Читај ми!

Уметници у резиденцији - инспирација Београд

У Културном центру Град у току је пројекат "Уметници у резиденцији - инспирација Београд", који је настао 2014. године. До ове године био је намењен иностраним уметницима који желе да живе и стварају извесно време у нашем граду. Ковид 19 променио је много тога па и концепт овог пројекта. Од 12 уметника, само је троје из иностранства.

Годишњи излагачки програм у Културном центру Град померен је за нека боља времена. Уметнички простор понуђен је домаћим уметницима, без наметање тема и уз потпуну уметничку слободу.

"Помислила сам да би било значајно за нас а и за уметнике да понудимо простор галерије КЦ Град, уметницима који желе да раде. Тако да смо објавили један јавни позив. Изабрали смо дванаест уметника који током два месеца, децембар и јануар деле простор галерије Културног центра Град каже Људмила Стратимировић, директор КЦ Град.

За Бојану Торлак истина је неодвојива од уметности. Она не придаје важност формалној разлици између слике и цртежа. Зато се на њеним радовима може видети и текст, и цртеж који прераста у слику. Оно чиме се представила, назвала је "Неограничена форма".

"Ја заправо покушавам кроз уметност да ствари које су невидљиве оком направим видљивим. Материјализујем сопствена осећања. Дакле, водим се емоцијом пре свега. За мене је јако важно да је уметност искрена и тежи ка истини", каже Бојана Торлак, академски сликар.

"Ја мислим да су те неке духовне спреге почеле да буду све јаче и јаче и више желите да се изразите и оставите нешто иза себе што је заиста квалитетно. А ко зна да ли ћете то моћи да урадите и колико још времена имате", наводи Марија Шавија, академски сликар.

Резултати пројекта "Уметници у резиденцији - инспирација Београд", биће представљени осмог фебруара у галерији Културног центра Град.