СНС-у више од 60 одсто гласова, у парламент улазе СПС-ЈС и Шапићева листа

Српска напредна странка је освојила више од 60 одсто гласова на парламентарним изборима у Србији, показују пројекције Ипсоса и Цесида. На основу тих показатеља они ће имати 189 посланика, а у републички парламент улазе још СПС-ЈС са 32 посланика и листа Александра Шапића са 12, као и странке националних мањина. Лидер СНС-а Александар Вучић рекао у првом обраћању да је СНС остварила апсолутно незабележен резултат, али и да су добили упозорење народа да морају да буду још одговорнији и марљивији. Чекају се и потпуни резултати са покрајинских и локалних избора.

Гласови са КиМ допремљени у Врање

По упутству Републичке изборне комисије гласачки материјал са Косова и Метохије, из Косовског поморавља, допремљен је у Врање сат и по после поноћи, уз пратњу ОЕБС-а и чланова бирачких одбора.

У Основној школи "Радоје Домановић" у Врању бројаће се гласови са 70 бирачких места.

Новина је то што су приликом утврђивања резултата гласања у Рашкој и Врању присутни и чланови радног тела. Резултате гласања саопштиће Републичка изборна комисија у току дана.

Пастор: Историјски успех

Савез војвођанских Мађара један је од победника недељних избора, рекао је синоћ на конференцији за новинаре Иштван Пастор, председник СВМ-а.

Према њиховим прелиминарним подацима, та странка је освојила око 2,3 процента гласова на изборима за републички парламент, односно око 70.000 гласова. Претворено у мандате, то је 9 посланичких места, што је историјски резултат који се није догодио 27 година, рекао је Пастор.

На покрајинском нивоу, СВМ ће највероватније бити друга странка по снази, где очекују 15 мандата.

О будућим могућим коалицијама на свим нивоима са напредњацима, на коју су спремни, сачекаће став Српске напредне странке.

Ипсос и Цесид обрадили више од 93 одсто узорка

Резултати Ипсоса и Цесида на основу 93,6 одсто обрађеног узорка: СНС: 62,6 одсто, СПС-ЈС: 10,9 одсто, СПАС: 4,2 одсто, ПОКС: 2,7 одсто, Суверенисти: 2,6 одсто, Метла: 2,4 одсто, СРС: 2,0 одсто, СВМ: 2,3 одсто, ПСГ: 1,8 одсто, Заветници: 1,6 одсто, Здраво да победи: 0,9 одсто, УДС: 1 одсто.

Бројеви мандата у парламенту према овим резултатима: СНС 189, СПС-ЈС 32, СПАС 12, СВМ 9, Листа Муамера Зукорлића 3, СДА Санџака 2 и Албанка демократска алтернатива - Уједињена долина 3. 

Прве реакције носилаца изборних листа

Након објављивања првих резултата избора реаговали су носиоци неких од изборних листа које су учествовале на парламентарним изборима.

Шапић поносан: успели смо да се представимо Србији

Лидер СПАС-а Александар Шапић је честитао свима са листе на уласку у парламент. Рекао је да се у једном тренутку уплашио, када је видео колика је излазност у Београду, али је додао да је очигледано да су и у Србији успели да се представе у дођу до значајног броја људи. Поручио је да је поносан јер му се чини да је начин понашања и комуникације који је та странка започела почео да се осећа и у другим организацијама.
Обраћање Александра Шапића

Клачар: Излазност за сад 47,7 одсто

Бојан Клачар из Цесида каже за РТС да је, према досадашњим показатељима, излазност на изборима 47,7 одсто.

Овај постотак не укључује излазност на Косову и Метохији, у иностранству и затворским јединицама, па се очекује да ће излазност бити нешто већа. 

Ипсос и Цецид обрадили скоро 90 одсто узорка

Резултати Ипсоса и Цесида на основу 89,1 одсто обрађеног узорка: СНС: 62,6 одсто, СПС-ЈС: 10,8 одсто, СПАС: 4,2 одсто, ПОКС: 2,7 одсто, Суверенисти: 2,6 одсто, Метла: 2,4 одсто, СРС: 2,0 одсто, СВМ: 2,3 одсто, ПСГ: 1,8 одсто, Заветници: 1,6 одсто, Здраво да победи: 0.9 одсто, УДС: 1 одсто.

Дачић: Важно што је Србија задржала политичку стабилност

Лидер СПС-а Ивица Дачић је честитао победницима избора, Александру Вучићу и СНС-у. Рекао је да је за Србију веома важно што је задржала поитичку стабилност, имајући у виду са каквим се изазовима суочава када је реч о државним и националним интересима. Додао је да је СПС задовољан резултатима избора и истакао да су социјалисти спремни за наставак сарадње са СНС-ом, ако је то у државном интересу.
Обраћање Ивице Дачића

Вучић: Апсолутно незабележен резултат

Лидер СНС-а Александар Вучић је у обраћању у изборном штабу рекао да је дуго у политици али да никада није доживео овакав тренутак. Истакао је да је СНС на нешто више од 3.300.000 изашлих грађана на изборе добио више од два милиона гласова, што је, како истиче, апсолутно незабележено.

Рекао је да је странка добила највеће поверење грађана у историји, али да је добила и велико упозорење народа да морају да буду још одговорнији, озбиљнији и марљивији.

Први резултати РИК-а

Према првим прелиминарим резултатима РИК-а, највише гласова на изборима освојила је листа "Александар Вучић – За нашу децу" – 63,35 одсто. За њом следи коалиција СПС-ЈС са 10,67 одсто. До 22 сата је, како је речено, обрађено је 2,32 одсто бирачких места. РИК обрађује резултате на основу записника са бирачких места.

Обрађено 60,6 одсто узорка – СНС освојио 62,5 одсто

Резултати Ипсоса и Цесида на основу 60,6 одсто обрађеног узорка: СНС: 62,5 одсто, СПС-ЈС: 10,7 одсто, СПАС: 4,1 одсто, ПОКС: 2,9 одсто, Суверенисти: 2,6 одсто, Метла: 2,5 одсто, СРС: 2,1 одсто, СВМ: 2,1 одсто, ПСГ: 1,8 одсто, Заветници: 1,6 одсто, Здраво да победи: 1,1 одсто, УДС: 1 одсто.

Према овим резултатима у парламенту би СНС имао 180 посланика, СПС-ЈС 30, СПАС 11. 

У СНС-у се очекује обраћање око 22.15

Носилац листе СНС-а и лидер странке Александар Вучић обратиће се новинарима око 22.15, јавља репортерка РТС-а.

Прве пројекције Ипсоса и Цесида – СНС освојио више од 60 одсто гласова

Резултати на основу 43,7 одсто обрађеног узорка: СНС: 63,4 одсто, СПС-ЈС: 10,3 одсто, СПАС: 3,9 одсто, ПОКС: 2,8 одсто, Суверенисти: 2,4 одсто, Метла: 2,3 одсто, СРС: 2,2 одсто, СВМ: 2,2 одсто, ПСГ: 1,7 одсто, Заветници: 1,7 одсто, УДС: 1 одсто, Здраво да победи: 1 одсто.

ОЕБС: На КиМ изашло 57,88 одсто бирача

Прелиминарни извештаји тимова ОЕБС-а говоре да је на изборе на територији Косова и Метохије изашло 55.178 бирача, што је 57,88 одсто уписаних. 

Ускоро се очекују прве пројекције резултата

Репортерка РТС-а је сазнала у штабу СНС-а да они процењују излазност већу од 50 одсто. Срђан Богосављевић из Ипсоса каже да још увек нема резултата који говоре о коначној излазности. Прве пројекције изборних резултата очекују се ускоро.
Једно од бирачких места (Фонет: Александар Левајковић)

Шта политичари очекују од избора

Државни и политички званичници, након што су гласали на својим бирачким местима, изјавили су шта очекују од данашњих избора.

Готово гласање, почиње бројање гласова

У 20 часова затворена су биралишта у Србији. Гласачима који се у тренутку затварања нађу на бирачком месту биће омогућено да гласају. Почиње бројање гласова. Сазнајте први резултате на порталу РТС-а и на Првом програму.

Право гласа имало је 6.584.376 бирача. Осим републичких избора, одржани су и избори за покрајински парламент као и локални избори у општинама широм Србије.

За 250 посланичких места надметала се укупно 21 изборна листа. За улазак у Скупштину неопходно је да странка или коалиција пређе цензус од три одсто, док за мањинске листе важи природни праг.

Бирачка места, укупно 8.253, била су отворена од 7.00 до 20.00 часова, до када је трајала и изборна тишина.

Право гласа у српским срединама на Косову и Метохији имало је око 100.000 бирача, који су могли да гласају на 140 бирачких места.

Због епидемије избори су ове године одржавани у нешто другачијим околностима. Сви чланови бирачких одбора морали су да имају маске и рукавице.

Осим посматрачке мисије ОДИХР-а, изборе у Србији, прате и домаћи посматрачи ЦРТА и ЦЕСИД, посматрачи Агенције за борбу против корупције, а први пут се за праћење избора пријавио и ЕНЕМО – Европска мрежа организација за надгледање избора.

Редослед кандидата на гласачком листићу:

1. Александар Вучић - За нашу децу,

2. Ивица Дачић - СПС - ЈС - Драган Марковић Палма,

3. Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка,

4. Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор,

5. Александар Шапић - Победа за Србију,

6. За Краљевину Србију - Жика Гојковић,

7. Уједињена демократска Србија,

8. Академик Муамер Зукорлић - Само право - Странка правде и помирења - Демократска партија Македонаца,

9. Метла 2020,

10. Милан Стаматовић - Здраво да победи - Драган Јовановић - Боља Србија - Здрава Србија,

11. СДА Санџака - др Сулејман Угљанин, 

12. Милица Ђурђевић Стаменковски - Српска странка Заветници,

13. Народни блок - Велимир Илић - генерал Момир Стојановић,

14. Сергеј Трифуновић - Покрет слободних грађана,

15. Суверенисти,

16. Албанка демократска алтернатива - Уједињена долина,

17. Група грађана: 1 од 5 милиона,

18. Нек маске падну - Зелена странка - Нова странка,   

19. Руска странка - Слободан Николић,

20. Чедомир Јовановић - Коалиција за мир,

21. Покрет Левијатан - Живим за Србију.