Читај ми!

Сторителинг клуб и у Београду

Неке приче заврше у позоришту, неке остану записане, а некима је довољно да буду само једном испричане. Сторителинг клубови освојили су најпре Британију, а сада покушавају да се допадну и Београђанима.

Клубови приповедања, или такозваног "сторителинга", најпре су освојили Британију, а сада покушавају да се допадну и Београђанима.

Неке приче заврше у позоришту, неке остану записане, а некима је довољно да буду само једном испричане, што је и формула по којој функционишу ови клубови.

Уз помоћ речи, слике и гласа, често уз музику, већ позната прича може добити ново рухо. Импровизација је обавезна, јер поред основне приче, приповедање се наставља у импровизацији у контакту са публиком.

Приповедач и власница сторителинг клуба Милица Крковић каже да сторителинг не треба мешати са монодрамом, зато што је у монодрами глумац неко ко долази из другог света, а сцена је прозор у тај свет.

"Код сторителинга приповедач, односно сторителер, је особа путник која путује између два света и прича публици којој заправо и сам припада оно што је тамо видео", објашњава Милица Крковић.

Сторителинг подсећа на класичну музику, џез и позориште. Важан део приче је перформанс.

"Перформанси су врло разнолики. У зависности од теме која се обрађује те вечери увек имамо неке додатне садржаје. Да ли је то неки музичар који уживо прати причу, имали смо вече илузиониста, имали смо вече посвећено Петру Петровићу Његошу поводом јубилије двестоте годишњице његовог рођења, онда смо имали гуслара", каже менаџер клуба Јована Јарамаз.

Сторителинг клубови постоје у Лондону, Единбургу, Њујорку. Код нас само један, у Београду.

"За сада сам ја једини сторителер, али надам се да ће их бити више зато што у јануару месецу правимо пропозиције. Надамо се да ће се будући потенцијални сторителери јавити, да ће се одазвати на конкурс и да ће бити више приповедача", каже Милица Крковић.

Није важно колико вредиш, већ какву причу причаш о себи. То су одавно схватили Клинтон, Буш, Обама, Блер и Саркози. И многи други који то користе у свакодневној политици.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 25. јан 2014, 02:21) - Milunka Boy [нерегистровани]

Hm...

Pa da citiram deo iz priloga: "Није важно колико вредиш, већ какву причу причаш о себи." Dakle, da zakljucim - upravo je to razlog sto je svet otisao dodjavola.