Ћумурџије из Клокочевца

Колико се ћумура произведе у Клокочевцу, нико тачно не зна, али кажу - све се прода. Када би се ћумурџије удружиле и заједно наступале на тржишту, ћумур који је сада само породични посао могао би постати и извозни производ.

У породици Даниловић прављење ћумура је традиција. Више од пола века горе дрва у пет ћумурана, а за овај изузетно тежак посао, за рад у облацима дима, стасала је и четврта генерација.

Немања Миљковић помаже деди кад год је у прилици, чак и преко школске године: "Помажем ујутро и после школе, увече. Морам и да учим, па више помажем преко распуста."

Немања помаже деди, а његов прадеда је сазидао ћумуране у којима се годишње произведе 80 до 100 тона ћумура.

Посао јесте тежак, али, како каже Миодраг Даниловић, од њега могу да живе, а и млађе генерације у породици вољне су да га наставе:

"То је једино преостало, јер у овом подручју не успевају пољопривредне културе."

У шест ћумурана Јарослава Стевановића, недалеко од села, годишње изгори око хиљаду кубика дрва.

Прекида у раду нема, док се једна ћумурана пуни у другој дрво гори, остале се хладе.

Нико нема рачуницу о томе колико се у селу направи ћумура, али ћумурџије кажу - све се прода. Међутим, овај производ би могао и да се извози.

Ипак, тешко да то појединац може сам да уради. "Не можемо да се организујемо", каже Јарослав Стевановић, "за сада се свако сналази како зна и уме."

И док се ћумурџије из Клокочевца не удруже и заједно не наступе на тржишту, прављење ћумура остаће само породични посао.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(понедељак, 12. нов 2012, 15:22) - anonymous [нерегистровани]

Kloko city

Istočna Srbija,opština Majdanpek ...

(уторак, 01. нов 2011, 13:11) - Voroncov [нерегистровани]

Reč turskog porekla

Da proverio sam reč ćumur turskog je porekla ali toliko nezamenljiva u srpakom jetiku baš kao i bezbroj drugih pa čak i reči: čelik, bakar, boja, česma itd.

(понедељак, 31. окт 2011, 16:34) - anonymous [нерегистровани]

ćumur

Prijatelju, reč "ćumur" ti je čisti turcizam!
Kao i mnogi izrazi u srpskom jeziku.

(понедељак, 31. окт 2011, 11:29) - Voroncov [нерегистровани]

Reč srpskog jezika

Reč Ćumur koristili su i Srbi u krajevima daleko od Srbije. Dakle ne može se govoriti o nekakvoj reči vezanoj samo za Srbiju već reči iz srpskog jezika (čije poreklo ne znam) koja ima isto značenje (sinonim) kao i drveni ugalj.

(понедељак, 31. окт 2011, 08:26) - anonymous [нерегистровани]

економија!

Веома похвално свима који се баве овим послом, али ја би вољео да знам дали се користи топлота из Ћумуране. ББило би добро да се та топлота на неки начин искористи, то би била добра камата на сав рад око ћумура.
поздрав неђо

(понедељак, 31. окт 2011, 06:47) - anonymous [нерегистровани]

загађење

Произвођачи ћумура у сливу Поречке реке димом из ћумурана загадили су ваздух.Веома велики број становника неможе да отвори прозоре од загушљивог дима. Питање је како тај дим и његове честице утичу на биљни и животињски свет, још је жалосније што се те исте ћумуране налазе у зони "Националног парка Ђердап" али нико ништа не предузима.

(понедељак, 31. окт 2011, 01:20) - anonymous [нерегистровани]

A zagadjenje?

Kao prvo sto je najzalosnije,posekose sve sume u okolini.Seku sve sto im pod ruku padne.Kao drugo sto je i najgore,zatrovase dimom celu okolinu.Ne moze se nocu spavati od smrada.Gusimo se i imamo utisak da zivimo u nekoj zemlji gde je stalno magla,ali ovo je otrovna dimna magla.Smrad se oseca u celoj okolini.Dokle vise ovako?

(недеља, 30. окт 2011, 23:04) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor

opstina Majdanpek

(недеља, 30. окт 2011, 19:39) - anonymous [нерегистровани]

...

Interesantan prilog, ali, gde se nalazi taj Klokocevac?

(недеља, 30. окт 2011, 16:55) - anonymous [нерегистровани]

Cuvanje srbijanskog jezika

Cumur, tipicna srbijanska rijec!