Читај ми!

Узелац: И клијенти могу да утичу на камате

Подигнута је свест грађана да постоје разлике у понуди банака и да те разлике уопоште нису мале, рекао је за РТС Душан Узелац, уредник портала Каматица. Ми као крајњи корисници смо најснажнији механизам који може да убеди банке да снизе каматне стопе, тако да ја више рачунам на ту карту него на савете НБС, истиче Узелац.

Народна банка Србије препоручила је комерцијалним банкама да смање камате на дозвољени и недозвољени минус, које су оцењене као превисоке - у неким случајевима и 80 одсто годишње. Неке банке тврде да су камате већ смањиле и да подаци које медији објављују више не стоје. Проблем је, кажу банкари, компликована процедура.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Душан Узелац, уредника портала Каматица је рекао да је занимљива рекација НБС која је на овај начин покушала да истакне тај велики опсег каматних стопа, пре него да се то тржишно регулисало.

"Нека истраживања говоре да се каматне стопе по основу дозвољеног минуса крећу од 20 до 40 посто годишње. Ако гледамо то у ценовном смислу, суштина је да можете проћи и дупло скупље ако се определите за погрешни избор, а у питању је потпуно иста услуга код свих банака", рекао је Узелац.

Када стигне сигнал од НБС на нивоу савета или препоруке је сигнал да се не ради о целом банкарском тржишту, него да се просто тим жели прозвати одређни број банака које имају високе каматне стопе, и можда је то начин да се са неким саветом покушати да реши проблем, каже Узелац.

Узелац је објаснио да на нивоу од задужења од просечно 30.000 динара, на годишњем нивоу се уштеди око 6.000 динара уколико се клијент одлучи за каматну стопу од 20 одсто.

"Ако сте примера ради у дозвољеном минусу 30.000 динара током целе године просечно, и ако то имате у опцијама у банци А и банци Б, банка А даје каматну стопу од 40 одсто ви ћете по основу те камате платити 12.000 динара, док за опцију од 20 одсто ви ћете платити 6.000 динара по основу камате на дозвољени минус", рекао је Узелац. 

Узелац је рекао да ће бити занимљива реакција банака. "Али оно што је јако битно у овом тренутку је да је подигнута свест грађана и просто свесност да постоје разлике на тржишту, и да те разлике упоште нису мале. То је увод у једну ценовну конкуренцију коју ће на крају тржиште диктирати, а ми као крајњи корисници смо најснажнији механизам који може да убеди банке да снизе каматне стопе, тако да ја више рачунам на ту карту него на неке савете", рекао је Узелац.

Говорећи о томе имају ли банке простор да те каматне стопе снизе, Узелац је рекао да банке различито функционишу, различито плаћају набавку тог новца који нам дају као позајмицу и неке банке ће стварно направити рачуницу да су скупо платиле тај новац који нам позајмљују.

Према његовим речима, зато можда неће имати превише простора да смање каматне стопе, па је на нивоу Савета НБС да се нађе модел за снижење каматне стопе.

Узелац сматра да нисмо као клијенти одреаговали да одемо у другу банку чим нам се понуди нека скупа услуга, па регулатор тржишта, НБС, мора да нађе одговарајуће решење.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 26. феб 2014, 12:19) - Ненад [нерегистровани]

Да се власи не досете

Препорука, како каже Танјуг, гласи:
"Народна банка Србиjе саопштила jе данас да банке немаjу обавезу да са корисницима закључуjу анекс уговора о снижењу камата на дозвољени минус, и да то могу да учине без додатних трошкова - прибављањем сагласности клиjента путем редовног месечног обавештења о стању промена на његовом рачуну"...
Коме да се пожалимо ми који годинама не добијамо месечне извештаје, иако је банка дужна, по закону, да нам их уредно шаље; кадија те тужи...

(среда, 26. феб 2014, 11:05) - anonymous [нерегистровани]

Pohlepa.

Mi krajni korisnici smo ovce za sisanje,samo dobar zakon i guverner Narodne Banke moze da zaustavi ove alapljive gutace.