Читај ми!

Вучић у Сарајеву уручио донацију вакцина Босни и Херцеговини

Председник Србије Александар Вучић предао је на аеродрому у Сарајеву контингент вакцина компаније "Астра-Зенека", који Република Србија донира Босни и Херцеговини.

На сарајевском аеродрому Бутмир председника Србије дочекали су председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић.

Било је најављено да ће Вучића на аеродрому дочекати комплетно Председништво БиХ, али је изостало присуство хрватског члана Жељка Комшића.

Реч је о 5.000 доза вакцине "Астра-Зенеке", а за неколико дана биће уручено још 5.000 доза.

Сарајевски Аваз пише да су на аеродрому од јутрос јаке снаге обезбеђења. 

На сарајевском аеродрому у току је сусрет чланова Председништва БиХ и председника Србије. Састанку присуствује и Комшић, који није присуствовао пријему вакцина.

Након састанка, предвиђене су изјаве за медије. 

Meдији у Сарајеву преносе да је Савет министара БиХ на јутрошњој седници једногласно усвојио Информацију о Споразуму са Владом Србије о донацији вакцина "Астра-Зенеке" (Covishield). 

Председник Александар Вучић је, у интервјуу Радио Сарајеву, рекао да је веома срећан што може да дође у Сарајево и да донесе прве дозе вакцина.

То, каже, није помоћ, јер је то "нешто што припада једнако свима нама", а Србија је, како додаје, "имала ту срећу да обезбеди више вакцина".

"Бићу срећан да ове вакцине могу да користе и Бошњаци и Срби и Хрвати, без икакве разлике, а помоћи ћемо, ако то тако називамо, и у будућности. Бићу исто тако слободан да тражим од Босне и Херцеговине помоћ у неким другим питањима када нама буде требало. Тако пријатељи и комшије треба да разговарају једни са другима", поручио је Вучић, додајући да је то његова најважнија порука у Сарајеву.

БиХ је, после Северне Македоније и Црне Горе, трећа земља у региону којој Србија донира вакцине.