Париски ђак из Пирота излаже у родном граду

Далеке 1973. године Петар Ђорђевић, пиротски сликар, излагао је у Паризу са Пикасом. Ових дана излаже у свом родном Пироту. "Педесет година сликарских вибрација" назив је изложбе којом наш академски сликар обележава пет деценија уметничког рада.

За 50 година много тога се променило, али је иста страст према сликарству и огромна љубав према уметности.

То је покретачка снага професора Петра Ђорђевића и у осмој деценији живота.

"То је животни позив. То је смисао мог живота. Љубав према сликарству, то је нешто што се не мења. И ако ме питате, да ли бих нешто променио - не", истиче сликак Петар Ђорђевић.

Иако се школовао у Нишу и Београду, а усавршавао у Паризу, остао је веран родном Пироту.

"Најтеже је бити у малој средини као што је ова наша, јер сте изоловани. Срећа је да у ово доба дигитализације, можете да пратите и оно што се дешава у Паризу, Њујорку или Лондону", каже Ђорђевић.

У животу је имао два сјајна педагога. Његов ујак Чедомир Крстић, професор, и Љубица Цуца Сокић, академик, у чијој класи је дипломирао пре 50 година.

"Педагог са једном бескрајном ширином и могућност да сами одаберете свој пут, а да педагог следи тај ваш пут и негује ту започету клицу", каже Петар Ђорђевић.

Дела Петра Ђорђевића су део сталне поставке Музеја савремене уметности.

Бројне награде, изложбе и заступљеност у сликарским енциклопедијама широм света говоре о плодном раду.

Поносан је и на чињеницу да је 1973. године на Мајском Салону у Паризу излагао са Пикасом.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 15. окт 2019, 09:35) - anonymous [нерегистровани]

Slika

Ovo je primer kako mi vunkcionisemo. Mi uvek nekog čoveka koji je samo rodjen u nadoj zemlji, a uspeo je u inostranstvu, hvalimo i dicimo se. To je dokaz da smo imali zemlju gde nismo mogli uspeti, i to je dokaz da kazemo da treba nesto da promenimo.