Нека вас не чуди када видите Софи Кинселу и Његоша као књижевне суседе на полици

Не тако давно књижевни класици били су углавном на полицама јавних и добрих кућних библиотека. Куповали смо стара издања у антикварницама и посредством интернета. Сада су у излозима све чешће нова издања.

Одабрана дела песника, владике и владара Петра Петровића Његоша међу најновијим су и натраженијим издањима. Обухватају четири главна спева и два мања.

"Луча микрокозма" је његово прво веће дело, а "Горски вијенац" свакако најпознатије. Ових дана нови живот започињу и два романа Милоша Црњанског. Млађи их упознају, старији им се враћају.

Тања Вучковић из издавачке кућа "Лагуна" рекла је да када је реч о српској књижевности то су непревазиђена дела Ива Андрића, Милоша Црњанског и Његоша.

"Када говоримо о делима светске књижевности, наравно недавно објављени Моби Дик али и Џек Керуак "На путу " као и руски класици Толстој и Достојевски", рекла је Вучковићева.

Када је видео ново издање Пруста један читалац је рекао: "Завидим онима који га нису читали па га тек откривају".

Класици су свевремена дела. Зато и њихова нова издања улазе на топ листе најпродаванијих књига где су углавном актуелни хитови, често с ограниченим роком трајања.

Зато, нека вас не чуди када видите, рецимо Софи Кинселу и Његоша као књижевне суседе на полици.

"Ефемерна дела која дођу и прођу као дашак ветра кроз топ листе нуде неку врсту аналгетика, кратког лагодног одговора за неку тренутну кризу, међутим права питања за цео живот постављају само класици", каже Владислава Гордић Петковић, књижевни критичар.

То их чини актуелним у сваком времену, то их и чини класицима.