Изложба "Слика грађанског друштва" Анастаса Јовановића

У Великој галерији Дома војске отворена је изложба "Слика грађанског друштва" коју чине портрети Анастаса Јовановића из колекције Народног музеја у Београду.

Изложбом "Слика грађанског друштва" Народни музеј и Медија центар "Одбрана" обележавају 200 година од рођења Анастаса Јовановића, првог српског фотографа и литографа, који је оставио јединствено и незаменљиво сведочанство о животу, уметности и култури 19. века у Србији.

Највећи део опуса Анастаса Јовановића чине портрети. Кроз његов атеље прошао је низ значајних и занимљивих личности српске политичке и културне историје.

Представљено је 37 радова које баштини наш најстарији и највећи музеј. Већина су литографије као својеврстан увид у специфичну грађанску културу тог времена.

"Ово јесте прилика да се подсетимо неког ко је био први фотограф у Србији и некога, захваљујући коме ми данас знамо ликове тих чувених личности", наводи Лидија Хам из Народног музеја.

У изради литографија Анастас се ослањао на предлошке сопствених фотографија.

"Ако нам је неко оставио галерију портрета познатих и мање познатих ликова то је управо био Анастас Јовановић. Захваљујући њему остављен је траг о изгледу неких личности, о њиховој моћи, о њиховим функцијама", објашњава Евгенија Блануша, ауторка изложбе.

Изложба "Слика грађанског друштва" представља репрезентативни део стваралаштва изузетног аутора, зачетника модерног визуелног језика у различитим медијима.

Остали аутори: Маја Туцаковић
број коментара 0 Пошаљи коментар