Марио Лигуори за РТС: У Србији сам наишао на превелику љубав

Марио Лигуори, Италијан који већ годинама живи у Србији и предаје италијанску књижевност, има чак седам књига написаних на српском језику. У детективском роману "Самоубиство" говори о вину, уживању, загонетном убиству и човековим опсесијама.

Прича о корупцији и криминалу у Напуљу, али са освртом на другу страну приче која италијанске улице чини посебним, а једна од њих је и заслужна за написану књигу.

- То је једна пошаст која се тиче наших друштава, не само италијанског друштва. Ја сам сматрао да треба да говоримо нечему што ме пече што ме боли, што је негативно за наше друштво.

Живели сте у много европских држава, шта је било пресудно да се зауставите баш у Србији?

- Ја сматрам да су људи свугде исти по том питању, како кажу Срби, у сваком житу има кукоља. Дакле, ми имамо наравно неке лошије људе у Србији, али имамо те лоше људе и свугде у свету. У Србији сам ја наишао на превелику љубав, нарочито од читалаца који су ме одмах прихватили, који су заволели моје књиге.

Ви сте тренутно у Италији, каква је тамо сада ситуација и колико Италијани имају времена за културу у овим ванредним условима?

- Ми доживљавамо ту велику претњу и када је човек у тој ситуацији, онда човек не може луцидно да анализира ствари да боље види, да тачно оцени, а нема ни довољно мира да би било шта стварао. Стваралац је човек коме је потребан мир.