Знак питања на приватизацију "Варош капије"

Прикупљање понуда за продају београдског хотела "Сплендид" обустављено је док се не оконча судски спор који стари власници воде у поступку реституције. Међутим, у Угоститељском предузећу "Варош капија" и даље страхују да ће бити продати. У надлежној агенцији кажу да ниједно друштвено предузеће неће бити продато док се не заврши процес реституције.

Приватизацијом "Варош капије", оглашеном у јавном позиву за продају 502 предузећа, старе престоничке кафане "Знак питања", "Коларац", и "Сунце", добиће новог власника. Запослени страхују од приватизације јер не желе судбину какву су имали некад познати београдски ресторани "Под липом", "Шуматовац", и многи други.

"Ми као запослени не желимо да обманемо будућег купца, већ да се будући власник види и да ми добијемо решење и да будући власник добије тачно оно да не испадне купио је седам објеката и добио само један, а нормално је да мора да отпусти људе да људи не могу да дочекају своје пензије", каже Бошко Кузмановић, председник УО "Варош капије".

Свесни да морају бити приватизовани, припремили су целокупну аукцијску документацију и пред новог власника хоће са чистим рачунима.

Од седам ресторана којима газдује, "Варош капија" за већину плаћа закуп. Агенцији за приватизацију доставили су и списак објеката које они користе, а стари власници потражују у поступку реституције.

"'Варош капија' има објекте у закупу и објекте који су њени, врло је јасно, и да кажем просечном правнику може бити јасно, само оно што је својина 'Варош капије', онде где је 'Варош капија' у закупу ту ће остати у закупу једно време. Оно што је предмет реституције не може бити продато и то су врло јасна правила", каже Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију.

"Варош капија" има 122 запослена, већина има преко 50 година, редовно добијају плате, плаћају доприносе и порез, а у прошлој години пословали су у плусу седам милиона динара.

У Агенцији за приватизацију напомињу да ниједно предузеће у Србији неће бити продато док се не реши поступак реституцје.

"Зато ми и каснимо са свим оним што смо предвидели акционим планом и приватизацијом управо, а не бисмо направили грешку у томе. Јавни оглас, и јавни позив за приватизацију предузећа ће бити расписан онда када од Агенције за реституцију добијемо, да кажем зелено светло, није предмет реституције. То се односи и на 'Варош капију' али и на сва остала предузећа у Србији која су у друштвеном власништву или у власништву агенције односно Републике Србије", каже Љубомир Шубара, директор Агенције за приватизацију.

Када ће бити продата "Варош капија" не може се тачно утврдити, најпре мора бити окончан поступак реституције. Продају "Знака питања" доводи у питање и то што је кућа у којој се налази, споменик културе од великог значаја.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 08. феб 2015, 16:44) - Gradjanin [нерегистровани]

Stop prodaji kulturne baštine

Ruski car prodat pre restitucije, a naslednici postoje. Pogledajte na šta sada liči taj simbol Beograda. Svetske metropole čuvaju mesta sa bogatom istorijom, a mi ih pretvaramo u konfekcijske ugostiteljske objekte, "lance nečega". I prodaja Moskve Miletu Dragiću je skandal. Bolje da se pretvorena u muzej, nego što su prodali simbol Beograda. Nadam se da će se kad tad ta priča isterati na čistac.

(недеља, 08. феб 2015, 11:02) - anonymous [нерегистровани]

nije problem

Da se privatizuje upitnik ali je problematicno sta ce biti snjim. U kulturnim zemljama je zakonom zabranjeno menjati izgled i namenu.To mora da ostane upitnik. Je je to deo nase kulturne bastine i svedok nase istorije. Ono sto se desilo Ruskom Caru je sramota i ne dopustivo. Mnogo lako mi rusimo nas identitet kako ko novi dodje tako brise sve pa postavlja novo. Zato i neznamo vise ni ko smo ni sta smo. Primera radi ima jedna metro stanica u Parizu zove se Stalingrad. Stalin je mrtav, Staljingrad je vratio svoje pravo ime ali stanica ostaje Stalingrad.Zato sto se odnosi na bitku iz 2 svetskog rata koja se nije dogodila u Volgogradu. Ko cuva svoju Istoriju cuva i sebe.