Шест галеријских простора за јубиларни Меморијал Надежде Петровић

Јубиларни 30. Меморијал Надежде Петровић, једна од најзначајнијих манифестација из области визуелних уметности у региону, одржаће се ове године у Чачку, од 3. октобра до 10. новембра.

У Уметничкој галерији "Надежда Петровић" у току су припреме и постављање изложбе која ће обележити 60 година трајања манифестације.

У припреми је атрактивна поставка у духу Меморијала. Од неоавангарде, новог присутпа цртежу, сликарству, скулптури, до инсталација у разним просторима.

У свом концепту сагледавајући уметничке праксе кроз разноврсност медија, селекторка се ослања на још жив постјугословенски простор, по узору на Надежду Петровић која је пре сто година организовала прву Југословенску уметничку изложбу.

Разноврсност актуелне уметничке сцене дочараће и млади уметници и доајени сликарства. Повезивање уметника и дијалог генерација управо је оно чему је тежила и зачетница српског модернизма.

"Сагледавајући то вријеме и ту прошлост, ми заиста другачије некако посматрамо задње године, задње дане живота Надежде Петровић и уопште ова изложба је на неки начин заиста у неком посебном знаку и у посебним условима", каже селектор изложбе Сарита Вујковић.

Радови 30 уметника у шест галеријских простора и на пет јавних локација

На тридесети Меморијал Надежде Петровић, у знаку јубилеја позвано је 30 уметника. Радови се постављају у шест галеријских простора, а атрактивна уметничка дела биће изложена и на пет локација у јавном простору.

"Град Чачак и уметничка галерија се могу похвалити да је Меморијал најстарије бијенале, односно најстарија континуирана манифестација ликове, визуелне уметности у нашој земљи. Основан је у мају 1960. године и важна је тачка сусрета уметника различитих генерација, различитих уменичких полазишта и опредељења целог овог региона, истиче директор Уметничке галерије ''Надежда Петровић'' у Чачку Бранко Ћаловић.

У оквиру заједничког пројекта "Теорија културе" Уметничка галерија ће заједно са партнерима из Републике Српске и Црне Горе реализовати програмске активности које ће бити представљене на најпрестижнијој уметничкој бијеналној манифестацији.