Само Титов пут спасава Пендаровског, Северна Македонија спремна за изборе одлуке

Кандидаткиња опозиционог ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова освојила је двоструко више гласова од фаворита владајућих социјал-демократа Стеве Пендаровског у првом кругу председничких избора у Сверној Македонији, чиме је постављена сценографија за коначни обрачун ове две странке, после којег ће бити одређена политичка будућност ове земље. Тензије и међу водећим странкама македонских Албанаца, пошто коалиција ВЛЕН после безмало четврт века жели да преузме доминантну улогу из руку партије Алија Ахметија.

Само Титов пут спасава Пендаровског, Северна Македонија спремна за изборе одлуке Само Титов пут спасава Пендаровског, Северна Македонија спремна за изборе одлуке

Присталице ВМРО-ДПМНЕ и албанске Демократске уније за интеграције, сваки на свој начин, продефиловали су улицама Скопља славећи резултате председничких кандидата Гордане Сиљановске Давкове и Бујара Османија, који су у предигри парламентарних избора просто одували противкандидате из редова СДСМ-а и ВЛЕН-а.

Одмах по објављивању првих резултата, присталице ВМРО-ДПМНЕ су се, уз звуке македонске химне, окупили на градском тргу у Скопљу, славећи убедљиву победу каднидаткиње своје странке, која јој, суштински, гарантује победу и у другом кругу избора, који се, паралелно са парламентарним, одржавају за две седмице.

"Немам речи да изразим захвалност, мало се и стидим, што је толико велики број људи овако реаговао. Али знам да ћу урадити оно што сам обећала", рекла је Сиљановска Давкова.

СДСМ се нада "Титовом синдрому"

Разлика између Сиљановске Давкове и Пендаровског је око 160.000 гласова, што је друга највећа разлика у историји председничких избора у Северној Македонији, још од 1994. године када је "отац нације" Киро Глигоров имао безмало 700.000 гласова више од кандидата ВМРО-ДПМНЕ-а Љубише Георгиевског.

Тито Петковски, из СДСМ-а, једини је кандидат који није успео да добар резултат потврди у другом кругу избора, пошто је Борис Трајковски 1999. године успео да 120.000 гласова минуса из првог круга претвори у убедљиву победу.

"Нема предаје и не желим да покажем малодушност јер се тако не осећам у овом тренутку", рекао је председник Северне Македоније, чије је разочарење, у прилично пустом седишту СДСМ-а, поделио и лидер странке Димитар Ковачевски.

"Ово је тежак удар за европску перспективу, али није касно да се промени правац. Одустајање, за нас, није опција и нећемо се одрећи европске будућности", рекао је македонски премијер.

Славље ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ

У тренутку док је ВМРО-ДПМНЕ славио у центру града, са друге стране Вардара присталице Демократске уније за интеграције Алија Ахметија су се са бакљама у рукама упутиле ка штабу ривалске коалиције ВЛЕН (Вреди), чији су челници претходно напустили просторије.

И ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ очекују да ће за две недеље, у другом кругу председничких и на парламентарним изборима, потврдити јучерашње резултате и победити директне ривале на македонској политичкој сцени.

У случају ВМРО-ДПМНЕ, то значи да ће Сиљановска Давкова заменити Пендаровског на прилично протоколарном месту председника државе, док та странка очекује да ће у Собрању освојити 61 од 120 посланичких места и још једном вратити СДСМ у позицију у којем се та странка налазила одмах после гласања 2006. године, када је на чело владе доспео Никола Груевски, док су се социјал-демократе практично распале.

Гужва на албанској политичкој сцени

Једнако драматична очекивања су и међу албанским партијама, јер је коалиција ВЛЕН, састављена од отпадника из редова Ахметијеве странке, Алијансе за Албанце, Покрета Веса, Демократског покрета и македонске подружнице покрета Самоопредељење Аљбина Куртија, прилично амбициозно покренула кампању за преузимање главне улоге из руку ДУИ-ја, који је на власти још од избора 2002. године, када су Ахметијеви герилци прекомандовани у политику.

Бујар Османи, кандидат Ахметијеве странке је у првом кругу председничких избора освојио око 13 одсто гласова, или три више од противкандидата Арбена Тараварија, што је присталице Демократске уније за интеграције навело на закључак да ће та партија задржати доминацију на албанској политичкој сцени и након парламентарних избора.

Македонски Албанци, генерално, прилично су незаинтересовани за исход председничких избора, пошто већ годинама инсистирају да избор првог треба да се пресели у Собрање, након чега би била отворена врата да Албанац буде изабран за председника.

Рачунице, позиви, стрепње

Албанци из Северне Македоније, нису признавали претходника Стеве Пендаровског, Ђорђа Иванова за председника државе због низа контроверзних изјава.

Ипак, лидер ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски је, одмах после славља у Скопљу, рекао да је разговарао са председничким кандидатом албанског опозиционог блока, Арбеном Тараваријем "како би му честитао на резултатима и будућој влади".

"Да не дозволимо да ДУИ учини нешто што нико не жели, а то је добар резултат", рекао је Мицкоски.

Таравари се није изјашњавао о поруци ВМРО-ДПМНЕ, али је један од лидера коалиције ВЛЕН позвао ривалску албанску странку да се спреми за пораз на парламентарним изборима, који се одржавају 8. маја.

Уколико на гласању за две седмице буду поновљени јучерашњи резултати, није једна странка неће моћи самостално да формира владу, јер ће странци Христијана Мицкоског недостајати осам гласова до већине у Собрању.

Од избора 2002. године, одржани у склопу Охридског споразума којим је завршен конфликт у Северној Македонији, мањински партнер сваке владе била је најснажнија албанска странка, односно ДУИ.

С обзиром да убедљив резултат Гордане Сиљановске Давкове, ВМРО-ДПМНЕ махом дугује озбиљним проблемима у које су запале македонске евроинтеграције, тешко је претпоставити која би се од албанских странака могла укључити у будући владајућу коалицију.

Неуспех приликом формирања владе, неминовно, увукао би ову државу у нову политичку кризу, која би додатно искомпликовала ионако сложен пут Скопља ка Бриселу.

У предизборној трци, једно истраживање јавног мнења показало се инидкативним, пошто је показало да је око 70 одсто становника Северне Македоније незадовољно правцем којим иде ова држава. Једнако је, како се чини, значајна и дилема да ли је ВМРО-ДПМНЕ политичка снага која земљу може да извуче из кризе.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се