Сокобања под лупом

На корупцију и разне незаконите радње, поједини радници Специјалне болнице за неспецифичне плућне болести у Сокобањи указују четири године. Све време, тврде, трпе притиске и уцене директорке, а ни откази нису реткост.

Двадесет радника Специјалне болнице  у Сокобањи, добило је од Агенције за борбу против корупције статус узбуњивача.

Зоран Марковић члан Штрајкачког одбора каже да су људи шиканирани само зато што су подржавали идеју да пословање учине болнице јавним.

Директорка Специјалне болнице Сокобања Љиљана Исаковић каже да постоји потпуна транспарентност у овој кући и да нема, нити је икада било политичке игре у тој болници.

Министарка здравља проф. др Славица Ђукић Дејановић каже да проблема има, као што има и "параметара" да менаџмент те институције покушава да их разреши на најбољи могући начин.

На основу Закона о раду и Закона о доступности информација од јавног значаја, представници Синдиката лекара и фармацеута Србије, Синдиката медицинских сестара и техничара Србије, Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити, Синдиката Независност и Синдиката Солидарност, тражили су пре 4 године да менаџмент достави на увид податке о укупним месечним примањима свих запослених понаособ, за период од 1. 1. 2008. до 30. 6. 2009. године.

Будући да директорка то није учинила, повереник за информације казнио је установу са 200.000 динара.

Непотизам је уобичајен?

Др Љиљана Исаковић постала је директор Специјалне болнице у Сокобањи 2003, у време када је Министар здравља био Томица Милосављевић.

Као члан Г 17 плус, постављена је на место председника Општинског одбора те странке у Сокобањи.

Високи функционер УРС-а, Бранислав Јовановић потврдио је РТС-у да је због лошег рејтинга странке у Сокобањи и указивања чланова странке на злоупотребу службеног положаја директорке, пре годину и по дана она искључена из УРС-а.

"У тој бањи, Уједињени региони Србије више немају свој одбор", рекао је Јовановић.

Др Љиљана Исаковић је, у међувремену, постала члан СНС-а, што је РТС-у потврдио председник те странке у Сокобањи Владан Милојковић. Он не крије да је његова ћерка радник Специјалне болнице у Сокобањи.

На оптужбе запослених да је у болници запослено много деце и супружника радника, као подршка актуелном менаџменту, директорка др Љиљана Исаковић каже да је то уобичајна пракса у тој установи.

"Када се то дешава у болници која у свом називу има реч Сокобања, онда наравно да Сокобања као туристичко место трпи и нека ово буде апел за све оне који одлучују да овај проблем што пре реше", каже председник општине Сокобања Димитрије Лукић.

Министарство унутрашњих послова Србије потврдило је ТВ центру РТС-а у Нишу да је до сада против директорке Специјалне болнице полицији поднето 38 анономних и потписаних кривичних пријава и такође  да се против ње не води истрага.

Реаговање Болнице (5. 11. 2013)

Поводом прилога објављеног у емисији "Ово је Србија'' 4. 11. 2013. и информација објављених на порталу РТС-а 25. 10 и 4. 11, Служба за односе са јавношћу Специјалне болнице "Сокобања", послала је дан касније, 5. новембра, нашој редакцији саопштење, у којем се тврди да у Специјалној болници "Сокобања" нема штрајка и да је "група запослених чија бројност варира, али не прелази 20 радника", доставила Болници одлуку о ступању у штрајк 29. 04. 2013. године: "У тој одлуци је наводено да запослени спроводе штрајк кроз рад са пуним радним временом и без нарушавања процеса рада, уз ношење беџа са ознаком штрајка."

Даље се наводи да се по мишљењу Министарства рада, у конкретном случају не ради о штрајку, јер не постоји обустава рада, као битна одредница штрајка: "Ти радници који носе беџеве са ознаком штрајка, раде по редовном распореду, редовно примају зараде, и њихов статус се ни по чему не разликује од статуса осталих запослених." Даље се каже да се "самозвани штрајкачи, садашњи узбуњивачи", од 2009. године обраћају најразличитијим институцијама и подносе кривичне пријаве против менаџмента и директора Установе са "неоснованим" оптужбама на законитост рада: "По том основу вршена је контрола законитости рада Специјалне болнице од стране МУП-а Србије, РФЗО-а, буџетске инспекције, Пореске управе, финансијске полиције, здравствене инспекције, инспекције рада, а врши се и сада."

У Саопштењу се тврди да до сада нису нађене никакве неправилности у пословању Болнице и раду директора и менаџмента, као и то да више од 80 одсто запослених против штрајка, да Болница "читаву деценију не послује са губитком" и да нема проблема у раду и функционисању. Кривичне пријаве су "углавном подносили узбуњивачи,  многе су одбачене и против директора се не води ниједан кривични поступак", каже се у саопштењу Службе за односе са јавношћу Специјалне болнице "Сокобања".

 

број коментара 10 Пошаљи коментар
(понедељак, 04. нов 2013, 23:21) - anonymous [нерегистровани]

istina

Istina je samo jedna. Sokobanja je malo mesto i svi znaju ko je ko, i ko i zbog cega pise ruzne komentare o casnim ljudima koji su se usudili da javno ukazu na nepravilnosti u poslovanju i razlicitim zloupotrebama. Dobro je da postoje i hrabri novinari, pa ce istinu saznati i cela Srbija.

(понедељак, 04. нов 2013, 21:57) - anonymous [нерегистровани]

Dan i noc

Ovde ni Insajder nije potreban, sve je jasno kao dan, samo pravosudje i drzava cute!Samo?

(понедељак, 04. нов 2013, 21:31) - anonymous [нерегистровани]

istina

jos ranije se o tome pisalo u raznim novinama,a niko nije reagovao..mislim da je pravo vreme da se ovaj problem konacno resi...

(понедељак, 04. нов 2013, 21:18) - anonymous [нерегистровани]

Strajk!

Ne kaze se za dzabe gde ima dima ima i vatre!

(понедељак, 04. нов 2013, 20:07) - sima [нерегистровани]

hrabro

Kamo srece da je vise ovakvih novinara koji izvestavaju o nepravilnostima u radu pojedinih javnih zdravstvenih ustanova u Srbiji.

(понедељак, 04. нов 2013, 18:57) - Isak [нерегистровани]

blizi se kraj

Citati pojedine komentare koji hvale direktorku a napadaju drugu stranu su nevidjeno smesni.Vec se zna ko pise takve komentare,hahahaha ovo postaje veoma interesantno.Dosao je kraj,zar ne vidite?Svaka cast ovakvim novinarima koji su ovu pricu pustili u javnost.Koliko mi se cini ovo je tek pocetak kraja jedne price, vladavine samovolje.

(понедељак, 04. нов 2013, 18:19) - anonymous [нерегистровани]

odgovor odgovoru

Zaposleni su pozivani u direktorijumu da potpisuju ,,dobrovoljno,, podrsku sa naredjenjem da potpisuju i odsutne s posla. Da li su smeli da odbiju? Ne vidjen teror! Ispasce da ima vise potpisa nego zaposlenih.

(понедељак, 04. нов 2013, 18:18) - sonja [нерегистровани]

ha,ha

Najlakše je da nekoga ko ukazuje na nepravilnosti i LIČNO BOGAĆENJE, neko proglasi neradnikom! Čudan li smo narod?!

(понедељак, 04. нов 2013, 17:44) - Stole [нерегистровани]

Ne mogu da verujem

Ne mogu da verujem kako su se lepo rasporedili i umrežili ovi u Nadzornom odboru!!!

(понедељак, 04. нов 2013, 17:25) - anonymous [нерегистровани]

...

Svi vi sto sto kritikujete strajkace nemate blage veze sta se u toj ustanovi radi... Iz Sokobanje sam, znam sta pisem...