Kon za RTS: Ovaj virus je pokazao da ništa ne znamo o njemu

U Srbiji je u poslednja 24 sata zabeleženo 137 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od posledica virusa je jedna osoba preminula. Član kriznog štaba dr Predrag Kon je za RTS rekao da treba sačekati da se vidi da li će virus vratiti većom snagom. Prof. dr Radomir Janković sa Kliničkog centra u Nišu rekao je da se pokazalo da je kovid 19 sistemsko oboljenje za koje još uvek nema rešenja.

Komentarišući današnje podatke, epidemiolog dr Predrag Kon rekao je za RTS da nema dileme da se koronavirus vraća. 

"Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu, i da jednostavno sve ono što se uobičajeno dešava kod respiratornih virusa, a to je da ima jasnu sezonu, da je u ovim mesecima, u ovom delu godine itekako aktivan i sposoban da se prenosi", rekao je dr Predrag Kon tokom gostovanja u emisiji Oko.

Kon je dodao da treba naglasiti da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama, kao što su žurke i rođendani, ali i donošenjem torte u firmu.

"Međutim, mi imamo skoro između 57 i 58 posto onih koji ne znaju kako su se zarazili, što jasno pokazuje da je virus u cirkulaciji u Beogradu", kazao je Kon i dodao da je nova situacija nešto što ne može da se ignoriše i da mora vrlo ozbiljno da se shvati i da mora da se apeluje na građane da ponovo počnu da se pridržavaju mera.

Načelnik Klinike za anesteziologiju Kliničkog centra u Nišu prof. dr Radomir Janković rekao je da su se svi u Kliničkom centru u Nišu nadali da, posle udara krajem marta i u prvoj polovini aprila, nikada više neće biti pred takvim iskušenjem.

"Prve nedelje maja jesu možda ukazivale na to, ali situacija se dramatično menja. Mi pratimo situaciju za velika žarišta na jugu Srbije, koja se od početka nisu ni gasila, a to su Vranje i Leskovac, jer praktično smo mi i povezani sa njima i nama 80 posto pacijenata, čak i onih najtežih koji su, nažalost, na respiratorima, dolaze iz Leskovca i Vranja. I svakog dana saniteti dovoze nove i jako teške respiratorno ugrožene pacijente", rekao je profesor Radomir Janković.

Radomir Janković je dodao da su nauka i patofiziologija pokazali da je kovid 19 jedno sistemsko oboljenje za koje još uvek nema rešenja.

U Novom Pazaru proglašena vanredna situacija 

Novi Pazar je uveo vanrednu situaciju zbog porasta broja obolelih od koronavirusa. Odluka je doneta u 15 časova na onlajn sednici gradskog Štaba za vanredne situacije. Prema poslednjim podacima zabeleženo je 339 novih slučajeva zaraze, a samo 30 od juče.

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Meho Mahmutović rekao je da je to zabrinjavajući podatak jer se iznenada pojavio veliki broj obolelih.

"Prvi slučajevi su počeli 7. juna i sada je to sedamnaesti, osamnaesti dan. Već se sada isti broj javlja, nema naglih skokova. Zdravstveni sistem u Novom Pazaru je ostao očuvan, sve funkcioniše. Jeste otežano jer smo izdeljeni na dva dela - kovid deo i funkcionalni deo", rekao je dr Mahmutović i dodao da rade porodilište, odeljenje za hitne operacije, jedinice za moždane udare i za koronarne poremećaje, ali u smanjenim kapacitetima zbog broja pacijenata koji su naglo počeli da pristižu.

Dodao je da poslednjih dana stižu teški slučajevi sa bilateralnim pneumonijama i da ih je to zabrinulo.

"U izolaciju idu oni koji su bolesni"

Dr Kon je podsetio da u izolaciju idu oni koji su bolesni, dok u samoizolaciju idu oni koji su bili u kontaktu sa obolelima i da će komunalna milicija proveravati da li se izolacija sprovodi i dodao da je jasno da dolazi do porasta, ne samo kod nas, nego u čitavoj Evropi gde je došlo do popuštanja.

"Mi moramo da računamo na to da je to borba na dug tok i da počnemo da razmišljamo da nema ni govora o tome da će nas virus napustiti", istakao je Kon i dodao da će sve ove aktivnosti sprovoditi do pronalaska vakcine ili sticanja kolektivnog imuniteta.

Kon je naveo da je bilo je očekivano da će zaražavanje tokom leta biti manje i da neće dovesti do teških slučajeva.

"Mi jesmo slušali o tome da se virus širi i na visokim temperaturama. Međutim, činjenica je da smo mi bili pred samo gašenje epidemije i došli do 18 u jednom danu", rekao je Kon.

Dodao je da je epidemija koja je proglašena sama po sebi vanredna situacija. 

"Proglašenje na nivou države, to znači da svako na svom području može u okviru svog kriznog štaba da proglasi vanrednu situaciju", istakao je Kon.

Kon je naglasio da treba apelovati ljudima da su javna okupljanja, posebno u zatvorenom, povećan rizik i da, kako je rekao, zatvaranja još uvek nema jer je takva procena.

"Ja bih sve zatvorio. Nemojte pogrešno da me shvatite, ali tako je najlakše da se reši", rekao je Kon dodajući da to nije moguće.

Profesor Radomir Janković je rekao da ne bi voleo da, ni zbog svojih sugrađana, ni zbog svojih kolega, ponovo imaju ozbiljne slučajeve zaraze u Nišu.

"Situacija je jako ozbiljna. Ja vam kao čovek naslonjen na nauku da epidemiologija nije još uvek razvila sigurnosni sistem sprečavanja širenja bolesti, da imunologija i patofiziologija još uvek ne mogu da objasne prirodu bolesti", rekao je prof. dr Radomir Janković i dodao da je dosta ljudi mlađe populacije u Kliničkom centru u Nišu izgubilo život.