za javno zdravlje je upozorio da se broj novoobolelih povećava iz sata u sat. Dnevno se u kovid ambulantama obavi oko 70 pregleda.

Za poslednjih mesec dana kod 95 obolelih je potvrđen virus, ali je broj obolelih mnogi veći u odnosu na broj testiranih i potvrđenih.

Direktor Doma zdravlja u Pirotu dr Radovan Ilić kaže da raste broj inficiranih i da je epidemiološka situacija nesigurna koja može da eskalira, ako se ne pridržavamo mera lične i kolektivne zaštite.

Najveći broj obolelih u tom kraju je u dobi od 30 do 59 godina.

Zec: Kontrolisana situacija u Sremskom okrugu

Direktorka zavoda za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici Nada Zec kaže za RTS da se registruje povećanje broja zaraženih, ali da je trenutno "sve kontrolisano".

U prethodna dva dana ispitano je 75 uzoraka, od kojih je 28 pozitivno. To su podaci za teritoriju čitavog Sremskog okruga, koji broji više od 300.000 stanovnika.

Nada Zec navodi da je juče u Sremskoj Mitrovici registrovano troje pozitivnih a prekjuče, šest.

U opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici hospitalizovana su 73 pacijenta u kovid centru, od kojih su 49 pozitivnih sa lakom i srednje teškom formom oboljenja, kaže Zec.

"To su pacijenti pristigli proteklih nekoliko dana iz celog Srema, svih delova iz koji pacijenti gravitiraju ka nama. Trenutno je sve kontrolisano, ima i prostora i kadrova, zavod ima PCR aparat, ujutru i tokom dana uzeti brisevi, uveče izdajemo rezultat", napominje Zec.

Novi smrtni slučaj iz srpskih sredina na KiM

U srpskim sredinama na KiM zabeležen je još jedan smrtni slučaj u poslednja 24 časa, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Preminula osoba od posledica kovida 19 bila je starija od 60 godina.

Vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica doktor Zlatan Elek preneo je medijima da u toj ustanovi nema pacijenata na respiratorima.

U KBC Kosovska Mitrovica trenutno su hospitalizovana 93 pacijenta obolela od kovida 19. Među njima 11 pacijenata je smešteno u trijažnom centru, 68 u kovid bolnici, a 15 na infektivnom odeljenju.

Ovi pacijenti su uglavnom sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom, gde većina zahteva kiseoničnu potporu, preneo je Elek.

Dodao je da je u drugom talasu veći broj pacijenata sa upalom pluća. Zabrinjava, kako kaže, što veliki broj mladih koji su inficirani virusom korona.

U sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade u protekla 24 časa preminulo je još šest osoba, ukupno 108 od izbijanja epidemije.

Registrivano je 187 novih slučajeva infekcije.

Izlečeno je 2.370 osoba dok je aktivnih slučajeva 2.640.

Đerlek: Mirnija situacija

Situacija u Novom Pazaru je mirnija, za RTS kaže Mirsad Đerlek, koordinator Regionalnog kovid centra u Novom Pazaru.

"Gledajući statističke podatke, možemo da kažemo da je bilo dosta mirno u odnosu na ono pre sedam dana. Situacije je još ozbiljna, uvek moramo da budemo obazrivi i spremni. Gledamo da svakog dana sistem funkcionisanja bolnice dovedemo do perfekcije", napominje Đerlek.

 

Još 19 slobodnih kreveta u Vranju, razmatra se otvaranje pete kovid bolnice

U četiri kovid bolnice u Zdravstvenom Centru u Vranju hospitalizovano je 197 pacijenata, svi pacijenti su sa bronhopneumonijom, a 46 je na kiseoniku.

Najteži slučajevi upućuju se u niški Klinički centar. U kovid bolnicama ima još 19 slobodnih kreveta.

"Još uvek nismo doneli odluku o tome gde bi sledeća kovid bolnica bila, tu odluku ćemo doneti na našem kriznom štabu, ukoliko bude bilo potrebno. Inače, mi imamo neka mišljenja da bi moglo i dalje u okviru Zdravstvenog centra da se otvori peta Kovid bolnica. Razmatramo jedno odeljenje ili možda i poljska bolnica, jer bi zdravstveni radnici koji rade u Zdravstvenom centru mogli da se preraspodele i da tu budu u sve te četiri za sada, odnosno pet kovid bolnica", navodi Ljiljana Antić, direktorka Zdravstvenog centra.

Još 21 slučaj koronavirusa u Zlatiborskom okrugu, kasarna u Užicu postaje bolnica

Užička bolnica, posle pretvaranja dela "Čigote" u kovid bolnicu, proširuje prostor za smeštaj i lečenje obolelih za novih 150 postelja u zgradi nekadašnjeg komandno obrazovnog centra kasarne.

Po danas pristiglim rezultatima je još 21 osoba pozitivna ali se tek očekuju rezultati za nekoliko stotina ljudi.

Trenutno je u stacionarima u Zlatiborskom okrugu smešteno više od 500 pacijenata, najviše u Opštoj bolnici Užice u kojoj su smeštajni kapaciteti pri kraju.

U 10 kovid ambulanti u okrugu i na infektivnom odeljenju juče je pregledano 1.200 pacijenata.

Zgrada u krugu kasarne, površine 2.000 kvadrata, je inače prošle godine sa 50 miliona dinara renovirana a ona je,kako su utvrdili, bolje rešenje, umesto poljske kovid bolnice što je bio jedan od predloga.

Uz pomoć grada, Crvenog krsta i privrednika, kada se završi razvođenje kiseonika, zgrada će biti spremna da primi obolele.

Kon za RTS: Virus probio epidemiološke barijere i nalazi se u populaciji

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže za RTS da je Srbija u krajnje ozbiljnoj epidmiološkoj situaciji koja zahteva veliku pomoć kompletnom zdravstvenom sistemu.

U Šapcu 178 pacijenata na bolničkom lečenju, troje na respiratoru

U kovid bolnici u Šapcu smešteno je 178 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Od tog je troje na respiratoru.

Za poslednjih mesec i po dana broj novoobolelih u Šapcu je 12 puta veći, preko 800 pacijenata je zaraženo koronavirusom, a više od 1.000 ljudi je u samoizolaciji.

Dr Vesna Cvetković navodi da je u toku jučerašnjeg dana u kovid ambulanti u Šapcu obavljeno 228 pregleda.

"Svima će biti urađena adekvatna labaratorijska dijagnostika i rendgenski snimak pluća. Lekar će na osnovu toga da proceni koga će da testira", navodi dr Vesna Cvetković.

Dodaje da za sada na raspolaganju imaju dosta testova i da u proseku urade do 100 testova dnevno.

"Zahvaljujući saradnji sa Veterinarskim specijalističkim institutom rezultate testova dobijamo u roku od 24 sata, što je jako bitno za pacijente, kako bi što pre dobili adekvatnu terapiju.

Apeluje na građane da se jave ukoliko osete neke simptome kovid infekcije i dodaje da je ambulanta otvorena od 07.00 do 20.00 časova.

U Kraljevu još jedna osoba preminula, a 59 zaraženo koronavirusom

U Kraljevu je preminula još jedna osoba od kovida 19, a još 59 ljudi je obolelo. Od 92 uzorka koji su analizirani u Vetrinarskom specijalističkom instiutu Kraljevo, 59 je bilo pozitivno.

Iz laboratorije "Vatreno oko" čeka se rezultat za još 6 uzoraka. Od početka epidemije, u Kraljevu je preminulo 15 pacijenata, a obolelo je 444 ljudi.

U KC Kragujevac na lečenju 180 pacijenata, devetoro na respiratoru

U kovid sistem danas ulazi i interna klinika u Kragujevcu. Direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović rekao je RTS da je neophodno učiniti dodatne napore da se prošire kapaciteti s obzirom na povećan broj zaraženih pacijenata u Kragujevcu, Šumadiji i okolini.

"Prinuđeni smo da kompletnu kliniku za interne bolesti preselimo na drugu poziciju. Svi pacijenti koji nisu kovid imaju negu i zdravstvenu zaštitu. Otvorili smo novih 125 kreveta sa 40 kiseoničnih mesta koji mogu da budu i intenzivna nega", kaže Sazdanović. 

Sazdanović ukazuje da se u ovom trenutku u KC 180 pacijenata leči, 32 traži intenzivnu negu, devet je na respuratoru, i da se to menja iz sata u sat. 

Devetoro pacijenata na respiratoru u Čačku

U bolnici u Čačku hospitalizovano je 137 pacijenata, a ozbiljnost situacije potvrđuju i činjenice da veliki broj njih ima teške upale pluća i teške kliničke slike.

Prema poslednjim informacijama, u formiranom respiratornom centru trenutno je 12 pacijenata, od kojih je devetoro na respiratoru.

Samo juče u čačanskoj bolnici pregledano je 65 pacijenata, a veliki pritisak trpi prijemno-trijažna ambulanta pošto dolazi dosta pacijenata sa simptomima koronavirusa.

U čačanskoj bolnici ima pet kovid paviljonskih odeljenja. Zbog velikog priliva pacijenata, razmatrana je mogućnost prelaska čitave bolncie u kovid sistem, ali to bi značilo da bi ostali pacijenti morali da potraže pomoć u Gornjem Milanovcu.

Dvadesetak Pi-Si-Ar testova dnevno 

Direktor Doma zdravlja Aleksandar Pajović kaže za RTS da se testiranje brzim testovima radi u kovid ambulanti u Ljubiću. Rezultati tog serološkog testa stižu za pola sata.

Za Pi-Si-Ar testiranje postoji lista čekanja, pošto dnevno pristiže oko 80 zahteva za ceo Moravički okrug, kaže Pajović.

Prema njegovim rečima, Pi-Si-Ar testovi se trebuju od RFZO, a dnevno se dobije 20-30 testova. 

Prema poslednjim podacima, na području Moravičkog okruga od početka epidemije zabeleženo je 440 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 35 pacijenata.

Izveštaj Silvije Pašajlić

Na Institutu za reumatologiju biće smešteni pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom

Direktor Instituta za reumatologiju Nemanja Damjanov rekao je za RTS da će na Institutu biti hospitalizovani pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom kovida-19.

"Nemamo uslove za respiratore, za najteže pacijente. Oni koji budu imali potrebe za tim, biće transportovani u druge bolnice", rekao je Damjanov.

Prvi pacijenti biće primljeni čim stigne sva neophodna oprema, koja se očekuje tokom dana.

Deo pacijenata Instituta je otpušten a deo je premešten u Kliniku za dermatovenerologiju KCS, gde je otišao i deo zaposlenih kako bi brinuo o njima, rekao je direktor Instituta za reumatologiju.

"Ogromna većina naših ljudi je kompletno angažovana da radi u kovid sistemu", rekao je Damjanov.

Dodaje da je četvoro zaposlenih na Institutu zaraženo koronavirusom, od kojih je jedan izlečen. Troje zaraženih je dobro, a svi su se zarazili van radnog mesta, navodi Damjanov.

Razgovor Tanje Zindović sa Nemanjom Damjanovim

Dan žalosti u Novom Pazaru

Gradonačelnik Nihat Biševac proglasio je 14. jul danom žalosti u Novom Pazaru.

Odluka je doneta zbog saobraćajne nesreće u kojoj su poginula tri mladića i smrti brojnih Novopazaraca od koronavirusa u poslednjih nekoliko nedelja.

Strože mere i u Kovinu, zabranjene proslave

Štab za vanredne situacije opštine Kovin doneo je niz strožih mera kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, a koje su na snazi od danas.

Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba. Takođe, zabranjeno je i organizovanje svečanosti, proslava, svadbi, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Ograničen je rad ugostiteljskih objekata na vremenski period od 6.00 do 23.00, uz obavezu poštovanja zaštitnih mera i fizičke distance.

Štab apeluje na građane da se pridržavaju svih mera i preporuka. 

Još dve osobe preminule u Kraljevu

Kraljevo je donekle bilo pošteđeno u prvom piku epidemije, ali sada nije, javlja reporter RTS-a. Od posledica kovida-19 umrle su još dve osobe, pa je ukupan broj pacijenata koje su izgubile bitku sa bolešku porastao na 14.

Prema poslednjem izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje, koronavirusom su zaražene još 34 osobe. Ukupno 385.

Na kovid odeljenju bolnice "Studenica" je 67 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru. Kod većine obolelih primenjuje se oksigena potpora, pošto je njihova klinička slika ozbiljna.

Veliki je i pritisak na kovid ambulantu gde se dnevno pregleda oko 100 osoba kod kojih se sumnja da su nosioci virusa.

Prema rečima epidemiologa, situacija se menja iz časa u čas. Danas će biti održana sednica Kriznog štaba u Kraljevu.

U ovom gradu na snazi je vanredna situacija. 

Izveštaj Ratka Bečkog

U Srbiji je još 279 novih slučajeva zaraženih koronavirusom, a umrlo je 12 osoba. Porastao je broj osoba na respiratoru - 154, što je najveći broj od početka epidemije.

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla na konferencije za novinare da je jučerašnji dan bio najgori dan od početka epidemije po broju pacijenata koji se nalaze na respiratorima. 

Nije isključila mogućnost uvođenja još restriktivnijih mera i apelovala na građane da poštuju preventivne mere kako bi sprečili širenje epidemije.

"Nosite maske što češće. Molba je da se ljudi ne okupljaju, jer je to najneodgovornije ponašanje i atak na naš zdravstveni sistem", rekla je premijerka. 

Imunolog Srđa Janković kaže da se za sada još uvek ne možemo osloniti na kolektivni imunitet, jer je jednocifren procenat prokuženosti, pa su i dalje "alfa i omega" strategije borbe protiv kovida 19 - mere prevencije zaražavanja.

Lekari upozoravaju da je pritisak na zdravstveni sistem ogroman i da će biti potrebni novi kapaciteti.

Sremska Mitrovica je postala novo žarište u Vojvodini. Tamo je u bolnici oko 80 obolelih od kovida19. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da se u Vojvodini beleži i do 120 novih slučajeva dnevno.

Poslodavci i zaposleni su obavezni da primenjuju više mera za sprečavanje zaraznih bolesti. To predviđa novi Pravilnik o preventivnim merama za sprečavanje širenja epidemije. Kazne za nepoštovnje mera su od 20.000 do milion dinara.