Лончар предао 10.000 вакцина "Астра-Зенеке" Кантону Сарајево

Министар здравља Златибор Лончар предао је у Сарајеву 10.000 доза вакцина "Астра-Зенеке" против коронавируса, које Србија донира Кантону Сарајеву.

Авион "Ер Србије" са вакцинама слетео је на сарајевски аеродром Бутмир нешто после 14.40, а донацију су у име Кантона Сарајево преузели, уз присуство великог броја медија, премијер тог кантона Един Форто и министар здравства Харис Вранић.

"Свесни смо да не можемо да будемо задовољни ако бисмо вакцинисали или било шта урадили у оквиру једне границе, а да остану проблеми изван код наших комшија и код наших пријатеља", казао је Лончар на аеродрому у Сарајеву где је предао донацију од 10.000 вакцина.

То је разлог што Србија жели да помогне свима, посебно људима који су јој у близини и пријатељима, рекао је министар."Вирус не познаје границе, желимо да помогнемо максимално свима и зато је одлука грађана Србије и председника Александра Вучића да део вакцина које имамо донирамо и грађанима Сарајева", додао је Лончар.

Изразио је наду да ће се регион ујединити и да ће извући поуку из борбе са епидемијом.

Упитан о вакцинацији страних држављана у Србији, уз констатацију да је велики број грађана БиХ заинтересован да се вакцинише у нашој земљи, Лончар је рекао да ће Србија наставити да помаже свима када је реч о вакцинацији, али да је у овом тренутку велики број грађана Србије пријављен за имунизацију.

Министар је изразио наду да ће Србија ускоро почети да производи вакцине против ковида и нагласио да ће се радити у три смене како би се произвела што већа количина.

"Оно што будемо кренули да производимо биће довољно за тржиште Србије. Не желимо да нешто обећамо другим земљама, а да не можемо да испунимо", рекао је Лончар.

"Кантон Сарајево покушаваo на све начине да дође до вакцина"

Министар здравства БиХ Харис Вранић захвалио је министру Лончару на допремљеној донацији, истичући да је Кантон Сарајево покушавао да на све начине дође до вакцина.

Рекао је да је све спремно за спровођење имунизације и да ће вакцинација у Кантону Сарајево почети чим се добије одобрење Агенције за лекове.

Вранић је казао да се за вакцинацију пријавило више од 58.000 грађана Кантона Сарајева.

"Мораћемо да радимо на томе да набавимо још вакцина, нико неће остати ускраћен за вакцинацију", рекао је Вранић.

Премијер Кантона Сарајево Един Форто рекао је да су се за набавку вакцина обратили неколико држава, међу којима је и Србија, која је како каже, одговорила да ће размотрити тај захтев.

Добили смо одговор да још не могу да продају вакцине, па су зато одлучили да их донирају, рекао је Форто.

Додао је да ће Влада Кантона предложити да се у знак захвалности омогућити грађанима Србије да уз ваучере одседају у хотелима у Сарајеву.

Авион "Ер Србије" са вакцинама слетео је на сарајевски аеродром Бутмир данас нешто после 14.40 часова, а донацију су у име Кантона Сарајево преузели, уз присуство великог броја медија, премијер тог кантона Един Форто и министар здравства Харис Вранић.

Влада Србије је на седници у четвртак усвојила одлуку да се Кантону Сарајево упути 20.000 вакцина "Астра-Зенека".

Србија је Федерацији БиХ, једном од два ентитета у БиХ, почетком марта доставила 10.000 вакцина британско-шведске компаније Астра-Зенека, а првих 5.000 доза на аеродрому у Сарајеву председник Србије Александар Вучић предао је члановима Председништва БиХ.

Такође, Србија је у фебруару обезбедила 5.000 доза вакцина за имунизацију здравствених радника у Републици Српској.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво