Шта политичари очекују од избора

Државни и политички званичници, након што су гласали на својим бирачким местима, изјавили су шта очекују од данашњих избора, на којима се бирају народни посланици Скупштине Србије и АП Војводине, као и одборници локалних парламената.

Председник Србије и лидер истоимене листе "За нашу децу" Александар Вучић најавио је за вечерас, ако његова листа добије поверење, представљање програма и плана за наредне четири године.

Вучић је, пошто је гласао, истакао да је за њега једнако важно да види колико и како људи оцењују рад власти у претходне четири године и планове за наредне четири године.

Каже да је видео да су у региону и још понегде утркивали у кампањи против њега, странке коју води и Србије.

Премијерка Ана Брнабић изразила је наду да ће грађани Србије потврдити да су задовољи резултатима у претходне четири године и да желе да се и даље крећу путем трасираним још 2014, те истакла да ниједну излазност неће сматрати неуспехом.

"Ово су специфичне околности. Не бих бих рекла да било коју излазност сматрам неуспехом", навела је Брнабићева новинарима након што је јутрос гласала.

На питање остаје ли на месту премијера, Брнабићева је одговорила: "Не знам, заиста. Немам надања и очекивања. Данас су ми очекивања везана за резултат и потврду политике листе Александра Вучић. То је данас најважније".

Потпредседница владе и функционерка СНС-а Зорана Михајловић рекла је након гласања да очекује још већу политичку стабилност након ових избора.

Министар спољних послова и председник СПС-а Ивица Дачић изјавио је након што је гласао да очекује да ће избори протећи у демократској атмосфери, да ће допринети политичкој стабилности Србије у наредном периоду и да очекује да ће коалиција СПС-ЈС остварити бољи резултат него на прошлим парламентарним изборима.

"Очекујем да грађани Србије дају одговор на питање да ли подржавају оно што сам радио ја као лидер коалације и Драган Марковић Палма и сви други који се налазе на нашој листи и то ће бити главни путоказ за нас у неком наредном периоду", поручио је Дачић.

Министар рударства и енергетике и потпредседник СПС-а Александар Антић рекао је да грађани Србије бирају парламент и владу који ће морати да се "ухвати у коштац" са великим проблемима, попут решавања косовског питања и даљег снажења економије.

Члан Председништва покрета Метла 2020 и председник Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је након гласања да очекује да тај покрет буде изненађење данашњих избора.

"Мислим да смо се наметнули као озбиљна алтернатива и уопште не сумњам у позитиван исход ових избора", рекао је новинарима Јовановић.

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић и први на листи Коалиција за мир изјавио је после гласања да су данашњи избори посебни и тешки.

"Не само што се гласа са маском и што смо оптерећени коронавирусом, него и због атмосфере која влада у политичком животу земље, а на првом месту због великих проблема који чекају своје одговоре и морају их добити у данима који следе", рекао је Јовановић новинарима.

Председник Нове странке Зоран Живковић рекао је после гласања да је судбина у рукама грађана, да су изборни услови катастрофални, али да се "на муци познају јунаци".

"Зато, нека маске падну", рекао је Живковић, чија се листа, коју чине Нова странка и Зелени зове "Нека маске падну".

Марко Ђуришић, први на изборној листи Уједињене демократске Србије (УДС) изјавио је да се у демократским државама промене дешавају управо на изборима, а да управо УДС треба у Србији да донесе промене.

"Данас се чини први корак у том правцу", рекао је Ђуришић након што је гласао на свом бирачком месту.

Председник Странке демократске акције Санџака Сулејман Угљанин рекао је новинарима после гласања да је та странка дефинисала "јасан" и легитиман циљ - аутономију Санџака и, како је навео, враћање Бошњацима статуса народа.

"Очекујемо да добијемо подршку свих грађана Санџака. Најважније је да су грађани прихватили овај наш легитиман циљ као свој и то ће успети", казао је Угљанин.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво