Читај ми!

"Поздрав из Београда - Београд на разгледницама" у Историјском музеју

У оквиру манифестације Дани Београда отворена је изложба Историјског музеја Србије "Поздрав из Београда - Београд на разгледницама". У клубу РТС-а представљена је монографија "Београд шездесетих година XX века".

Мене Београда од краја 19. столећа до 1940. приказане су на Тргу Републике. Разгледнице које су из Београда путовале у свет чувају се у Историјском музеју Србије, који први пут учествује у "Данима Београда".

"На разгледницама тачно можете да видите како се Београд мењао, да видите нестале објекте, нестале читаве квартове, улицу Кнеза Милоша, Кнеза Михајла, Вилсонов трг и железничку станицу", каже Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије.

Ближа прошлост садржана је у монографској књизи" Београд шездесетих година XX века". Књига је збирка сећања различитих аутора о отварању према утицајима савременог света о томе како је Београд постао метропола.

Историчар Слободан Селинић каже да су то године у којима је град ширен на све стране, године у којима је културни живот био веома разноврстан, у којима је међународна сарадња у свету уметности, науке, културе била разноврсна.

"То су године када је обичан становник могао да види напредак и када уђе у продавницу и када изађе на улицу", наглашава Селинић.

Књига "Београд шездесетих година XX века" и истоимена мини - поставка у клубу РТС-а продужавају живот мита шездесетих.

"Ја мислим да ми сада живимо у граду који је у тој деценији креиран. Наравно, ово је град дугог памћења али у неким форама он је заправо у тој деценији дефинисан", поручује Дарко Ћирић, уредник монографије.

Под слоганом "Култура је победник", манифестација Дани Београда траје до 19. априла.