Земље Квинте: Одлуке Уставног суда су коначне

Амбасаде земаља Квинте у БиХ поручиле су да је повлачење из институција неприхватљиво и да су одлуке Уставног суда коначне.

Амбасаде САД, Уједињеног Краљевства, Француске, Немачке и Италије, као и делегација Европске уније издале су заједничко саопштење поводом последњих дешавања у БиХ.

"Једнострано повлачење из институција или блокирање процеса доношења одлука у њима, је неприхватљиво и контрапродуктивно без обзира са које стране долази и може само ослабити управо она побољшања и напредак који грађани желе да виде. Они су ти који осјећају стварне посљедице односа које БиХ има са другим земљама и међународном заједницом. То такођер шаље негативну поруку инвеститорима, као и грађанима БиХ, који одлучују да напусте земљу", наводи се у саопштењу.

Наглашавају да су одлуке Уставног суда БиХ, као и одлуке Уставног суда у било којој земљи, коначне и обавезујуће, и морају се имплементирати.

Наводе да је могуће решавати питање састава Уставног суда "у склопу прописаних процедура и заједно са ширим реформама које је ЕУ предложила за процес приступања".

"Разговор о таквим могућностима између политичких странака и у Парламенту, путем компромиса и дијалога, је најбољи начин да се ојача владавина права и да се земља доведе до стадија у којем више, захваљујући постојању неовисног правосуђа и јасне подјеле власти, неће бити потребна међународна супервизија", наводи се у заједничком саопштењу пет амбасада.

На крају се наводи да Квинта остаје на располагању да подржи све искрене напоре са циљем позитивног искорака.

Милорад Додик се јуче сусрео са амбасадорима Квинте, а са њима су се данас састали Шефик Џаферовић и чланови канцеларије Жељка Комшића.

Додик је данас поручио да је Уставни суд БиХ "лакрдија правног система". Поновио је да ће тамо где могу да зауставе доношење одлука, то и учинити.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво