Читај ми!

Влада успешно прошла трећу ревизију ММФ-а, одобрено повећање плата и пензија

Међународни монетарни фонд подигао је прогнозу раста БДП-а Србије за 2015. годину на 0,75 одсто са 0,5 одсто, колико је претходно била прогноза. ММФ је одобрио и повећање плата и пензија у наредној години, а све то након завршетка треће ревизије аранжмана Србије с том међународном финансијском институцијом.

Шеф Мисије ММФ-а за Србију Џејмс Руф рекао је на конференцији за новинаре у Влади Србије да постоји простор за скромно повећање пензија и циљано повећање зарада у јавном сектору.

Саопштење ММФ-а о Србији 

Повећање плата ће бити, како је рекао, делимично финансирано и повећањем акциза на гориво, а како је навео, то мора да буде и слика успеха који је Влада постигла у рационализацији јавног сектора.

"Влада би волела да су та повећања могла да буду већа. Ми се надамо да ће у 2017. и 2018. бити простора за већа повећања, али то ће зависити од даљег напретка у оквиру програма", каже шеф Мисије ММФ-а Џејмс Руф.

"Ми смо програмом дефицита створили простор за умерено повећање пензија и циљано повећање плата у јавном сектору. Детаљи тог програма ће бити саопштени сутра после подне кад се премијер врати с пута и не желимо да улазимо у детаље", каже министар финансија Душан Вујовић.

Од детаља премијер данас открива само то да ће просветари уместо 6.000 добити 7.000 динара једнократне помоћи.

Оцењујући прву годину примене програма за опоравак српске економије, ММФ каже да је постигнуто више од договореног. По четврти пут подижу процену очекиваног раста привреде – за ову годину на 0,75 одсто, а за следећу на 1,75 одсто.

"То за мене представља пресудан сигнал да реформе хватају тло под собом, да реформе не проклизавају, наилазе на одговор приватног сектора, инвеститора, свих оних који ће бити основа за раст, новозапосленост и будући напредак Србије", каже министар Вујовић.

ММФ хвали Владу јер је минус у државној каси 70 милијарди динара мањи од планираног, што решава проблем ненаплативих кредита, због ниске и стабилне инфлације, и за припрему реформе државних предузећа.

"Напредак није био брз колико смо се надали код великих државних енергетских и саобраћајних предузећа. И резултати рационализације у јавном сектору и реформе зарада су мањи него што смо желели", каже шеф Мисије ММФ-а.

Мисија ММФ-а и Влада договориле су се о најважнијим ставкама буџета за наредну годину да би дефицит наставио да се смањује и то за 0,75 одсто, пре свега на основу рационализације државе, обуздавања зарада и пензија и мањих субвенција за пољопривреду и електронске медије.

Оцену Мисије директори Фонда требало би да потврде средином децембра.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 11. нов 2015, 13:31) - anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo

Meni neverovatno zanimljivo da nam vlada skoro sa neskrivenom radoscu saopstava koje sve zelje MMF-a ispunjava. A jos bi voleli da i mi gradjani to podrzavamo.

(уторак, 10. нов 2015, 18:06) - anonymous [нерегистровани]

nikakvo

povecanje realno gledanje nece biti , zar nije receno da ce najavljeno povecanje plata i penzija biti financirano povecanjem akciza na goriva ,znaci to povecanje finansiramo mi sami polacanjem skupljeg goriva, koje je uostalom najskuplje u okruzenju a i sire.

(уторак, 10. нов 2015, 17:25) - anonymous [нерегистровани]

Sahovski potez Damin gambid !!!

Srbija ide u dobrom pravcu u pravcu zavrsetka Sahovske partije sa MMF-om,pravilno iskoristiti sve i na kraju kad izadjemo iz krize zahvalimo se sa jednom Sah mat pozicijom i oprostimo se od njih.Nadam se da ce to vreme brzo doci.

(уторак, 10. нов 2015, 16:16) - anonymous [нерегистровани]

Интересантан сам знати

Ко то управља овом земљом: Влада или ММФ? Да не буде после забуне- " ми смо урадили ово или оно".

(уторак, 10. нов 2015, 15:47) - anonymous [нерегистровани]

Koliko ?

Koliko ce biti povecanje plate u prosveti u procentima?Imajuci u vidu da je premijer pre godinu dana smanjio plate zaposlenima u prosveti, videcemo koliko je povecanja, jer je to vec skresao radnicima a da nebude da vrati ono sto je uzeo, toga se prosveta najvise boji .