Окупација "Звезде" до решења

У Београду већ четири дана ради један биоскоп више, али незванично. У руинираном легендарном биоскопу "Звезда", група младих пушта филмове у покушају да тај приватизовани биоскоп спасе од потпуне пропасти. Њихову акцију су подржали уметници, посланици и градски функционери, а напомињу да је ипак реч о приватној имовини па је тешко предвидети како ће се акција завршити.

Београдска звезда међу биоскопима поново сија, али не захваљујући њеном власнику већ групи младих која се окупила да руинираном биоскопу врати стари сјај. Свесни су ипак да испуњење њиховог сна званични власник може да прекине.

"Мислим да он има и даље могућност да нас избаци одавде, с тим што бројност, грађанска подршка, то онемогућава. Ја се надам да ће тако и остати", каже Лука Бурсаћ.

Неформални окупатори "Звезде" кажу да су преко Фејсбука добили поруку и од Николе Ђивановића, од 2007. власника 14 београдских биоскопа. Он је од лета на условној слободи после служења казне због малверзација са "Београд филмом", који је купио за само 9,2 милиона евра.

"Власник се огласио неформално преко странице на Фејсбуку, али не сматрамо да је он једина адреса којој треба да ово буде упућено. То је само један део дијалога који може да се води са њим", каже редитељка Мина Ђукић.

Један циљ су већ остварили – о њима се прича у Скупштини Србије. Одбор за културу жели реакцију Агенције за приватизацију – да се утврде све околности како су нестали београдски биоскопи.

Члан скупштинског Одбора за културу Срђан Драгојевић каже да је реч о веома сумњивој приватизацији.

"Оно што би могло да захтева преиспитивање и поништавање ове приватизације јесте чињеница да је власник морао да одржава делатност три године, а то није радило, или је одржавао лажно дајући програме у новинама за биоскопе који су већ престали да раде", каже Драгојевић.

"Морамо да водимо рачуна да сад, уколико би држава дошла па би рецимо национализовала, може да нас тужи Стразбуру или већ коме па да изгубимо спор и платимо високе своте новца", каже Владимир Ђукановић, члан скупштинског Одбора за културу (СНС). 

Ипак, Агенција за приватизацију, која се налази тачно 200 метара од биоскопа "Звезда", свој посао је по закону – завршила.

"Надзор Агенције за приватизацију над испуњењем уговорних обавеза купца друштвеног капитала 'Београд филм' – истекао је 22. фебруара 2009. године, након што је купац извршио преузете обавезе. Од тог рока, Агенција за приватизацију нема законских и уговорних овлашћења и надлежности у смислу обављања послова контроле", сапштила је Агенција за приватизацију.

Неформални окупатори су добили подршку од градских културних власти, које тврде да неће све остати на речима.

"Ми ћемо пружити подршку, а кад видимо какве су правне претпоставке за то, вероватно ће доћи до неког разговора са власником, мало озбиљнијег него што су то ове поруке преко Фејсбука", каже Владимир Вукосављевић, секретар за културу Града Београда.

Градски секретар за културу најављује да ће се у случај биоскопа укључити и остали градски органи, па и Градско правобранилаштво.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 25. нов 2014, 13:33) - anonymous [нерегистровани]

privatno vlasništvo

Kako je moguće da se neko ko je "kupio" nekretnine procenjene na više od 20 miliona evra za 9,5 miliona, od kojih je otplatio pola na osnovu podignutih kredita, a zbog neizmirenih dugova mu se sudi, pritom ne poštujući obaveze iz kupoprodajnog ugovora, smatra vlasnikom? Kada će se pokrenuti postupak protiv lica iz agencije za privatizaciju koja su odgovorna kao i "vlasnik" 

(уторак, 25. нов 2014, 11:26) - anonymous [нерегистровани]

Dr Ljubodrag Duci Simonović

Bilo bi sjajno da održi tribinu u Zvezdi!

(уторак, 25. нов 2014, 10:20) - anonymous [нерегистровани]

www

tesko da se ostane tu jer je to privatno vlasnistvo.

(понедељак, 24. нов 2014, 21:01) - anonymous [нерегистровани]

Ovo je odlično!

Ima ko da se bori protiv kapitalističke pljačke i uništavanja života i kulture!