Stigla pomoć iz Rusije - lekari, epidemiolozi, maske, respiratori

Na vojni aerodrom u Batajnici sletelo je četiri od 11 aviona kojima Rusija šalje pomoć Srbiji u borbi protiv koronavirusa. Prvi ruski avion na aerodromu su dočekali premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Pored medicinske opreme, respiratora i maski, Rusija je u Beograd poslala i osam lekara specijalista, virusologa i epidemiologa.

Rusija šalje Srbiji 11 aviona pomoći, a ukupno 87 ruskih specijalista  doći će da pomogne kolegama u Srbiji.

Stići će i 16 jedinica vojne tehnike, kao i sredstva i oprema za dezinfekciju objekata i bolnica u koje su smešteni oboleli od koronavirusa. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić je zahvalila Ruskoj Federaciji i stručnjacima koji su došli da pomognu Srbiji.

"Naši prijatelji, braćo, hvala vam. Pomoć dolazi na dan kada ulazimo u petu nedelju borbe protiv koronavirusa. Hvala vam što ste se tako brzo odazvali na naš poziv i što su došli lekari svih specijalnosti", poručila je Ana Brnabić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je ovim realizovan dogovor dva vrhovna komandanta Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

"Danas Ruska Federacija i njena vojska pomažu Srbiji da se bori protiv Kovida-19. Puno će nam značiti ova pomoć u medicinskom smislu, ali pre svega što znamo da nismo sami i da je Rusija i ruski narod uvek tu za nas. Srbija nikada ne zaboravlja dobro. Ono što ste danas učinili za nas znajte da će biti vraćeno u budućnosti, i da Srbija nikada neće zaboraviti", rekao je Vulin.

"Potvrđeno stvarno prijateljstvo Srbije i Rusije" 

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko poželeo je dobrodošlicu ruskim specijalistima i uspeh u njihovoj misiji.

"U trenutku kada celo čovečanstvo proživljava teške trenutke ima trenutaka kao što je ovaj kada imamo osećanje sreće i nade. Ovo nije nešto što nije viđeno u našim dosadašnjim odnosima i potvrđuje naše stvarno prijateljstvo. Rusija će doprineti u borbi u suzbijanju epidemije koronavirusa ali je ljudski faktor najbitniji jer su vrhunski stručnjaci spremni da pomognu srpskom narodu bez obzira na lični rizik. Siguran sam da ova pomoć stiže na vreme i da će doneti rezultate", poručio je Bocan-Harčenko. 

Tokom dana sleteće još četiri ruska aviona, a u subotu je predviđeno da sleti još šest.

Sličnu pomoć Rusija je ranije poslala i Italiji, u koju je sletelo 15 ruskih aviona sa humanitarnom pomoći i specijalistima.